Livrare Gratuită peste 150 Lei

9 timp de citire

Prostata la Bărbați:Ce este, Anatomie, Funcții & Afecțiuni

Revizuit de Catalin Tantareanu

Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.

Prostata este o glandă sexuală masculină al cărei principal rol este acela de a produce lichidul care intra în compoziția materialului seminal. De asemenea, prostata favorizează și procesul de ejaculare, împingând lichidul seminal în uretră, prin contracțiile ritmice în momentul orgasmului.

Ca dimensiuni și formă, prostata poate fi comparată cu o nucă sau o castană, având o greutate de aproximativ 20 de grame și un diametru transversal la maturitatea deplină de circa 4 centimetri. La aceste dimensiuni ajunge în intervalul de vârstă 20-25 de ani, când prostata se maturizează pe deplin.

Dacă până la vârsta de 40-45 de ani, prostata funcționează fără a crea probleme, lucrurile se schimbă după acest prag când riscurile de a dezvolta o afecțiune a acestei glande cresc cu 50%. La fiecare 10 ani acest risc sporește cu 20 % astfel că majoritatea bărbaților ajunși la vârsta a treia ajung să aibă probleme cu prostata.

Hiperplazia benignă de prostată, prostatita, adenomul benign și cancerul de prostată sunt principalele afecțiuni  ce pot apărea la nivelul acestei glande, de cele mai mute ori după vârsta de 45 de ani.

Anatomia prostatei

Prostata are la exterior o textură netedă și moale la atingere, fiind compusă din patru părți distincte dispuse în jurul uretrei.

  • Zona anterioară – Este situată în partea din față a uretrei, poziționată vertical și alcătuiră din țesut muscular și fibros. Zona anterioară nu este implicată în producerea lichidului prostatic, însă contribuie la ejaculare prin contracția ritmică a mușchilor în timpul orgasmului.
  • Zona periferică – Sau zona posterioară, fiind amplasată în partea opusă a zonei anterioare, în partea din spate a uretrei. Este poziționată oblic și se extind către zonele laterale, aceasta fiind zona în care apare cel mai des cancerul de prostată. Totodată, este acea parte a prostatei care poate fi examinată prin tușeu rectal, în timpul controalelor de rutină ce se impun după vârsta de 45 de ani.
  • Zona centrală – este situată între cele două canale ejaculatoare și uretră, concentrând glandele secretoare care produc lichidul prostatic. Acesta se combină cu spermatozoizii produși în testicule, formând în final sperma ejaculată în timpul orgasmului. De asemenea, zona centrală este legată de canalele ejaculatoare prin care ajung în prostată spermatozoizii.
  • Zona de tranziție – este acea parte a prostatei situată de jur împrejurul uretrei, implicată atât în procesul de ejaculare, cât și în cel de urinare. Deși este cea mai mică structură a prostatei, zona de tranziție crește și după ce glanda a ajuns la maturitate deplină, ducând la apariția celei mai frecvente afecțiuni prostatice care constă în creșterea în dimensiuni a prostatei.

Mai trebuie precizat că prostata este formată din cinci lobi (câte un lob anterior, posterior, median și doi lobi laterali) delimitați ce cele patru canale care străbat glanda. Mai precis, este vorba de cele două canale ejaculatoare, uretra si utricula prostatică.

La exterior, prostata este înconjurată de o capsulă firoasă, care o protejează și este acoperită la rândul ei de fascia prostatică.

Unde este localizată prostata ?

Prostata este amplasată imediat sub vezica urinară, în fața rectului. Glanda înconjoară partea superioară a uretrei, acel canal care pornește din vezica urinară și se continuă până la vârful penisului, având rolul de a elimina urina și totodată lichidul seminal, în timpul ejaculării. De aceea, prostata comunică direct cu uretra prin intermediul unor mici canale numite ducte ejaculatorii.

Localizarea sa în fața rectului favorizează palparea manuală a prostatei printr-o procedură numită tușeu rectal, ce permite medicului urologă să depisteze dacă aceasta a crescut în dimensiuni sau dacă sunt prezente formațiuni anormale pe suprafața sa.

Cum arată prostata ?

Prostata este asemănătoare unei nuci, însă deseori este comparată mai degrabă cu o castană, datorită formei rotunde ușor turtite în partea superioară.

Culoarea prostatei este gri cu nuanțe de roz sau roșcat iar aspectul său poate să difere ușor de la o persoană la alta în funcție de vârstă, starea de sănătate, stilul de viață și particularitățile fiziologice.

Cât de mare este prostata ?

Prostata se asemănă cu o nucă sau  o castană atât în ceea ce privește forma, cât și dimensiunea. Până la vârsta de 20-25 de ani, această glandă este în creștere, după care se oprește din evoluție stabilindu-se la o dimensiune normală, cu un volum de circa 15 centimetri cubi.

Neavând o formă perfect rotundă, diametrul transversal al prostatei este de aproximativ 4 centimetri iar cel vertical de circa 3 centimetri, în timp ce diametrul antero-posterior măsoară circa 2,5 centimetri. Evident că aceste dimensiuni pot să difere de la  o persoană la alta și totodată se pot modifica după vârsta de 40-45 de ani, când crește riscul apariției unor afecțiuni specifice. Astfel, la vârste înaintate prostata poate ajunge de dimensiunea unei lămâi sau a unui avocado.

Greutatea unei prostate sănătoase este de aproximativ 20 de grame, nici de această dată neputându-se vorbi de o valoare universal valabilă.

Funcțiile prostatei

Prostata secretă lichidul prostatic ce reprezintă între 25% și 30% din compoziția spermei, acesta fiind principalul său rol în organism. Sub acțiunea stimulilor sexuali, spermatozoizii produși în testicule ajung în prostată prin cele două canale ejaculatoare, mai exact în zona centrală a glandei.

După cum spuneam, aici este produs lichidul prostatic ce conține o cantitate importantă de minerale, vitamine și proteine menite să hrănească celulele sexuale. Totodată, lichidul prostatic constituie și un mediu care favorizează deplasarea acestora. 

Spermatozoizii se combină cu lichidul prostatic și astfel se formează sperma care este pompată prin ductele ejaculatorii prin contracții ritmice ale mușchilor prostatei, ajungând în uretră.

Așadar, prostata este implicată și în procesul de ejaculare, ce presupune expulzia lichidului seminal prin uretră, în timpul orgasmului.

Nu în ultimul rând, prostata contribuie la reducerea nivelului de aciditate din uretră și din vagin, care ar fi nociv pentru spermatozoizi. De aceea, lichidul prostatic are un pH alcalin, diminuând nivelul de aciditate pe tot parcursul traseului pe care spermatozoizii îl străbat din prostată până în uter.

Afecțiuni comune ale prostatei

Riscul de a dezvolta afecțiuni de prostată crește brusc cu aproximativ 50% după vârsta de 45 de ani, iar la fiecare 10 ani devine tot mai iminent. De aceea, afecțiunile de prostată constituie o problemă comună de sănătate în rândul bărbaților trecuți de 50 de ani, putând avea forme mai mult sau mai puțin grave, după cum urmează:

  • Cancerul de prostatăCancerul de prostată este cea mai frecventă boală oncologică în rândul bărbaților și totodată a doua cauză de mortalitate datorată cancerului, fiind devansat doar de cancerul de plămâni. Se formează în general la nivelul celulelor care secretă lichidul prostatic, fiind influențat de o serie de factori precum vârsta, stilul de viață, modificările hormonale și moștenirea genetică.
  • Prostatita – De această dată vorbim de o afecțiune inflamatorie a prostatei, cauzată de cele mai multe ori de o infecție bacteriană. Este caracterizată de inflamarea prostatei, iar în funcție de cauzele determinante poate avea o manifestare severă sau poate fi asimptomatică.
  • Prostata mărită – Această afecțiune se mai numește hiperplazie benignă de prostată și este cea mai frecventă boală caracteristică acestei glande. Se manifestă prin creșterea în dimensiuni a prostatei, ce se produce în majoritatea cazurilor la vârste înaintate, de obicei pe fondul modificărilor hormonale ce au loc în organism.

Simptomele problemelor cu prostata

Problemele de prostată se pot manifesta în diferite moduri, iar conștientizarea semnelor de avertizare este crucială pentru depistarea și tratamentul precoce. Iată câteva simptome comune care pot indica probleme de prostată:

  • Urinări frecvente
  • Disfuncția erectilă
  • Sânge în urină (hematurie)
  • Sânge în sperma (hematospermie)
  • Retenția urinară
  • Durere în timpul ejaculării

Analize medicale pentru depistarea problemelor de prostata

Sunt mai multe teste sunt utilizate în mod obișnuit pentru a verifica starea de sănătate a prostatei. Aceste analize pot preveni boli ale prostatei precum cancerul de prostată, hiperplazia benignă de prostată (HBP) și prostatita. Iată cele mai utilizate analize pentru probleme ale prostatei:

Testul antigenului specific de prostată (PSA): un test de sânge care măsoară nivelul de PSA, o proteină produsă de prostată. Nivelurile crescute pot indica probleme de prostată, inclusiv cancer sau hiperplazie benignă de prostată (HBP).

Biopsie de prostată: o procedură în care sunt prelevate mici mostre de țesut din prostată, pentru a fi examinate la microscop pentru celule canceroase.

Examen rectal digital (DRE): În cadrul acestui examen, un medic sau un specialist în sănătate introduce un deget acoperit cu mănușă în rectul pacientului pentru a simți prostata pentru anomalii, cum ar fi noduli sau o dimensiune mare.

Prostata este o glandă importantă a sistemului reproducător, fiind implicată în formarea lichidului seminal și în ejacularea acestuia în timpul orgasmului. Se poate trăi și fără această glandă, care se extirpă în cazul unor afecțiuni precum cancerul de prostată, însă această procedură duce la infertilitate datorată faptului că organismul nu mai poate produce lichid seminal.

În același timp, astfel de intervenții pot duce și la apariția disfuncției erectile, însă eliminarea riscului reprezentat de cancerul de prostată generalizat este mai importantă în astfel de situații.

Scris de

Catalin Tantareanu

Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.