11 timp de citire
Avodart 0.5 Mg: Administrare, Efecte Secundare & Contraindicații
Revizuit de Catalin Tantareanu
Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.
Avodart constituie una din opțiunile de tratament pentru hiperplazia benignă de prostată, afecțiune caracterizată de apariția unei formațiuni tumorale necanceroase ce duce la creșterea în dimensiuni a acestei glande și la apariția dificultăților de urinare.
Afecțiunea se mai numește adenom de prostată, iar prin administrarea de Avodart se inhibă procesul care duce la apariția și creșterea acestei tumori benigne. Efectul medicamentului se datorează substanței active pe care o conține, numită dutasteridă, ce face parte din categoria inhibitorilor enzimei 5 alfa-reductază.
Medicamentul este disponibil sub formă de capsule, iar în cele ce urmează îți vom expune toate informațiile legate de acest produs.
Ce este Avodart și pentru ce se folosește?
Avodart este un medicament menit să împiedice creșterea în dimensiuni a prostatei în cazul apariției adenomului și prevenirea dificultăților de urinare datorate faptului că glanda mărită ajunge să obtureze uretra, împiedicând astfel eliminarea normală a lichidului din vezica urinară.
Pentru a înțelege mai bine mecanismul de acțiune al acestui medicament trebuie să explicăm mai întâi mecanismul de apariție a hiperplaziei benigne de prostată și a formării adenomului care determină creșterea în dimensiuni.
Adenomul apare ca urmare a creșterii necontrolate a celulelor prostatice, pe fondul unor dereglări hormonale ce se produc de obicei odată cu înaintarea în vârstă. Această creștere are loc sub acțiunea unui hormon numit dihidrotestosteron (DHT) care se formează din testosteron – principalul hormon sexual masculin.
Formarea DHT se produce sub acțiunea unei enzime numită 5 alfa-reductază, care se găsește în țesuturile moi. Acest hormon controlează dezvoltarea prostatei, dar în anumite condiții nivelul său crește, ceea ce duce la apariția adenomului.
În astfel de cazuri, soluția este reducerea nivelului de DHT, iar aici intervine Avodart, prin intermediul substanței active dutasteridă, despre care spuneam că face parte din categoria inhibitorilor ai 5 alfa-reductazei. Aceasta înseamnă că anulează acțiunea acelei enzime și astfel se reduce procesul de sinteză a DHT din testosteron, implicit acțiunea stimulatoare pe care acesta o are asupra dezvoltării celulelor prostatei.
Fiecare capsulă de Avodart conține 0,5 mg de dutasteridă iar uneori se recomandă administrarea împreună cu un alt medicament numit Omnic Tocas ce relaxează mușchii vezicii urinare și ai prostatei, permițând astfel ca urina să fie eliminată mai ușor prin canalul uretral.
Prospect & Administrare
Dat fiind faptul că vorbim de un medicament destinat exclusiv tratării hierplaziei benigne de prostată, Avodart este recomandat spre administrare doar bărbaților, și în același timp nu este recomandat copiilor sau adolescenților.
Fiind disponibil sub formă de capsule moi, se administrează pe cale orală, fără a mesteca sau suge comprimatul și fără a-l deschide pentru a lua doar conținutul. Este important să ții cont de acest fapt, întrucât substanța din interiorul capsulei poate provoca durere sau cel puțin disconfort la nivelul cavitații bucale și al gâtului. De aceea, capsulele trebuie înghițite pur și simplu, cu ajutorul unui pahar cu apă, înainte sau după masă.
De regulă, se administrează o singură capsulă pe zi, ceea ce înseamnă o doză de 0,5 mg de substanță activă, tratamentul fiind unul pe termen lung. Efectele nu apar imediat, iar uneori poate dura câteva luni pentru a se constata o îmbunătățire, iar în astfel de situații, nu trebuie mărită doza zilnică în speranța obțineri unui efect mai rapid.
Depășirea dozei recomandate de medic presupune o serie de riscuri și de aceea, dacă se întâmplă să iei una sau mai multe capsule în plus, este recomandat să te adresezi fără întârziere medicului care ți-a prescris tratamentul.
Cănd se ia avodart dimineața sau seara ?
Momentul administrării Avodart nu este dependent de ora din zi, fie dimineața, fie seara. Este important doar să se respecte doza recomandată și administrarea să fie efectuată în mod constant la aceeași oră în fiecare zi.
Se poate consuma alcool împreună cu Avodart ?
Consumul de alcool în paralel cu tratamentul cu Avodart poate fie să potențeze efectele medicamentului, fie să reducă acțiunea sa terapeutică. Se recomandă precauție și consultarea medicului înainte de a consuma alcool în timpul tratamentului.
Efecte secundare
Administrarea acestui medicament este considerată sigură, însă uneori este posibilă apariția unor efecte secundare care pot fi mai mult sau mai puțin frecvente, în funcție de modul în care reacționează fiecare organism la tratament. În funcție de acest criteriu, putem vorbi de următoarele efecte adverse posibile:
Efecte secundare frecvente
Se manifestă în aproximativ 10% din cazuri și în același timp constituie și cea mai numeroasă categorie din întreaga listă. Unul din zece bărbați care urmează un astfel de tratament se poate confrunta cu manifestări precum:
- Disfuncție erectilă – scăderea temporară sau permanentă a capacitații de a obține sau de a menține o erecție satisfăcătoare pentru a putea duce la bun sfârșit un act sexual.
- Scăderea libidoului – libidoul este un termen folosit pentru a exprima intensitatea dorinței sexuale, iar un nivel foarte scăzut este sinonim cu dispariția interesului pentru activități sexuale.
- Dificultăți de ejaculare – prostata este implicată în procesul de producere a lichidului seminal și de eliminare a acestuia prin ejaculare, iar un astfel de tratament îi poate afecta funcționalitatea, ducând la probleme legate de ejaculare.
- Mărirea sânilor sau sensibilitate crescută a acestora – DHT este responsabil și cu dezvoltarea caracteristicilor specific masculine, iar prin reducerea nivelului acestui hormon poate avea loc o dezvoltare a sânilor cunoscută sub denumirea de ginecomastie.
- Amețeli – apariția acestui efect secundar este asociată în general cu administrarea în paralel a altui tratament cu Omnic Tocas pentru ameliorarea disconfortului urinar datorat hiperplaziei benigne de prostată.
Efecte secundare mai puțin frecvente
De această dată vorbim de o incidență de 1%, iar lista include un singur efect secundar. Este vorba de căderea părului, atât de pe scalp cât și de pe corp. În mod normal, reducerea nivelului de DHT este benefică și pentru păr, prevenind apariția calviției, însă la unul din 100 e cazuri administrarea de Avodart poate declanșa alte mecanisme de sinterizare a acestui hormon din testosteron. DHT se localizează și la nivelul foliculilor piloși, reducând dimensiunea acestora și favorizând astfel căderea părului.
Efecte secundare rare
În acest caz frecvența nu este cunoscută cu exactitate însă cert este că efectele secundare rare apar în mai puțin de 1% din cazuri și se manifestă de obicei sub forma unor reacții alergice, astfel:
- Erupții la nivelul pielii – pot fi însoțite de mâncărimi și formarea unor vezicule cu lichid care se sparg și formează mici cruste.
- Urticarie – se manifestă sub forma unor umflături roșiatice proeminente la nivelul pielii, însoțite de mâncărime și uneori de usturime.
- Inflamații – tot ca reacție alergică pot apărea inflamații la nivelul feței, al buzelor și al membrelor.
Contraindicații
Deși vorbim de un medicament eficient în tratamentul hiperplaziei benigne de prostată, administrarea de Avodart poate presupune în unele cazuri anumite riscuri care depășesc beneficiile. În astfel de situații, tratamentul cu Avodart este contraindicat iar cazurile concrete sunt următoarele:
- Boli hepatice – toate substanțele active conținute de medicamente trec prin ficat, care are rolul de a filtra toxinele din sânge. Un ficat bolnav are o capacitate redusă de procesare, iar în astfel de situații administrarea de Avodart poate agrava afecțiunile hepatice. De asemenea, din cauza faptului că ficatul nu mai filtrează eficient sângele, tratamentul poate provoca reacții adverse destul de severe.
- Cancer de prostată – spre deosebire de adenom, cancerul de prostată presupune dezvoltarea unei formațiuni tumorale maligne care se poate extinde în tot organismul dacă nu este tratată la timp. Deși tratamentul cu Avodart nu agravează cancerul de prostată, poate interfera cu alte medicamente administrate împotriva acestei boli care este considerată mai gravă și cu un potențele de risc mai ridicat. Prin urmare, primează tratamentul oncologic, care presupune de cele mai multe ori și o intervenție chirurgicală pentru rezecția prostatei, astfel că aceasta este eliminată împreună cu adenomul și tumora malignă.
- Reacții alergice – deși cazurile de alergie la dutasteridă sunt foarte rare, acestea totuși există, astfel că administrarea de Avodart este contraindicată în cazul celor care au astfel de probleme.
- Sarcina și alăptarea – deși vorbim de un medicament destinat exclusiv bărbaților, femeile pot intra accidentat în contact cu substanța activă, ceea ce poate crea probleme pentru copil dacă sunt însărcinate sau alăptează. Substanța activă se poate regăsi în lichidul seminal, ajungând astfel în organismul femeilor prin actul sexual. De asemenea, chiar și contactul la nivelul pielii cu substanța conținută în capsulele de Avodart poate fi periculos, pentru că aceasta se absoarbe în sânge. În cazul femeilor însărcinate sau care încearcă să aibă un copil, precum și al celor care alăptează, dutasterida se transmite prin sânge sau laptele matern la copil afectând dezvoltarea acestuia.
Când să vă adresați medicului?
De obicei, bărbații ajung la medic atunci când dificultățile de urinarele creează un disconfort major, însă ideal ar fi să mergi la un control preventiv dacă ai împlinit 50 de ani. Este mai bine să previi decât să combați așa că sfatul nostru este să îți faci astfel de controale în mod regulat, o dată pe an sau de câte ori îți recomandă medicul urolog.
De asemenea, există câteva simptome care trebuie să te determine să mergi de urgență la medic, iar aceste sunt:
- Dificultăți de urinare;
- Urinări frecvente, mai ales pe timpul nopții;
- Jet urinar slab sau întrerupt;
- Durere sau usturime în timpul urinării;
- Nevoia emergentă de a urina;
- Dureri în zona pelviană sau la nivelul organelor genitale;
- Prezența sângelui în urină sau în lichidul seminal;
- Durere sau dificultăți la ejaculare;
- Retenție de urină;
- Disfuncție erectilă.
Preț Avodart
Avodart este disponibil în cutii de 10, 30, 50, 60 și 90 de capsule, iar prețul variază în funcție de cantitatea conținută de un astfel de ambalaj.
În farmacii se găsește mai ales sub formă de cutii cu 30 de capsule, care conțin 3 folii a câte 10 pastile fiecare. Conform prețurilor afișate pe site-urile oficiale câtorva lanțuri farmaceutice importante din țară (Catena, Farmacia Tei și Dr. Max) prețul unei astfel de cutii este aproximativ același, mai exact 51 de lei.
Mai trebuie precizat că medicamentul se eliberează doar pe bază de prescripție medicală, astfel că pentru a-l achiziționa este necesară o vizită prealabilă la cabinetul unui urolog.
Cum se păstrează Avodart ?
Locul cel mai bun pentru păstrarea acestui produs este dulapul sau sertarul pentru medicamente, care nu trebuie să fie expus direct în bătaia soarelui și nici să se afle lângă o sursă de căldură.
Nu necesită depozitare la rece, astfel că poate fi păstrat la temperatura camerei, însă fără ca aceasta să depășească 30 de Grade Celsius. Pe timpul depozitării se păstrează în ambalajul original, care nu se desigilează decât în momentul administrării unei tablete.
Este foarte important ca medicamentul să nu fie lăsat la îndemâna copiilor pentru că administrat accidental le poate provoca reacții adverse și chiar le poate afecta dezvoltarea.
După expirare, care este ultima zi a lunii înscrise pe ambalaj, medicamentul nu se aruncă la gunoi și nici în toaletă, ci se predă la orice farmacie, pentru a fi colectat astfel în mod responsabil, fără a polua mediul și a pune în pericol sănătatea celorlalți.