Livrare Gratuită peste 150 Lei

6 timp de citire

Poate consumul de cafea scădea riscul de cancer de prostată ?

Revizuit de Catalin Tantareanu

Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.

Prostata este o glandă sexuală masculină implicată în producerea lichidului seminal și în procesul de ejaculare, fiind plasată imediat sub vezica urinară, de jur-împrejurul uretrei. Se dezvoltă până în jurul vârstei de 20 de ani, când ajunge de dimensiunea unei nuci, iar în cele mai multe cazuri celulele sale reîncep să crească după 40-45 de ani, când sporește cu 50% riscul apariției unor afecțiuni specifice, pentru ca apoi, la fiecare 10 ani, acest risc să se amplifice cu 20%

Printre afecțiunile specifice acestei glande se numără și cancerul de prostată, care este al doilea tip de cancer ca incidență în rândul bărbaților. La nivel mondial, ocupă locul 4 ca incidență, reprezentând 15% din totalul cancerelor depistate.

Conform datelor Societății Americane de Cancer, unul din 8 bărbați dezvoltă cancer de prostată, boala apărând de obicei după vârsta de 50 de ani. Dacă boala este depistată precoce, rata de supraviețuire este de 99% însă cu toate acestea mortalitatea în cancerul de prostată este mare pentru că mulți bărbați neglijează controalele medicale preventive și astfel boala este descoperită în stadii avansate.

Cafeaua poate juca un rol important în prevenirea cancerului de prostată, conținând două elemente care pot încetini sau chiar inhiba dezvoltarea celulelor tumorale – acetat de kahweol și cafestol.

Studii care atestă efectele benefice ale cafelei în cancerul de prostată

Există numeroase studii care s-au axat pe efectele cafelei asupra sănătății prostatei în general și asupra cancerului de prostată, în mod special, iar multe dintre ele indică anumite beneficii.

Spre exemplu, în Statele Unite, Europa și Japonia au fost derulate de-al lungul timpului 16 studii care au calculat riscul de cancer de prostată raportat la consumul de cafea. Toate cele 16 studii au inclus în total 1.081.586 de participanți, dintre care 57.732 au fost diagnosticați cu cancer prostată.

Subiecții au fost monitorizați și evaluați pe baza cantității de cafea pe care o consumau în mod obișnuit, fără a fi influențați în vreun fel să consume mai multă sau mai puțină.

O sinteză ulterioară acelor 16 studii arată că persoanele care consumau cafea în mod obișnuit prezentau un risc cu 9% mai redus de a dezvolta cancer de prostată, cu 12% mai mic de a ajunge într-un stadiu avansat la bolii și cu 16% mai redus de a deceda din cauza acestei afecțiuni.

Specialiștii au considerat că un consum normal de cafea constă în două cești pe zi, estimând că fiecare ceașcă în plus băută zilnic scade cu aproximativ 1% riscul de a face cancer de prostată sau de a suferi de forme avansate ale bolii.

Deși studiile au inclus un număr mare de participanți iar concluziile lor nu pot fi contestate, trebuie precizat că majoritatea au luat în considerare doar istoricul familial, rasa, consumul de alcool, fumatul indicele de masă corporală și nivelul de activitate fizică.

Specialiștii spun că mai există și alți factori importanți care nu au putut fi luați în calcul, precizând totodată că raportarea referitoare la consumul de cafea a fost făcută prin autoevaluare din partea subiecților, neexistând astfel o garanție că datele comunicate de aceștia au fost foarte exacte.

De asemenea, studiile analizate au caracter observațional, fiind făcută doar o asociere statistică între consumul de cafea și riscul de cancer de prostată, fără a exista și cercetări de laborator care să confirme o relație directă cauză-efect între cele două aspecte.

Concluzia specialiștilor care au făcut sinteza celor 16 studii citate este că acestea sugerează o legătură între consumul crescut de cafea și riscul mai scăzut de cancer de prostată, însă nu oferă dovezi concludente în acest sens, fiind nevoie de cercetări mai amănunțite privind efectele cafelei asupra sănătății prostatei.

Factori de risc pentru cancerul de prostată

Cancerul de prostată apare atunci când celulele care alcătuiesc țesuturile acestei glande încep să se dezvolte și să se multiplice anormal, dând naștere unei formațiuni tumorale care va continua să crească în dimensiuni dacă nu se intervine cu tratament.

Este de ajuns ca o singură celulă să sufere o astfel de modificare pentru a forma un cancer de prostată care se extinde și la țesuturile sănătoase din vecinătate. În fazele avansate, celulele canceroase ajung în sânge și sunt purtate la alte organe, unde formează noi tumori numite metastaze, ce duc la apariția unui cancer generalizat.

Există o serie de factori de risc ce pot determina dezvoltarea anormală a celulelor prostatice, după cum urmează:

  • Înaintarea în vârstă – Celulele canceroase au tendința de a-și relua creșterea după 40-45 de ani, iar acestui fapt i se datorează și creșterea riscului de afecțiuni de prostată după această vârstă. Această tendință de creștere favorizează și dezvoltarea anormală a celulelor, mai ales sub influența altor factori cu care continuă această listă;
  • Antecedentele familiale – dacă în familie există un istoric de cancer de prostată sunt șanse mari ca riscul să fie transmis ereditar, de aceea bărbații care au rude de sânge ce au suferit de această boală trebui să își înceapă controalele preventive mai devreme, la vârsta de 40 de ani;
  • Alimentația nesănătoasă – consumul excesiv de grăsimi saturate prezente în carne și produsele lactate, coroborat cu o dietă săracă în fructe legume și alte alimente care conțin antioxidanți, favorizează dezvoltarea anormală a celulelor, inclusiv a celor de la nivelul prostatei;
  • Obezitatea – alimentația nesănătoasă poate duce și la obezitate – afecțiune despre care s-a dovedit că poate crește riscul de cancer de prostată;
  • Sedentarismul – și lipsa de mișcare este un factor de risc din ce în ce mai prezent în stilul de viață modern, pe lângă faptul că favorizează obezitatea, determinând și o serie de probleme metabolice care pot influența sănătatea prostatei;
  • Fumatul și consumul excesiv de alcool – alcoolul și fumul de țigară introduc în organism substanțe toxice care produc modificări la nivelul celulelor și duc la dezvoltarea anormală a acestora.

Există dovezi că un consum crescut de cafea este asociat cu un risc scăzut de cancer de prostată, însă nu se cunoaște cu exactitate modul în care cafeaua acționează asupra acestei glande. Studii mai recente au identificat prezența în cafea a doi compuși care pot inhiba creșterea maselor tumorale, însă cercetările sunt încă în fază incipientă.

Consumul moderat de cafea pare în aceste condiții cea mai bună soluție, dat fiind faptul că o cantitate prea mare poate fi benefică pentru prostată dat totodată poate crește tensiunea arterială, provocând alte probleme.

Scris de

Catalin Tantareanu

Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.