Livrare Gratuită peste 150 Lei

9 timp de citire

Prostatită (Prostată Imflamată): Ce este, Cauze, Simptome & Diagnostic

Revizuit de Catalin Tantareanu

Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.

Prostatita este o afecțiune comună specifică bărbaților, care se manifestă la nivelul unei glande sexuale specific masculine numită prostată. Aceasta se află situată imediat sub vezica urinară, de jur împrejurul uretrei, fiind implicată în producerea lichidului seminal și în procesul de ejaculare. 

Prostatita constă în inflamarea prostatei din diferite cauze, ceea ce duce la compresia uretrei prin care urina este evacuată din vezica urinară și la apariția unor dificultăți de urinare care sunt foarte supărătoare și afectează semnificativ calitatea vieții pacienților.

Mai exact, prostatita cauzează durere la urinare, urinări frecvente cu jet urinar întrerupt, nevoia stringentă de a urina, senzația de vezică golită incomplet imediat după urinare. Acestor simptome li se pot adăuga și dureri in zona genitală sau pelviană

În funcție de cauze există 4 tipuri de prostatită, dintre care cea mai frecventă este cea de natură bacteriană, în care inflamarea prostatei se produce pe fondul unei infecții. Indiferent de ce tip de prostatită vorbim, această afecțiune are o incidență ridicată, estimându-se că aproximativ jumătate dintre bărbații adulți se confruntă cel puțin o dată în viață cu o astfel de problemă.

Din fericire prostatita este ușor de tratat,  existând opțiuni terapeutice eficiente care se aleg în funcție de tipul bolii.

Ce este Prostatita ?

Prostatita face parte din categoria bolilor inflamatorii, fiind o afecțiune caracterizată de inflamarea prostatei și în unele cazuri a zonei din jurul acesteia. Procesul inflamator este o reacție normală de apărare a organismului împotriva factorilor pe care sistemul imunitar îi percepe ca o amenințare, însă în cazul de față problema e că determină creșterea în dimensiuni a prostatei.

Acest fapt se datorează dilatării vaselor sanguine și creșterii volumului de sânge și celule imunitare direcționate în zona a afectată, precum și lezării unor țesuturi. Este perfect normal și chiar benefic ca un proces inflamator să se declanșeze în anumite condiții, însă creșterea în volum a prostatei inflamate comprimă uretra în jurul căreia este situată această glandă și astfel perturbă procesul de urinare.

Prostatita poate apărea la orice vârstă sub influența a diferiți factori de care ne vom ocupa mai târziu, având însă o prevalență mai ridicată în rândul bărbaților cu vârste între 30 și 50 de ani.

Tipuri de prostatită

Deși manifestările specifice sunt similare și pot fi mai mult sau mai puțin intense, există patru tipuri de prostatită, fiecare cu caracteristicile sale date de cauzele care stau la baza procesului inflamator. Așadar tipurile de prostatita se clasifică în funcție de cauze și sunt următoarele:

Prostatita bacteriană acută

Vorbim de cea mai severă formă de prostatită, cu manifestări intense care debutează brusc. Se datorează unei infecții cu bacterii care ajung la nivelul prostatei din rect, vezica urinară sau uretră. Aceste bacterii se fixează și se înmulțesc în țesuturile prostatei, cauzând o infecție care declanșează răspunsul imun al organismului ce include și procesul inflamator pe care l-am explicat mai devreme.

Prostatita bacteriană cronică

Și în acest caz la baza procesului inflamator stă o infecție bacteriană însă aceasta evoluează mai lent. Astfel, simptomele nu mai sunt atât de severe precum în cazul prostatitei bacteriene acute, dar se întind pe o perioadă mai lungă de timp, cauzând un disconfort prelungit care se intensifică lent. Boala se poate întinde pe durata câtorva luni și cel mai adesea apare în cazul bărbaților trecuți de 50 de ani.

Prostatita cronică

Se mai numește și sindromul durerii cronice pelvine și este cel mai frecvent tip de prostatită. Cauzele sunt diverse iar în multe cazuri acestea rămân necunoscute. De asemenea, acest tip de prostatită poate avea atât forme inflamatorii, la fel ca toate celelalte, precum și forme neinflamatorii. Principala caracteristică este durerea în zona pelvină, care poate fi mai mult sau mai puțin intensă.   

Prostatita asimptomatică

La prima vedere pare a fi cea mai ușoară formă de prostatită, însă în cazul său există un risc crescut de infertilitate tocmai din cauza faptului că  nu se manifestă simptomatic și astfel de multe ori trece neobservată.

Deși lipsa simptomelor poate fi considerată un aspect pozitiv, aceasta implică și evoluția „tăcută” a procesului inflamator care poate afecta funcțiile prostatei. În acest mod, o astfel de formă asimptomatică a prostatitei poate duce chiar la apariția infertilității. În general, prostatita asimptomatică este depistată întâmplător în urma unor analize sau investigații imagistice pentru o a altă problemă de sănătate.

Cauzele prostatitei

După cum am arătat mai sus, cauzele prostatitei pot rămâne uneori necunoscute, fiind depistată prezența bolii dar neputând fi identificate semne care să indice cauza. Se întâmplă în cazul prostatitei cronice și celei asimptomatice, de multe ori cauzele reale rămânând la nivel de presupuneri.

Altfel stau lucrurile în privința prostatitelor bacteriene, unde cauza este evidentă, dar și pentru celelalte tipuri de prostatită există o serie de cauze ușor de depistat. În continuare, iată care sunt cele mai frecvente cauze asociate cu apariția prostatitei:

  • Infecțiile bacteriene – responsabile pentru cele mai multe cazuri de prostatită cu cauze cunoscute.
  • Infecțiile urinare – dacă apar în zona prostatei, procesul inflamator se poate extinde și asupra glandei și totodată infecția se poate propaga.
  • Traumatismele – șocul produs in urma unor lovituri în zona pelviană poate afecta țesuturile prostice, declanșând un proces infamator.
  • Imunitatea scăzută – un sistem imunitar slăbit favorizează apariția infecțiilor, implicit a celor de la nivelul prostatei.

Factori de risc

Cauzele menționate mai sus sunt favorizate de o serie de factori de risc, dintre care unii nu pot fi evitați.

  • Istoricul medical – bărbații care au suferit anterior de prostatită prezintă un risc mai crescut de a repeta această experiență.
  • Vârsta – este un alt factor de risc imposibil de evitat, cei mai expuși riscului de a face prostatită fiind bărbații între 30 și 50 de ani.
  • Deshidratarea – uneori prostatita poate apărea și în urma deshidratări, pe fondul unui aport scăzut de lichide care afectează aparatul excretor, putând duce și la inflamarea prostatei.
  • Practicarea ciclismului sau a echitației – astfel de activități favorizează producerea unor traumatisme în zona pelviană, care să declanșeze un proces inflamator la nivelul prostatei.
  • Infecțiile cu transmitere sexuală – sunt cauzate de bacterii care pot ajunge până la nivelul prostatei extinzând astfel infecția și la nivelul acestei glande.
  • Montarea unei sonde urinare – acest dispozitiv medical se introduce prin uretră până în vezica urinară pentru a facilita evacuarea urinei iar o astfel de procedură favorizează pătrunderea de bacterii  în tractul urinar, care pot cauza infecții inclusiv la prostată.

Diagnosticul prostatitei

Diagnosticul de prostatită este stabilit de medicul urolog care va face mai întâi o anamneză ce presupune o discuție cu pacientul în privința simptomelor și a istoricului medical.

Urmează apoi un examen fizic ce constă în efectuarea unui tușeu rectal care îi permite medicului să maseze prostată pentru a-și da seama dacă aceasta este inflamată și există semne de infecție. De asemenea, mai pot fi necesare investigații de laborator precum analizele de sânge și de urină, care ajută la identificarea bacteriilor responsabile de infecție iar în unele cazuri poate fi necesară și o analiză a lichidului seminal.

Petru o mai bună vizualizarea prostatei și a întegrului aparat urinar medicul poate recomanda și o investigație imagistică precum tomografia computerizată sau examenul RMN.

Simptomele prostatitei

Un indiciu important în stabilirea diagnosticului îl constituie simptomele care, în funcție de tipul de prostatită pot fi mai mult sau mai puțin supărătoare. Iată care sunt principalele manifestări specifice fiecărui tip de prostatită:

Simptomele Prostatitei bacteriane acute:

  • Urinări frecvente
  • Jet urinar slab sau întrerupt
  • Nevoia emergentă de a urina
  • Senzația de golire incompletă a vezicii după urinare
  • Durere la urinare
  • Durere în timpul ejaculării
  • Durere intensă în zona pelviană
  • Febră
  • Frisoane.

Simptomele Prostatitei bacteriene cronice:

Ca mod de manifestare, simptomele sunt similare cu cele ale prostatitei bacteriene acute, doar că intensitatea acestora crește progresiv pe o perioadă mai îndelungată, spre deosebire de exemplul anterior când debutul este brusc și intens.

Simptomele Prostatitei cronice:

  • Durere in timpul urinării sau după urinare ori ejaculare
  • Jet urinar slab sau întrerupt
  • Nevoia frecventă de a urina
  • Senzația de golire incompletă a vezicii.
  • Durere în zona pelviană

Simtomele Prostatitei asimptomatice:

După cum îi spune și numele, nu prezintă simptome însă există indicii cu ajutorul cărora poate fi depistată prin analize, investigații imagistice sau examen clinic.

Tratamentul Prostatitei

In toate cazurile, tratamentul prostatitei se stabilește în funcție de tipul de prostatită, implicit de cauzele identificate și poate include administrarea de antibiotice în cazul formelor bacteriene, alfa-blocante pentru relaxarea mușchilor netezi ai prostatei și antiinflamatoare pentru reducerea inflamației, implicit a presiunii exercitate asupra uretrei.

De asemenea, se mai pot folosi tratamente naturiste cu rol adjuvant, cum ar fi băile calde, ceaiurile cu efect antiinflamator și antimicrobian sau uleiul de semințe de dovleac. E important de reținut că aceste remedii naturiste nu trebuie să înlocuiască medicamentele prescrise de medic.

Complicații

Principalul risc în cazul formelor bacteriene constă în propagarea infecției către organele genitale sau aparatul urinar. În cazurile cele mai grave agenții patogeni pot ajunge în fluxul sanguin răspândindu-se astfel în tot organismul și ducând la apariția sepsisului, care este o infecție generalizată, cu potențial letal.

De asemenea, o altă complicație asociată cu formele bacteriene este abcesul prostatic, constând în acumularea de puroi în interiorul glandei.

Indiferent de formă, prostatita netratată mai poate cauza disfuncții sexuale și poate duce chiar la infertilitate. Nu în ultimul rând, trebuie menționat și impactul psihologic pe care îl au manifestările neplăcute, ce pot duce la scăderea stimei de sine și apariția crizelor de anxietate.

Scris de

Catalin Tantareanu

Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.