9 timp de citire
6 Cele Mai Eficiente Tratamente Naturiste Pentru Prostata
Revizuit de Catalin Tantareanu
Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.
Remediile naturiste, numite și leacuri bătrânești, sunt tratamente complementare ce se bazează pe resursele oferite de natură, care sunt folosite cât mai puțin procesate.
În general, plantele medicinale, apele minerale, nămolurile sapropelice și anumite substanțe și minerale care se găsesc în stare brută în natură sunt folosite sub formă de remedii naturiste. Acestea constituie baza medicinei moderne, pentru că proprietățile lor terapeutice au fost descoperite în urmă cu multe sute de ani, atunci când tehnicile și tratamentele din ziua de azi erau de domeniul științifico-fantasticului.
De fapt, multe din plantele medicinale folosite ca remedii naturiste sunt utilizate și în industria farmaceutică pentru extragerea substanțelor benefice din care se produc apoi medicamente sau suplimente alimentare.
În acest articol îți vom prezenta cele mai cunoscute remedii naturiste pentru prostată, care pot ameliora simptomele neplăcute determinate de problemele specifice acestei glande și totodată pot contribui la prevenirea acestora.
1. Palmierul pitic
Palmierul pitic este o specie de palmier originară din Statele Unite, care nu depășește în înălțime 2-3 metri dar are nevoie de o perioadă îndelungată pentru a ajunge la maturitate. Produce niște fructe mici de culoare neagră pe care mulți le consideră cel mai bun tratament naturist pentru prostată, având în vedere faptul că sunt folosite de secole în acest scop.
Studiile efectuate în perioada modernă au confirmat eficiența fructelor de palmier pitic în ceea ce privește ameliorarea simptomelor hiperplaziei benigne de prostată precum și prevenirea apariției acestei afecțiuni caracterizate de creșterea în dimensiuni a prostatei, în special după vârsta de 45-50 de ani.
S-a constatat astfel că administrarea zilnică de suplimente cu extract de palmier pitic reduce dificultățile de urinare caracteristice acestei afecțiuni, iar după cercetări mai amănunțite a fost confirmat faptul că aceste remediu poate contribui și la prevenirea apariției hiperplaziei benigne de prostată și la încetinirea sau chiar oprirea progresiei bolii.
Administrarea în mod constant a suplimentelor cu extract de palmier pitic determină blocarea producției de dihidrotestosteron (DHT), un hormon care poate provoca creșterea prostatei și apariție hiperplaziei benigne.
2. Semințele de dovleac
Semințele de dovleac sunt un remediu natural mult mai accesibil în zona noastră, în comparație cu palmierul pitic, iar efectele în ceea ce privește sănătatea prostatei nu sunt cu nimic mai prejos. Pot fi consumate crude, sub formă de ulei sau de suplimente alimentate, indiferent de forma de administrare fiind benefice pentru prostată.
Aceste beneficii au fost confirmate și de un studiul „Effects of pumpkin seed oil and saw palmetto oil in Korean men” extins pe durata a 12 luni la care au participat inițial 62 de bărbați cu hiperplazie benignă de prostată.
Aceștia au fost împărțiți în 4 grupe care au primit tratamente diferite pe durata studiului, Astfel, cei din prima grupă au primit un placebo, cei din grupa a doua au primit zilnic 320 de miligrame de ulei de semințe de dovleac, cei din a treia grupă au primit aceeași cantitate de ulei de palmier pitic, iar cei din a patra grupă au primit o combinație din cele două uleiuri.
Din cei 62 de subiecți doar 47 au participat până la finalul studiului, aceștia fiind evaluați periodic la interval de 3 luni. În cazul bărbaților care au primit ulei de semințe de dovleac, ulei de palmieri pitic sau o combinației din cele două uleiuri au fost constatate ameliorări semnificative ale hiperplaziei benigne de prostată, în comparație cu cei din grupul placebo.
De asemenea, nu au fost consemnate efecte adverse astfel că cercetătorii au concluzionat că administrarea acestor remedii este sigură și eficientă în tratamentul hiperplaziei benigne de prostată.
3. Licopen
Licopenul este un pigment natural care dă nuanța specifică tomatelor, ardeilor kapia, pepenelui roșu, precum și tuturor fructelor și legumelor de culoare roșie. Face parte din grupa carotenoidelor care constituie la rândul său o categorie importantă de flavonoide, adică substanțe naturale care dau culoarea plantelor.
O caracteristică generală a flavonoidelor este efectul antioxidant, care constă în neutralizarea radicalilor liberi – niște compuși nocivi care oxidează celulele din țesuturi, modificând-le structura și funcționalitatea. Acțiunea acestor compuși asupra celulelor se numește stres oxidativ și constituie una din cauzele determinante ale cancerului de prostată și hiperplaziei benigne.
Licopenul se remarcă datorită efectului antioxidant mai puternic în comparație cu alte flavonoide, iar datorită acestei proprietăți este eficient în prevenirea și tratarea afecțiunilor prostatei.
O confirmă și rezultatele studiului „Supplementation before Radical Prostatectomy” efectuat asupra unui grup de pacienți cu cancer de prostată care au primit timp de 3 săptămâni, de două ori pe zi, suplimente cu licopen.
Pe baza analizelor efectuate după acest interval s-a constatat o scăderea nivelului PSA (antigenul specific al prostatei) care indică prezența cancerului la nivelul acestei glande. Celulele prostatice afectate de cancer produc mai mult PSA, care ajunge in sânge, iar o scădere a nivelului acestui antigen indică o încetinire a progresiei bolii sau chiar o regresie. De asemenea, s-a constatat că licopenul reduce riscul de creștere a celulelor prostatice și de apariție a hiperplaziei benigne de prostată.
Pentru a asigura organismului un aport sporit de licopen, trebuie doar să consumi zilnic roșii, pepene, ardei kapia sau ardei gras roșu, grapefruit roșu și orice alte fructe sau legume colorate în roșu sau portocaliu.
4. Prunus africana
Prunus africana este o specie de pom fructifer din zonele tropicale ale Africii, cunoscută și sub denumirea de cireș african. Substanțele benefice pe care le conține sunt concentrate la nivelul scoarței aceasta fiind folosită frecvent ca remediu naturist pentru ameliorarea simptomelor hiperplaziei benigne de prostată.
Un studiu datând din anul 2000 numit „Pygeum africanum for the treatment of patients with benign prostatic hyperplasia” consemnează rezultate pozitive în ceea ce privește eficiența suplimentelor cu extract de scoarță de prunus africana în ameliorarea simptomelor neplăcute ale hiperplaziei benigne de prostată.
Cercetătorii au constatat astfel că tratamentul administrat pacienților care au participat la studiu a redus frecvența urinărilor, inclusiv a urinărilor nocturne, a ameliorat semnificativ incontinența urinară și totodată a redus intensitatea durerii la urinare precum și gradul de inflamație la nivelul prostatei.
Cercetările asupra efectelor benefice ale cireșului african nu s-au oprit aici, iar 12 ani mai târziu, un grup de cercetători a demarat studiul „Pygeum africanum on various benign prostate cell cultures” mai aprofundat pentru a stabili modul în care substanțele pe care le conține acționează asupra prostatei.
Au constatat astfel că administrarea în mod constant de suplimente cu extract de cireș african încetinește considerabil creșterea celulelor prostatice după vârsta de 45 de ani, iar în acest mod poate preveni apariția hiperplaziei benigne de prostată. Așadar prunus africana poate fi folosit atât în scop preventiv cât și curativ, pentru controlul acestei afecțiuni cu o incidență ridicată în rândul bărbaților trecuți de 50 de ani.
5. Zinc
Zincul este un mineral esențial pentru organismul uman, având o serie de funcții importante. Unele dintre acestea sunt în directă legătură cu sănătatea prostatei – glandă care conține, de altfel, o cantitate importantă de zinc.
Rolul zincului din prostată este acela de a împiedica dezvoltarea celulelor după ce glanda a ajuns la maturitate deplină și totodată acela de a reduce inflamația atunci când unele din aceste celule continuă să crească.
Doza zilnică recomandată din acest mineral este de 15 mg, iar aceasta poate fi asigurată cu ușurință prin consumul unor alimente cunoscute pentru conținutul bogat de zinc. Mai exact, este vorba de nuci și semințe, carne roșie și carne de pasăre, pește și fructe de mare, lapte și produse lactate precum și cereale integrale.
De asemenea, poți să apelezi și la suplimentele alimentare pe bază de zinc, însă acestea sunt recomandate doar în cazul persoanelor care au un deficit din acest mineral și doar la recomandarea medicului.
6. Beta-sitosterol
De această dată este vorba de o grăsime vegetală care odată ajunsă în organism devine parte componentă a colesterolului HDL, numit și colesterol bun.
Încă nu este cunoscut cu exactitate modul în care beta-sitosterolul influențează sănătatea prostatei însă există dovezi că această substanță are efecte benefice. Conform studiului „Beta‐sitosterols for benign prostatic hyperplasia” la care au participat în total 519 bărbați cu hiperplazie benignă de prostată cărora le-a fost administrat pentru o anumită perioadă de timp beta-sitosterol.
Fiecare din aceste studii arată că în urma acestui tratament s-au ameliorat vizibil simptomele specifice. În prezent se fac cercetări pentru a se identifica mecanismul prin care beta-sitosterolul acționează asupra prostatei și se presupune că acesta influențează metabolismul hormonilor sexuali și reduce inflamația glandei.
Ca surse naturale de bata-sitosterol putem menționa avocado, uleiurile vegetale, nucile și semințele, bananele, broccoli și spanacul.
Ce medicamente tratează afecțiunile prostatei?
Tratamentul afecțiunilor prostatei se bazează în primul rând pe medicamente, care conțin doze bine calculate de substanțe active și sunt special create pentru astfel de patologii.
Principalele categorii de medicamente folosite in tratamentul afecțiunilor de prostată sunt:
- Alfa blocantele – relaxează mușchii vezicii urinare și pe cei ai prostatei, pentru a ușura urinarea.
- Inhibitori ai 5-alfa-reductazei – reduc producția de testosteron, iar in acest mod previn creșterea prostatei și reduc dimensiunile acesteia în cazul hiperplaziei benigne de prostată.
- Suplimentele alimentare – sunt tratamente adjuvante, care ajută la ameliorarea simptomelor, dar nu vindecă.
Trebuie să mai reții în final că, oricât de eficiente ar fi remediile naturiste, nu trebuie să înlocuiască niciodată tratamentele prescrise de medic, acestea fiind întotdeauna prima opțiune terapeutică de luat în considerare.
Remediile naturiste sunt considerate o metodă de terapie complementară, care vine în completarea tratamentelor medicale, și nicidecum o terapie alternativă la care se poate apela în locul medicamentelor și altor proceduri medicale folosite în medicina modernă pentru tratarea afecțiunilor de prostată.