9 timp de citire
Urorec (4-8 mg): Administrare, Efecte Secundare & Contraindicații
Revizuit de Catalin Tantareanu
Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.
Urorec este unul din numeroasele medicamente folosite pentru ameliorarea simptomelor datorate măririi prostatei în cazul unor afecțiuni comune precum hiperplazia benignă de prostată.
După cum se poate deduce și din denumirea sa, medicamentul îmbunătățește procesul de urinare, care este obstrucționat ca urmare a creșterii în dimensiuni a prostatei și a faptului că aceasta începe să preseze uretra prin care se elimină urina din vezică.
Se administrează pe cale orală sub formă de capsule și acționează prin relaxarea mușchilor prostatei, astfel încât să slăbească presiunea asupra canalului uretral. Se prescrie cu precădere în cazul bărbaților adulți, dat fiind faptul că astfel de probleme apar de obicei după 50 de ani, însă nu este recomandat celor care suferă de afecțiuni ale rinichilor sau ficatului și nici celor care au tensiunea arterială scăzută.
În continuare îți prezentăm pe larg toate informațiile despre Urorec așa cum sunt ele oferite de producător.
Ce aste Urorec și pentru ce se folosește ?
Urorec este un medicament produs de compania farmaceutică irlandeză Recordati, destinat bărbaților care suferă de prostată mărită și au probleme de urinare din această cauză. Medicamentul nu tratează cauza reducând prostata la dimensiunile normală, ci ameliorează efectele pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților.
Acest lucru este posibil datorită substanței active pe care o conține, numită silodosin, ce face parte din categoria blocanților receptorilor andregenici alfa 1. Aceasta înseamnă că acționează asupra unor receptori prezenți pe suprafața celulelor din mușchii prostatei, care captează semnalele nervoase venite prin intermediul neurotransmițătorilor.
Ca răspuns la aceste semnale, receptorii andregenici alfa 1 induc contracția mușchilor prostatei care presează astfel uretra ce trece prin mijlocul acestei glande, împiedicând eliminarea normală a urinei.
Prin administrarea de Urorec, substanța activă blochează acțiunea acestor receptori, astfel că semnalele nervoase rămân fără răspuns iar mușchii prostatei rămân relaxați și nu mai generează problemele legate de urinare. Sildosinul acționează selectiv, astfel că acțiunea lui se rezumă doar la receptorii de la nivelul prostatei, nefiind afectată sensibilitatea altor receptori din organism, ceea ce ar putea provoca dereglarea unor funcții importante.
Urorec este disponibil sub formă de capsule gelatinoase de culoare galbenă, în două variante care diferă în funcție de conținutul de substanță activă. Astfel, pe piață există capsule cu 4 miligrame de sildosin și capsule cu 8 miligrame, care se administrează în funcție de recomandările medicului.
Prospect & Administrare
Urorec se administrează zilnic după una dintre mesele zilei, indiferent dacă este vorba de mic dejun, prânz sau cină. Important este ca medicamentul să nu fie luat pe stomacul gol, iar pe cât posibil să fie administrat zilnic aproximativ la aceeași oră.
În general, în cazul adulților se administrează câte o capsulă de 8 mg pe zi însă acest lucru îl poate decide doar medicul în funcție de particularitățile specifice fiecărui pacient. În prescrierea medicamentului, acesta ține cont de vârsta pacientului, afecțiunea de care suferă, stadiul în care aceasta a avansat, alte condiții medicale și gradul de toleranță la substanțele din compoziția Urorec.
De asemenea, trebuie avut în vedere și faptul că după vârsta de 65 de ani ficatul și rinichii nu mai lucrează la fel de eficient ca în tinerețe, iar medicamentul poate fi procesat mai greu, acumulându-se cantități mari de substanță activă în sânge.
În acest caz se recomandă începerea tratamentului cu doze de 4 mg și monitorizare evoluției pacientului timp de o săptămână. Dacă se constată ameliorări ale simptomelor se continuă tratamentul cu capsule de 4 mg, iar în cazul în care nu există schimbări medicul poate recomanda dublarea dozei trecându-se la administrarea de capsule cu 8 miligrame de substanță activă.
De asemenea, în stadii incipiente ale bolii de prostată, când dificultățile de urinare nu sunt atât de severe, se administrează inițial doze de 4 mg urmând ca tratamentul să se modifice pe parcurs dacă este cazul.
De menționat că pentru persoanele până în 18 ani nu există recomandări privind administrarea, dat fiind faptul că la această vârstă prostata este în plină perioadă de dezvoltare iar afecțiunile pentru care este folosit tratamentul cu Urorec sunt specifice bărbaților trecuți de 50 de ani.
Efecte secundare
Prospectul menționează și posibilele efecte secundare care se manifestă mai mult sau mai puțin frecvent, iar în funcție de acest criteriu sunt împărțite în 6 grupe.
Efecte secundare foarte frecvente
În această categorie intră acele efecte secundare care au o incidență de peste 10%, iar acestea constau în probleme legate de ejaculare precum:
- Recucerea cantități de lichid seminal ejaculat
- Lipsa ejaculării în timpul orgasmului.
Efecte secundare frecvente
În acest caz vorbim de efecte secundare cu o frecvență de cel mult 10% din cazuri, care se pot manifesta astfel:
- Amețeli, în special in momentul în care pacientul se ridică în picioare din poziție șezând sau culcat
- Nas înfundat sau secreție nazală abundentă numită și rinoree
- Tulburări digestive manifestate preponderent prin diaree.
Efecte secundare mai puțin frecvente
Incidența acestor reacții nedorite nu depășește 1%, însă lista este de această dată mai lungă și include:
- Stări de greață
- Gură uscată
- Scăderea libidoului
- Disfuncție erectilă
- Accelerarea pulsului
- Reacții cutanate manifestate prin erupții sau urticarie însoțite de mâncărimi
- Scăderea tensiunii arteriale
- Afectarea funcțiilor ficatului.
Efecte secundare rare
Aproximativ unul din 1.000 de pacienți poate avea simptome din această categorie manifestate prin:
- Palpitații (bătăi neregulate ale inimii)
- Tahicardie (accelerarea ritmului cardiac)
- Stări de leșin datorate e obicei tensiunii arteriale foarte scăzute.
Efecte secundare foarte rare
Doar unul din 10.000 de pacienți care urmează acest tratament poate dezvolta efecte adverse foarte rare care se datorează de obicei unei reacții alergice.
- Dificultăți de respirație datorate umflării feței, gâtului, buzelor și limbii.
Efecte secundare cu frecvență necunoscută
În cazuri izolate poate apărea o complicație ce survine în timpul intervențiilor chirurgicale pentru cataractă, ce constă într-un simptom numit de medici „pupilă flască”.
Contraindicații
Efectul medicamentului este influențat în cea mai mare măsură de funcționarea ficatului și rinichilor – două organe vitale în metabolizarea substanțelor active și eliminarea celor reziduale. Dacă aceste două organe nu funcționează la parametri optimi, substanțele respective se pot acumula în sânge depășind nivelul de siguranță și dând naștere unor complicații.
Prin urmare, administrarea de Urorec este contraindicată în cazul pacienților cu afecțiuni renale sau hepatice, pentru că riscurile depășesc cu mult beneficiile.
O altă contraindicație se adresează persoanelor cu alergie la sildosin sau la alte substanțe ce intră în compoziția medicamentului. În cazul acestora se recomandă un test alergologic pentru a evalua gradul în care organismul reacționează la un astfel de tratament.
Interacțiuni
S-a constatat că aciditatea specifică fructelor de grapefruit crește nivelul de sildosin în organism, aceasta fiind substanța activă din Urorec. Prin urmare, dacă urmezi un astfel de tratament nu este recomandat să bei suc de grapefruit și nici să consumi acest fruct pentru că vei avea în sânge un nivel mai ridicat de sildosil, iar reacțiile ce pot apărea sunt similare cele ale unei supradoze.
După cum am arătat, administrarea medicamentului poate da și o ușoară stare de amețeală, iar din acest motiv nu se recomandă consumul de alcool în perioada tratamentului. În același timp, alcoolul afectează iremediabil ficatul iar reducerea funcțiilor hepatice duce la o absorbție scăzută a medicamentului.
Interacțiuni cu alte medicamente
O măsură de precauție elementară în cazul oricărui tratament medicamentos presupune să se țină cont și de alte medicamente pe care pacientul urmează să le ia în aceeași perioadă sau pe care și le-a administrat de curând. Aceasta pentru că substanțele active pe care le conțin medicamentele pot interacționa, iar atunci efectul tratamentelor are de suferit, fiind posibile și diferite complicații.
De aceea, și în cazul administrării de Urorec se impune mare atenție la celelalte medicamente pe care le-ai luat sau urmează să le iei. Mai precis, nu este recomandat ca Utorec să fie administrat in paralel cu:
- Alte medicamente din categoria alfa-blocantelor
- Antifungice administrate împotriva ciupercilor parazite
- Medicamente pentru tratarea hipertensiunii arteriale
- Antibiotice administrate în cazul infecțiilor bacteriene
- Medicamente pentru tratamentul HIV/SIDA
- Imunosupresaore, care scad imunitatea;
- Alte medicamente pentru tratarea hiperplaziei benigne de prostată.
Efectele supradozajului
Cazurile de supradozaj sunt extrem de rare pentru că este necesară administrarea a cel puțin 6 capsule de 8 mg într-o zi pentru a putea vorbi de o supradoză. Așadar nu este un motiv de îngrijorare dacă ai luat accidental două capsule într-o zi în loc de una, însă aceasta nu înseamnă nici că poți depăși zilnic doza recomandată în ideea că astfel vei obține un efect mai rapid.
Revenind la supradozaj, efectele adverse pot apărea de la cel puțin 48 de mg de silodosin administrate într-o zi. Supradozajul determină o scădere semnificativă a tensiunii arteriale manifestată prin stări de amețeală, pierderea echilibrului, senzația de leșin și uneori pierderea cunoștinței.
În astfel de situații trebuie intervenit cât mai rapid după momentul ingestiei, prin provocarea de vărsături sau efectuarea de lavaj gastric, astfel încât capsulele să fie eliminate înainte ca substanța activă să fie absorbită în sânge.
Preț Urorec
Urorec nu este un medicament care poate fi procurat la liber din farmacii sau comandat online, întrucât se eliberează doar pe bază de prescripție medicală. Atât în varianta de 8 mg, cât în cea de 4 mg se comercializează în cutii ce conțin 30 de capsule, ambalate în 3 folii a câte 10 capsule care pot fi vândute și separat.
Pentru a afla cât costă medicamentul, am luat ca puncte de reper farmaciile Catena, Dr. Max și Farmacia Tei, constatând că prețurile sunt similare în toate cele trei lanțuri. Mai exact, o cutie cu 30 de capsule de 8 mg costă 46,94 de lei, în timp ce prețul unei cutii cu o cantitate similară de capsule dar de 4 mg este aproximativ la jumătate, între 23 și 25 de lei.