12 timp de citire
Prospect Fokusin: Administrare, Efecte Secundare, Contraindicații & Preț
Revizuit de Catalin Tantareanu
Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.
Fokusin este denumirea comercială a unuia din numeroasele medicamente aprobate inclusiv de autoritățile de reglementare din România pentru tratarea disfuncțiilor urinare datorate hiperplaziei benigne de prostată.
Vorbim de o boală specifică bărbaților trecuți de 50 de ani, a cărei incidență crește odată cu înaintarea în vârstă. Afecțiunea se manifestă prin creșterea numărului de celule postatice, fapt ce duce la creșterea în dimensiuni a prostatei, o glandă sexuală masculină situată imediat sub vezica urinară.
Întrucât este străbătută de uretră, canalul prin care se elimină urina din vezică, prostata mărită comprimă pereții acestui canal pe care îl îngustează sau chiar îl obturează, îngreunând astfel evacuarea urinei.
Simptomele sunt neplăcute și creează un disconfort major iar tratamentul cu Fokusin are rolul de a relaxa mușchii prostatei pentru a slăbi astfel presiunea asupra uretrei și a permite pacienților să urineze normal.
Dat fiind faptul că este aprobat de autoritățile de reglementare în domeniul medicamentului din Statele Unite și Uniunea Europeană, inclusiv din România, Fokusin este un medicament sigur, care se administrează însă doar la recomandarea medicului.
Există și anumite efecte secundare comune precum amețeală, dureri de cap, insomnie, stări de greață, tulburări de vedere și disfuncții sexuale, însă acestea se manifestă într-o proporție destul de redusă.
Înainte de a trece la prezentarea pe larg a medicamentului mai trebuie precizat că acesta este destinat exclusiv bărbaților, prostata fiind o glandă specifică aparatului reproducător masculin.
Ce este Fokusin ?
Fokusin este un medicament din grupa blocanților receptorilor alfa 1, produs de compania farmaceutică Zentiva din Cehia. Conține o substanță activă numită clorhidrat de tamsulosin, ce acționează asupra unor receptori aflați pe suprafața celulelor care alcătuiesc mușchii prostatei.
Acești receptori preiau semnalele nervoase transmise prin intermediul unor neurotransmițători specifici și determină contracția mușchilor prostatei, conform „mesajului” recepționat. Substanța activă din Fokusin blochează acești receptori și astfel evită contracția mușchilor prostatei, implicit compresia pe care aceștia o exercită asupra uretrei.
Fokusin este disponibil sub formă de capsule moi care conțin 0,4 mg de substanță activă cu eliberare modificată. Scopul tratamentului cu Fokusin este acela de a elimina disconfortul generat de problemele de urinare asociate hiperplaziei benigne de prostată, acesta neavând niciun efect în ceea ce privește înmulțirea celulelor care duc la mărirea glandei.
Așadar, Fokusin tratează doar simptomele și nu duce la vindecarea bolii, fapt pentru care, de cele mai multe ori este administrat pe termen lung.
Este Fokusin antibiotic?
Nu, Fokusin nu poate fi considerat sub nicio formă un antibiotic, Blocanții receptorilor alfa1 și antibioticele sunt două clase de medicamente total diferite, care nu au nimic în comun.
Acesta acționează asupra receptorilor de la nivelul prostatei, după cum tocmai am explicat, și se administrează pentru ameliorarea problemelor de urinare determinate de mărirea glandei, in timp ce antibioticele se folosesc pentru tratarea infecțiilor provocate de bacterii.
Antibioticele acționează doar împotriva bacteriilor și nu a altor agenți patogeni, iar pentru tratamentul prostatei sunt folosite doar când aceasta este inflamată din cauza unei infecții bacteriene. În acest caz, scopul antibioticelor este acela de a reduce inflamația prin distrugerea bacteriilor care au provocat infecția, neavând niciun efect asupra receptorilor alfa 1, așa cum nici Fokusin nu are niciun efect asupra bacteriilor.
Ce trebuie să știi înainte de a lua Fokusin ?
Fokusin nu este un medicament pe care să îl poți lua după bunul plac, fiind nevoie de o recomandare din parte unui medic urolog, precum și de o rețetă eliberată de acesta, pe baza căreia produsul poate fi achiziționat din farmacii.
Înainte de a-ți prescrie acest tratament medicul se va interesa de istoricul tău medical și de tratamentele pe care le-ai urmat sau le urmezi, pentru că administrarea de Fokusin impune o serie de precauții. În unele cazuri medicamentul este contraindicat, iar aici ne referim la următoarele situații:
- Boli renale în stadii avansate – rinichii nu mai au capacitatea normală de a filtra sângele și de a elimina prin urină substanțele rămasei în sânge după administrarea medicamentelor, iar acestea se acumulează în organism dând naștere la complicații.
- Boli cronice de ficat – și ficatul are un rol important in filtrarea sângelui, fiind organul care procesează toate medicamentele ce ajung in organism. Atunci când este afectat de boli grave, capacitatea sa de procesare scade iar substanțele din medicamente nu mai sunt absorbite eficient.
- Tensiune arterială scăzută – administrarea de Fokusin poate determina reducerea tensiunii arteriale iar în cazul pacienților care au deja o tensiune scăzută valorile acesteia pot ajunge foarte jos, ceea ce presupune un risc sporit.
- Cancer de prostată – orice tratament al prostatei poate influența evoluția cancerului, așa că în astfel de situații nu se recomandă administrarea altor medicamente, cu excepția celor destinate tratării problemei oncologice.
- Alergii – persoanele alergice la antibiotice sau alte medicamente precum și cele cu alergii alimentare ori de alte tipuri trebuie să iși facă în prealabil un test pentru a vedea dacă și administrarea de Fokusin le provoacă aceleași reacții alergice severe, iar dacă rezultatul este pozitiv se caută o altă soluție terapeutică.
Producătorul mai menționează că administrarea de Fokusin nu este recomandată în perioada sarcinii și nici în perioada de alăptare, dar acest lucru e de la sine înțeles din moment ce vorbim de un medicament care este destinat exclusiv bărbaților.
Prospect
În cele ce urmează îți prezentăm o sinteză acelor mai importante informații cuprinse în prospectul care însoțește medicamentul.
Administrare
Fokusin este un medicament sub formă de capsule cu administrare orală, care trebuie doar înghițite, nicidecum desfăcute, mestecate sau supte. Pentru a evita posibilele probleme digestive, se recomandă ca medicamentul să nu fie administrat niciodată pe stomacul gol, ci la o jumătate de oră după masă. De regulă se ia câte o pastilă pe zi, de preferat la aceeași oră după aceeași masă, pentru ca efectul medicamentului să aibă continuitate.
Dacă într-o zi ai uitat să iei medicamentul la ora stabilită nu este nicio problemă, pentru că o poți face în momentul în care îți aduci aminte, urmând ca în ziua următoare să îl administrezi din nou conform programului.
Nu trebuie să îți faci griji nici dacă ai luat accidental o doză dublă într-o zi, caz în care nu se impune întreruperea administrării în ziua următoare, ci respectarea programului normal. Totuși important este să nu-ți faci un obicei din a lua medicamentul mai târziu și nici să dublezi dozele cu bună știință.
În cât timp își face efectul Fokusin?
Fokusin este un medicament cu eliberare modificată, ceea ce înseamnă că substanța activă nu este absorbită imediat în sânge și nu își face efectul la câteva minute după administrare si poate dura până la 5 zile după începerea tratamentului până să se constate o îmbunătățire a problemelor de urinare, care se vor ameliora treptat până când procesul fiziologic va reveni la parametri normali.
Dacă tratamentul este urmat în mod constant conform indicațiilor de mai sus, efectul medicamentului va avea continuitate iar problemele de urinare vor fi ținute astfel sub control.
Cât timp se administrează Fokusin ?
Fokusin este un medicament conceput pentru tratament pe termen lung, care se poate întinde pe durata mai multor ani, uneori pentru tot restul vieții. Există studii care confirmă siguranța administrării de Fokusin pe termen lung, unul dintre acestea consemnând chiar îmbunătățiri semnificative după un an și doi ani de administrare constantă a medicamentului.
Dacă hiperplazia benignă de prostată nu îmbracă forme severe, acest gen de tratament este opțiunea terapeutică recomandată în general. În cazurile severe sau dacă apar alte afecțiuni precum cancerul de prostată, se intervine chirurgical pentru rezecția parțială sau totală a glandei, iar ulterior se recomandă alte metode de tratament post-operator.
Efecte secundare
Am amintit mai devreme de câteva efecte secundare, iar acum a venit timpul să le prezentăm mai detaliat, în funcție de frecvență.
Efecte secundare frecvente
Pot apărea în maxim 10% din cazuri și se manifestă astfel:
- Amețeli care apar preponderent la schimbarea bruscă a poziției, din cauza scăderii tensiunii arteriale.
Efecte secundare mai puțin frecvente
Au o incidență de cel mult 1%, iar reacțiile raportate sunt următoarele:
- Dureri de cap
- Accelerarea ritmului cardiac
- Tensiune arterială scăzută la trecerea din poziția culcat, în picioare, cunoscută sub denumirea de hipotensiune ortostatică
- Rinită provocată de inflamarea mucoasei nazale
- Constipație sau diaree
- Grețuri însoțite câteodată și de vărsături
- Erupții cutanate sau urticarie, însoțite de mâncărimi
- Stare de slăbiciune.
Efecte secundare rare
Incidența în acest caz este de 1 la mie, fiind vorba de reacții precum:
- Pierderea temporară a cunoștinței
- Reacție alergică severă ce determină umflarea gâtului, cauzelor limbii și a feței ce poate provoca dificultăți de respirație.
Efecte secundare foarte rare
Vorbim de această dată de cel mult un caz la 10.000 de pacienți, iar manifestările constau în:
- Priapism
- Sindrom Stevens-Johnson, ce constă în leziuni cutanate severe și dureroase în diferite zone ale corpului și uneori arsuri oculare ce pot duce chiar și la pierderea vederii.
Efecte secundare cu frecvență necunoscută
Sunt manifestări sporadice despre care nu s-au colectat încă suficiente date pentru a se stabili o frecvență.
- Vedere încețoșată sau alte tulburări de vedere
- Erupții cutanate
- Sângerare nazală
- Exfolierea pielii
- Dificultăți de ejaculare
- Reducerea cantității de lichid seminal ejaculat
- Ejaculare retrogradă
- Tulburări de ritm cardiac
- Uscăciune la nivelul cavității bucale
- Respirație dificilă.
Interacțiuni cu alte medicamente
Administrarea de Fokusin necesită precauție și în privința altor tratamente urmate în paralel sau încheiate recent, întrucât există riscul interacțiunii între substanțele active care astfel își diminuează sau anulează reciproc efectele. Din acest motiv nu se recomandă administrarea de Fokusin împreună cu următoarele grupe de medicamente:
- Alte medicamente din categoria blocanților de receptori alfa
- Medicamente care blochează sau inhibă enzimele hepatice
- Antifungice
- Antibiotice
- Anticoagulante
- Medicamente pentru tratarea disfuncției erectile
- Alte medicamente folosite în tratarea hiperplaziei benigne de prostată.
Preț
Fokusin este disponibil în farmacii unde este comercializat în cutii care conțin 3,9 sau 10 folii a câte 10 capsule, ori două sau șase folii a câte 15 capsule Cum spuneam, nu se poate achiziționa decât pe bază de prescripție medicală, iar prețul unei cutii este destul de accesibil.
În farmaciile Catena, Dr. Max și Farmacia Tei, o cutie cu 30 de capsule poate fi achiziționată la un preț de 22,42 lei.
Cum se păstrează Fokusin ?
Fokusin nu necesită condiții speciale pentru păstrare, putând fi ținut fără probleme la temperatura camerei, însă cât mai departe de sursele de căldură pentru că temperatura maximă suportată este de 25 de grade Celsius.
Dulapul cu medicamente este locul cel mai bun pentru păstrare, iar acesta trebuie să fie inaccesibil copiilor sau să fie ținut permanent încuiat. Pe fiecare cutie este înscrisă data de expirare, care este ultima zi a lunii menționate pe ambalaj, iar la acest detaliu trebuie să fii atent de fiecare dată când începi o cutie nouă.
Medicamentele expirate nu se mai administrează și nu se țin la un loc cu cele în perioada de valabilitate pentru că pot fi confundate ușor. După expirare, nu se aruncă la gunoi, in chiuvetă sau în vasul de toaletă, ci trebuie să fie predate la orice farmacie, unde există un punct de colectare destinat medicamentelor expirate și celor care nu mai sunt utilizate.
Întrebări frecvente
Am sintetizat cele mai frecvente întrebări pe care pacienții le adresează medicilor cu privire la acest medicament, pe care ți le prezentăm în continuare, împreună cu răspunsurile lor.
Se poate consuma alcool împreună cu Fokusin ?
Alcoolul poate diminua efectele medicamentului prin mai multe mecanisme, astfel că nu este recomandat, mai ales în perioada de început a tratamentului, când nu se știe exact cum va reacționa organismul.
Consumul de alcool reduce absorbția substanței active din intestine, afectează funcțiile ficatului care trebuie să metabolizeze medicamentul, influențează nivelul de neurotransmițători la care sunt sensibili receptorii alfa 1 din prostată și totodată poate amplifica senzația de amețeală și slăbiciunea, care se numără printre efectele secundare ale medicamentului.
Fokusin poate afecta potența masculină?
În unele cazuri, administrarea de Fokusin poate fi urmată de disfuncție erectilă sau alte disfuncții sexuale care afectează în mod evident potența.
Pe această temă a fost făcut un studiu în care au fost incluși 354 de pacienți aflați sub tratament cu clorhidrat de tamsulosin. Aceștia au completat niște chestionare cu întrebări referitoare la modul în care tratamentul le-a influențat viața sexuală, iar 40,7% dintre ei au raportat o depreciere a funcțiilor sexuale la 6 luni după ce au început să ia medicamentul.
Fokusin sau Prostamol ?
Deși ambele sunt folosite pentru ameliorarea dificultăților de urinare datorate prostatei mărite, între cele două produse sunt diferențe majore. Fokusin este un medicament care se eliberează doar pe bază de prescripție medicală, în timp ce Prostamol este un supliment alimentar care se poate achiziționa la liber, fără rețetă, însă nu e la fel de eficient.
În timp ce efectul Fokusin e dat de o substanță chimică foarte exact dozată, Prostamol conține substanțe naturale extrase din diverse plante ale căror efecte benefice asupra prostatei nu sunt încă pe deplin dovedite.