9 timp de citire
Tamsol 0,4 mg: Administrare, Efecte Secundare & Contraindicații
Revizuit de Catalin Tantareanu
Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.
Mărirea benignă a prostatei este o problemă frecventă în cazul bărbaților trecuți de 50 de ani și se manifestă preponderent prin dificultăți de urinare datorate compresiei pe care glanda începe să o exercite asupra canalului uretral.
Una dintre opțiunile de tratament în astfel de situații presupune administrarea de medicamente care să relaxeze mușchii prostatei, slăbind astfel presiunea pe care o exercită asupra uretrei, iar Tamsol este unul din medicamentele recomandate în astfel de situații.
Despre acest produs vom vorbi si noi în continuare, prezentând modul de administrare, posibilele efecte secundare, contraindicațiile și prețul la care Tamsol poate fi achiziționat din farmacii.
Ce este Tamsol și cum funcționează ?
Tamsol este un medicament românesc produs și pus pe piață de compania farmaceutică Gedeon Richter Romania, destinat ameliorării simptomelor neplăcute datorate măririi benigne a prostatei. Este disponibil sub formă de capsule cu eliberare lentă, care conțin 0,4 mg de substanță activă numită clorhidrat de tamsulosin.
Această substanță face parte din categoria blocanților alfa-andregenici și acționează asupra receptorilor alfa-1 prezenți în mușchii prostatei. Rolul receptorilor este acela de a capta semnalele trimise de sistemul nervos prin anumiți neurotransmițători și de a îndeplini comanda de contracție a mușchilor.
Tamsol și alte medicamente din categoria sa blochează acești receptori de la nivelul prostatei, așa că semnalele transmise către ei rămân fără niciun răspuns. Mușchii prostatei rămân astfel relaxați, iar în aceste condiții nu mai presează canalul uretral, ceea ce permite evacuarea normală a urinei. În consecință, dispare disconfortul dat de nevoia frecventă și emergentă de a urina precum și de incapacitatea de golire completă a vezicii urinare.
Important de reținut este faptul că Tamsol nu readuce prostata la dimensiunea normală ci doar îi relaxează mușchii pentru a ameliora simptomele descrise mai sus.
Prospect & Administrare
Primul lucru de care trebuie să ții cont în privința administrării este faptul că tratamentul cu Tamsol se face doar la recomandarea medicului și conform indicațiilor acestuia privind dozajul.
Așadar, este necesar un consult medical în prealabil, în urma căruia medicul urolog poate decide dacă tratamentul cu Tamsol este cel mai indicat. În acest sens se iau în considerare mai mulți factori precum vârsta pacientului, cauza prostatei mărite, stadiul bolii, starea generală de sănătate a pacientului și toleranța organismului la substanțele conținute de medicament.
De reținut este și faptul că vorbim de un medicament cu eliberare prelungită, astfel că tratamentul este unul de lungă durată iar efectele nu apar imediat după administrarea primei capsule. În general, doza recomandată este de o capsulă pe zi, care se ia dimineața după micul dejun. Capsula se înghite împreună cu puțină apă, fără a o deschide sau a o sparge în gură.
Dacă uiți să iei medicamentul dimineața, o poți face ulterior în orice moment al zilei, când îți aduci aminte. Dacă acest lucru se întâmplă abia a doua zi, trebuie să continui administrarea normală, fără a dubla doza pentru a compensa ziua anterioară. Nu se recomandă nici depășirea dozei zilnice recomandate de medic, iar întreruperea tratamentului trebuie să se facă tot după o discuție prealabilă cu acesta.
Efecte secundare
Se poate întâmpla ca administrarea de Tamsol să fie urmată de unele efecte secundare mai mult sau mai puțin severe. Acestea sunt cunoscute și se clasifică în patru categorii, în funcție de frecvența cu care se manifestă.
Efecte secundare frecvente
Astfel de efecte secundare se manifestă în cel mult 10% din cazuri și constau în:
- Amețeli ușoare
- Tulburări de ejaculare manifestate prin ejaculare retrogradă reducerea cantității de lichid seminal ejaculat sau lipsa ejaculării numită și orgasm uscat.
Efecte secundare mai puțin frecvente
Frecvența acestor reacții adverse nu depășește 1% din cazuri, iar lista este de această dată mai lungă, incluzând:
- Oboseală;
- Erupții cutanate însoțite uneori de mâncărimi;
- Tulburări digestive manifestate prin constipație sau diaree;
- Grețuri însoțite uneori și de vărsături;
- Rinită;
- Dureri de cap;
- Scăderea tensiunii la ridicarea în poziție verticală ce determină apariția amețelii;
- Palpitații.
Efecte secundare rare
Efectele secundare rare apar la unul din 1.000 de pacienți care urmează tratamentul și se pot manifesta prin:
- Stare de leșin;
- Dificultăți datorate inflamări feței, buzelor limbii sau a gâtului.
Efecte secundare cu frecvență necunoscută
Sunt cazuri extrem de rare, pentru care nu există încă suficiente date pentru a le putea fi stabilită o frecvență.
- Vedere încețoșată sau tulburări de vedere;
- Sângerări nazale;
- Erupții cutanate severe însoțire de descuamarea pielii.
De asemenea, au mai fost raportate cazuri de aritmie fibrilație atrială și respirație dificilă după administrarea de Tamsol, însă nu s-a putut stabili o relație de cauzalitate între aceste simptome și efectul medicamentului.
Contraindicații
Pentru că medicamentul se administrează pe termen lung, sunt necesare o serie de precauții întrucât Tamsol poate afecta funcționarea altor organe în condițiile în care capacitatea funcțională a acestora este deja diminuată de anumite probleme specifice.
De aceea, prescrierea medicamentului se face în urma unui control medical și ținând cont de istoricul medical al pacientului.
Nu este recomandat tratamentul cu Tamsol în cazul pacienților alergici la substanța activă sau la alte substanțe din compoziția medicamentului.
Alte contraindicații vizează pacienții cu afecțiuni severe ale ficatului și rinichilor – două organe cu rol în metabolizarea medicamentelor respectiv eliminarea substanțelor reziduale de care organismul nu mai are nevoie. Disfuncțiile acestor organe pot duce la creșterea nivelului de substanță activă în sânge, iar din acest motiv nu se recomandă administrarea unui astfel de tratament.
De asemenea, pacienții cu probleme legate de tensiunea arterială scăzută trebuie să se consulte și cu medicul cardiolog în privința oportunității administrării de Tamsol, întrucât acest medicament poate reduce și mai mult tensiunea.
Interacțiuni cu alte medicamente
Substanțele active din diferite medicamente pot interacționa între ele, ceea ce va influența efectul tratamentului, care poate deveni mai puțin eficient sau chiar poate să nu mai aibă niciun efect. Tamsol nu face excepție, clorhidratul de tamsulosin pe care îl conține interacționând cu următoarele categorii de medicamente:
- Alte grupe de alfa-blocante
- Medicamente pentru reducerea acidității
- Antibiotice
- Antifungice
- Antidepresive
- Medicamente pentru tratarea disfuncției erectile
- Alte medicamente pentru tratarea prostatei mărite.
Când să te adresezi medicului ?
Orice problemă legată de urinare poate fi determinată de o afecțiune a prostatei, mai ales după vârsta de 50 de ani, când glanda începe că crească în dimensiuni și să preseze uretra. Simptomele care trebuie să constituie un semnal de alarmă și să te determine să consulți un medic urolog sunt:
- Urinările frecvente
- Nevoia de a urina de mai multe ori pe timpul nopții
- Jet urinar slab sau întrerupt
- Senzația de golire incompletă a vezicii urinare
- Dificultăți în inițierea actului de micțiune
- Pierderi involuntare de urină.
- Prezența sângelui în urină sau în lichidul seminal
- Dureri în zona pelviană, a organelor genitale sau a perineului
- Durere sau usturime în timpul urinării ori a ejaculării
- Probleme de ejaculare
- Disfuncție erectilă.
Ideal este să nu aștepți să apară aceste simptome pentru a merge la medic, ci să-ți faci un prim control la prostată dacă tocmai ai împlinit 50 de ani, chiar dacă încă nu ai probleme. În cazul în care în istoricul familial există antecedente de cancer de prostată este recomandat ca acest prim control preventiv să fie făcut mai devreme după vârsta de 40 de ani.
Preț Tamsol
Tamsol nu este un medicament greu de găsit, fiind disponibil în toate lanțurile de farmacii. Se comercializează în cutii care conțin 3 folii a câte10 capsule, însă pentru a-l achiziționa ai nevoie de rețetă.
Aceasta pentru că medicamentul nu se eliberează decât pe bază de prescripție medicală. Farmaciile Catena, Dr. Max și Farmaia Tei oferă acest produs la același preț de 30,83 de lei pentru o cutie de 30 de capsule.
Vestea bună este că Tamsol se numără printre medicamentele decontate parțial de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, astfel că pacienții asigurați și-l pot procura la prețul compensat de 15,42 de lei, pe baza cardului de sănătate pe care trebuie să-l prezinte la farmacie împreună cu prescripția medicală.
Cum se păstrează medicamentul ?
În prospect nu sunt menționate condiții speciale pentru păstrarea capsulelor de Tamsol, producătorul recomandând doar ca acestea să fie ținute în ambalajul original care îi asigură protecția necesară împotriva factorilor externi.
Așadar Tamsol poate fi păstrat fără probleme la temperatura camerei, de preferat în dulapul sau sertarul pentru medicamente. Ca măsuri de precauție general valabile recomandăm ca ambalajul să nu fie expus direct în bătaia soarelui iar temperatura din spațiul în care este păstrat să nu depășească 30 de grade Celsius. De asemenea, trebuie ferit de umiditate și păstrat într-un loc în care copiii nu pot avea acces.
Trebuie să ai grijă ca medicamentul să nu depășească perioada de valabilitate, termenul de expirare fiind ultima zi a lunii înscrise pe ambalaj. Fiind un tratament care se administrează pe o perioadă îndelungată trebuie să te asiguri că fiecare cutie de medicamente mai este valabilă cel puțin o lună de la momentul în care o deschizi, dat fiind faptul că aceasta conține30 de capsule care se administrează câte una pe zi.
Nu în ultimul rând, e recomandat să nu păstrezi în casă medicamente expirate pentru că le poți confunda ușor cu cele aflate în perioada de valabilitate, iar pentru a te debarasa de ele te sfătuim să le predai la cea mai apropiată farmacie. Fiecare farmacie dispune de un punct de colectare pentru medicamentele expirate sau care nu mai sunt folosite și are obligația de a le prelua de la orice persoană care vine să le predea.