Livrare Gratuită peste 150 Lei

10 timp de citire

Regim Alimentar la Pacienții cu Afecțiuni ale Prostatei

Revizuit de Catalin Tantareanu

Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.

Dieta este un element cheie în managementul multor afecțiuni, pentru că oferă organismului nutrienți esențiali și alte substanțe care îl ajută să lupte cu boala. De asemenea, există și anumite alimente care trebuie evitate întrucât conțin substanțe care pot încetini procesul de vindecare și chiar pot agrava și mai mult situația.

Este și cazul afecțiunilor prostatei, care încep să se manifeste cu preponderență după vârsta de 40-50 de ani și care pot fi prevenite sau ținute sub control cu ajutorul unei diete echilibrate care să ofere un aport optim de vitamine, minerale, fibre, proteine antioxidanți și grăsimi sănătoase.

Conform mai multor studii care figurează în baza de date a Institutului Național de Sănătate din Statele Unite, o dietă bogată în fructe și legume proaspete precum și în grăsimi nesaturate, îmbunătățește sănătatea prostatei și încetinește creșterea acesteia în dimensiuni odată cu înaintarea în vârstă.

Asupra importanței dietei în raport cu sănătatea prostatei ne vom concentra și noi atenția în cele ce urmează, prezentându-ți principalele categorii de alimente pe care trebuie să le eviți și cele pe care trebuie să le consumi dacă suferi de afecțiuni ale prostatei, dar și dacă vrei să previi apariția acestora.

Alimente interzise în cazul afecțiunilor de prostată

Pe această listă intră alimentele considerate în general mai puțin sănătoase, din cauza conținutului de substanțe care pot influența apariția unor probleme în organism dacă sunt consumate în cantități mari sau în mod constant.

Listă de alimente interzise în cazul afecțiunilor pentru prostată sunt următoarele:

  • Alcoolul
  • Grăsimi saturate
  • Produsele din carne procesată industrial
  • Produsele lactate
  • Consumul de sare în exces
  • Ouăle

Alcoolul

Un amplu studiu clinic numit „Alcohol consumption, finasteride, and prostate cancer risk” privind prevenirea cancerului de prostată, care a inclus peste 10.000 de bărbați, a oferit cercetătorilor date relevante cu privire la principalii factori de risc pentru sănătatea acestei glande. Aceștia au constatat că bărbații care consumă frecvent alcool în cantități mari au de două ori mai multe șanse de a dezvolta cancer de prostată, în comparație cu cei care consumă doar ocazional sau deloc.

Alcoolul provoacă dezechilibre hormonale care favorizează creșterea celulelor prostatice și totodată deteriorează ADN-ul care conține „instrucțiunile” cu privire la creșterea și dezvoltarea celulelor. Atunci când ADN-ul este deteriorat, celulele pot crește și se pot diviza necontrolat, ceea ce poate duce la apariția multor forme de cancer, inclusiv cancerul de prostată.

Grăsimile saturate

Grăsimile saturate se găsesc în produsele de origine animală și sunt considerate nesănătoase în special din cauza faptului că determină creșterea nivelului de colesterol.

Acesta se depune pe interiorul vaselor sanguine, determinând îngustarea acestora și creșterea presiunii sângelui, ceea ce duce la apariția hipertensiunii arteriale și a tuturor problemelor asociate. Au existat mai multe studii care au vizat influența acestor grăsimi asupra sănătății prostatei și a riscului de cancer, însă doar unele dintre ele au depistat dovezi concludente,

Principalele surse de grăsimi saturate sunt carnea roșie, slănina, untura și lactatele nedegresate. Și carnea albă de pasăre, conține grăsimi saturate, însă în cantități mai mici, acestea fiind concentrate la nivelul pieii, care poate fi îndepărtată.

Produsele din carne procesată industrial

Este vorba de mezeluri, alimente tip fast-food, conserve, semipreparate congelate și orice alte alimente care conțin carne și sunt produse în cantități mari în unități de procesare.

Pe lângă grăsimile saturate despre care am amintit mai sus, produsele din carne procesată conțin sare, conservanți, potențiatori de gust, coloranți și alți aditivi alimentari naturali sau artificiali. 

Nici despre acești aditivi nu există referințe foarte bune în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate, iar consumul în cantități mari poate cauza diferite probleme inclusiv la nivelul prostatei.

Lactatele

Fiind vorba de alimente de origine animală, laptele și produsele derivate conțin și ele grăsimi saturate, ale căror consecințe negative le cunoști deja.

O alternativă mai sănătoasă ar putea-o constitui lactatele degresate, însă un studiu publicat în Jurnalul de Nutriție din Statele Unite arată că și alte substanțe din lapte pot crește riscul de afecțiuni ușoare ale prostatei.

Astfel, specialiștii recomandă limitarea consumului de lapte și produse lactate, iar ca alternative mai sigure sugerează diferite tipuri de lapte vegetal precum laptele de migdale, laptele de soia sau laptele de orez.

Consumul de sare in exces

Sarea în exces este asociată cel mai adesea cu apariția hipertensiunii arteriale, pentru că determină retenția de apă și creșterea cantității de sânge din sistemul circulator.

Retenția de apă datorată aportului sporit de sare creează totodată presiune la nivelul vezicii urinare, iar aceasta se resimte și asupra prostatei, amplasată imediat sub vezică. De asemenea, retenția de apă favorizează și procesul inflamator, contribuind astfel la creșterea în dimensiuni a prostatei.

De aceea este recomandată reducerea consumului de sare în cazul bărbaților cu afecțiuni ale prostatei, același sfat fiind valabil și pentru cei care doresc să prevină astfel de probleme și să își mențină tensiunea arterială în limite normale.

Ouăle

Un studiu efectuat asupra unui eșantion de 29.000 de bărbați, ale cărui rezultate au fost publicate în 2022, a relevat faptul că un consum mai mare de 2,5 ouă pe săptămână crește cu 81% riscul de a dezvolta cancer de prostată.

Încă nu este cunoscut cu exactitate modul în care ouăle influențează cancerul de prostată, însă se presupune că hormonii, colesterolul, grăsimile saturate și compușii N-nitrozaminici pe care aceste alimente le conțin ar putea avea un grad de implicare.

Alimente recomandate in cazul afecțiunilor prostatei

De cealaltă parte, există o serie de alimente care pot îmbunătăți sănătatea prostatei contribuind și la prevenirea afecțiunilor specifice. Acestea trebuie introduse cât mai des în dietă, iar în cele ce urmează îți prezentăm lista completă.  

Alimente recomandate în cazul afecțiunilor legată de prostată:

  • Somonul
  • Roșiile
  • Fructele de pădure
  • Cafeaua
  • Citricile
  • Nucile și semințele de floare soarelui

Somonul

Somonul este o sursă foarte bună de acizi grași Omega-3 și Omega-6, care fac parte din categoria grăsimilor sănătoase. Este vorba de grăsimi nesaturate, ce scad nivelul de colesterol și totodată previn și reduc inflamația.

Datorită acestor proprietăți, grăsimile sănătoase conținute de somon dar și de orice alt pește gras au un efect benefic și asupra prostatei, prevenind creșterea acesteia în dimensiuni sau încetinind considerabil acest proces.

Roșiile

Roșiile conțin licopen, un pigment natural din grupa carotenoidelor, care le dă culoarea specifică. Acest pigment are un puternic efect antioxidant, datorită căruia neutralizează niște compuși chimici care atacă celulele, modificându-le structura și funcționalitatea.

Este vorba de radicalii liberi, care pot sta la baza apariției cancerului de prostată sau a hiperplaziei benigne. Prepararea tomatelor sub formă de suc de roșii sau supe favorizează eliberarea licopenului, de aceea se recomandă consumul lor sub această formă.

Fructele de pădure

Asemeni roșiilor, și fructele de pădure conțin pigmenți care le conferă culorile specifice, de această dată fiind vorba de antocianine.

La fel ca licopenul, și antocianinele sunt buni antioxidanți, acționând împotriva radicalilor liberi. Cu cât fructele sunt mai colorate, cu atât conțin o cantitate mai mare de antocianine, iar cele mai bune exemple sunt murele, afinele, coacăzele, zmeura, fragii și căpșunele.

Cafeaua

De-a lungul timpului au existat mai multe studii care au vizat legătura dintre consumul de cafea și cancerul de prostată, iar o sinteză a rezultatelor obținute relevă faptul că aceasta poate fi inclusă în lista de ingrediente benefice.

Mai exact, este vorba de 16 studii în care au fost incluse peste un milion de persoane în rândul cărora au fost confirmate 57.732 de cazuri de cancer de prostată. Specialiștii au comparat evoluția subiecților în funcție de consumul de cafea și au constatat următoarele:

  • O scădere cu 1% a riscului de cancer de prostată în cazul bărbaților care consumă cel puțin două cești de cafea pe zi.
  • O scădere cu 9% a riscului de cancer de prostată în cazul celor care consumă 2-9 cești de cafea pe zi;.
  • Un risc cu 7% mai scăzut de cancer de prostată localizat la bărbații care consumă 2-9 cești de cafea pe zi.
  • Un risc cu 12% mai scăzut de cancer de prostată avansat în cazul bărbaților care consumă zilnic 2-9 cești de cafea.
  • O scădere cu 16% a mortalității datorate cancerului de prostată în rândul bărbaților care consumă zi de zi 2-9 cești de cafea.

Citrice

Citricele sunt cunoscute în mod special datorită conținutului bogat de vitamina C care are o serie de roluri importante în organism. Printre altele, este și un bun antioxidant, acționând împotriva acelorași radicali liberi despre care am vorbit puțin mai devreme.

Totodată, vitamina C întărește sistemul imunitar, contribuind astfel la prevenirea unor infecții la nivelul prostatei care provoacă infamarea acesteia și apariția prostatitei.

Nucile și semințele

Nucile și semințele constituie la rândul lor o sursă de grăsimi sănătoase despre ale căror beneficii am vorbit deja, însă conțin și cantități importante de zinc. Este vorba de un mineral prezent în concentrație mare în prostată, al cărui nivel poate scădea odată cu înaintarea în vârstă sau pe fondul unui aport insuficient provenit din alimentație.

Astfel, consumul de nuci și semințe îmbunătățește nivelul de zinc din prostată și contribuie în acest fel la prevenirea hiperplaziei benigne și a cancerului. În același timp, zincul influențează și secreția de testosteron, menținând un nivel optim al acestui hormon, în condițiile în care eventualele dezechilibre pot genera probleme la nivelul prostatei.

Cuvântul de ordine în ceea ce privește dieta recomandată în controlul și prevenirea afecțiunilor de prostată este echilibrul, ceea ce presupune consumul preponderent la alimentelor considerate sănătoase și consumul cu moderație al alimentelor din cealaltă categorie, care au și ele beneficiile lor, însă nu și dacă sunt consumate zilnic, în cantități mari.

Fructele și legumele proaspete nu trebuie să lipsească de pe masă în nicio zi, la fel și peștele gras, nucile și semințele, uleiul de măsline, cereale integrale, verdețurile și leguminoasele. Din când în când poți consuma și carne de pasăre (fără piele) sau carne roșie slabă (fără grăsime), iar o dată pe săptămână poți include în meniu și două ouă. De asemenea, este bine să bei cel puțin o cană de cafea pe zi și să eviți pe cât posibil produsele de la fast-food, conservele, mezelurile și orice alte alimente procesate industrial.

Scris de

Catalin Tantareanu

Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.