7 timp de citire
Dimensiunile Normale ale Prostatei în Funcție de Vârstă
Revizuit de Catalin Tantareanu
Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.
Prostata este o glandă sexuală masculină situată imediat sub vezica urinară, în jurul părții superioare a uretrei.
Este implicată în procesul de producere a spermei, prin secreția lichidului prostatic care hrănește spermatozoizii și le asigură un mediu în care aceștia se pot deplasa. În același timp, contribuie și la procesul de ejaculare prin contracții ritmice ale mușchilor specifici, care împing în uretră sperma astfel formată.
Dimensiunea normală prostatei este aproximativ similară cu cea a unei nuci sau a unei castane, însă această glandă trece prin mai multe stadii de dezvoltare pe parcursul vieții.
Dimensiunea se stabilizează între 20 și 25 de ani și ideal ar fi să rămână așa pentru tot restul vieții. Totuși, prostata continuă să crească de cele mai multe ori după 40-45 de ani, iar procesul continuă odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce duce la apariția unor probleme de sănătate.
Stadiile de dezvoltare a prostatei
Așa cum spuneam, prostata trece prin mai multe stadii de dezvoltare, începând cu viața intrauterină și continuând apoi după naștere până la vârsta a treia. Sunt cunoscute patru astfel de stadii de dezvoltare pe care ți le vom prezenta în cele ce urmează.
Stadiul embrionar
Prostata începe să se formeze în viața intrauterină, evoluând dintr-o structură numită sinusul urogenital. Primul stadiu de evoluție a prostatei începe în a opta săptămână de sarcină și durează circa 4 săptămâni, până în săptămâna a 12-a, când prostata este deja formată.
Stadiul pubertății
Creșterea prostatei începe în jurul vârstei de 9 ani, la debutul pubertății, și continuă până aproape de adolescență, la vârsta de 16 ani. Totodată, în această perioadă începe să și funcționeze sub influența hormonilor sexuali, precum testosteronul.
Stadiul adult
Dezvoltarea prostatei continuă până în jurul vârstei de 25 de ani, aceasta continuând să crească și să își regleze funcțiile. La vârsta de 25 de ani, prostata atinge maturitatea deplină, ajungând la forma și dimensiunea unei nuci sau unei castane, ușor turtită în partea superioară.
Stadiul senectuții
Timp de aproximativ 20 de ani, postata rămâne la dimensiunea descrisă mai sus, iar după 40 de ani începe să sufere anumite modificări specifice înaintării în vârstă.
În cele mai multe cazuri, prostata începe să crească treptat în dimensiuni ca urmare a dezvoltării unei părți numite zona de tranziție, care se află amplasată în jurul uretrei. Această parte crește într-un ritm mai mult sau mai puțin accelerat, astfel că după vârsta de 60 de ani prostata poate ajunge la dimensiunea unei lămâi.
Greutatea prostatei în funcție de vârstă
Evoluția prostatei de-a lungul vieții a făcut obiectul multor studii, in urma cărora cercetătorii au ajuns la concluzia că dimensiunea acestei glande nu este influențată doar de vârstă, ci și de moștenirea genetica și apartenența rasială.
De aceea nu se poate vorbi de o dimensiune standard la un anumit moment la vieții, fiind stabilite niște valori variabile în funcție de care dimensiunea prostatei poate fi considerată normală.
În general nu sunt luate în considerare dimensiunile până la vârsta de 25 de ani, având în vedere că prostata este în plin proces de dezvoltare, iar valorile nu sunt relevante înainte de ajungerea la maturitate deplină.
Iată greutatea prostatei in funcție de vărstă:
- Vărstă cuprinsă între 25 și 40 de ani: 25-30 g
- Vărstă 50 ani: 30-40 g
- Vărstă 60 ani: 35-45 g
Greutatea prostatei între 25-40 de ani
Între 25 și 40 de ani se poate vorbi de o prostată normală, pe deplin dezvoltată, caz în care greutatea variază între 25 și 30 g, în funcție de criteriile enunțate mai sus. Greutatea și dimensiunea se stabilizează la 25 de ani și rămân constante până în jurul vârstei de 40 de ani, evident, dacă între timp nu apar afecțiuni specifice prostatei. Riscul unor afecțiuni este însă unul redus, crescând însă după 40 de ani.
Greutatea prostatei la 50 de ani
După 40 de ani crește cu 50% riscul afecțiunilor de prostată, iar la fiecare 10 ani acesta sporește cu încă 20%, din cauza creșterii în volum a acestei glande.
La 50 de ani prostata ajunge să cântărească între 30 și 40 g, creșterea fiind influențată și de o serie de factori care țin de stilul de viață și încep să-și arate efectele negative odată cu înaintarea în vârstă.
Greutatea prostatei la 60 de ani
Este perioada când riscurile afecțiunilor de prostată sunt foarte ridicate, glanda ajungând să cântărească între 35 și 45 g, uneori chiar și mai mult.
Care este dimensiunea normală a prostatei ?
După cum am precizat deja, nu există un standard foarte precis când vine vorba de dimensiunea normală a prostatei, însă făcând o medie se poate spune că aceasta ar trebui să aibă o greutate de 15-20 g, un volum de 20-25 de cm3, și mărimea unei nuci.
Pentru a-ți face o imagine mai clară cu privire la mărime trebuie să mai precizăm că diametrul transversal al prostatei este de circa 4 cm, cel vertical de 3 cm, iar cel măsurat antero-posterior este de circa 2,5 cm.
Când dimensiunea prostatei devine o problemă medicală ?
Conform recomandărilor Asociației Americane de Urologie, se poate vorbi de o problemă medicală datorată prostatei atunci când volumul acestei glande depășește pragul de 30 de cm3 și apar dificultăți la urinare din cauza faptului că prostata mărită presează uretra.
Care sunt simptomele specifice unei prostate mărite ?
Mărirea excesivă a acestei glande duce la apariția unei afecțiuni destul de frecvente în cazul vârstnicilor, numită hiperplazie benignă de prostată. Printre simptomele unei prostate mărite se numara urmatoarele:
- Nevoia frecventă de a urina
- Dificultatea de a urina
- Jet de urină slab sau întrerupt
- Senzația de urinare incompletă
- Durere sau disconfort la urinare
- Senzația de presiune intra abdominală, în zona rectului
- Probleme legate de ejaculare și erecție.
Cum se măsoară dimensiunea prostatei ?
Modificarea dimensiunilor prostatei poate fi ușor constatată de un medic urolog în urma unei proceduri numite tușeu rectal, ce îi permite acestuia să palpeze glanda pentru a-i evalua atât mărimea, cât și textura, care trebuie să fie netedă și moale.
Pentru o examinare mai detaliată se apelează la investigații imagistice pentru sănătatea prostatei cum ar fi: tomografia computerizată (CT), examenul de rezonanță magnetică nucleară (RMN) sau ecografia rectală cu ultrasunete (TRUS), în cursul cărora dimensiunile prostatei pot fi măsurate cu exactitate.
De asemenea, și un test de sânge specific poate indica o prostată mărită, prin prezența unui nivel crescut al unei proteine produse de celulele prostatice.
Cu toate acestea, analizele de sânge pot doar să indice o posibilă problemă la nivelul prostatei, însă pentru confirmarea diagnosticului de hiperplazie benignă sunt necesare investigațiile menționate anterior, prin intermediul cărora se stabilește cu precizie cât de mărită este glanda.