Livrare Gratuită peste 150 Lei

11 timp de citire

5 Leacuri Naturiste pentru Urinări Frecvente

Revizuit de Catalin Tantareanu

Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.

Atunci când persistă pe o perioadă mai îndelungată, urinările frecvente sunt o consecință a unei probleme de sănătate mai mult sau mai puțin gravă, dar care nu trebuie ignorată.

De fapt este și greu să ignori o astfel de problemă pentru că urinările frecvente generează un puternic disconfort, afectând pe zi ce trece calitatea vieții. Putem vorbi de urinări frecvente când o persoană urinează de mai mult de 7-8 pe zi sau când se trezește de mai mult de două ori pe noapte pentru a urina.

În afară de tratamentul medicamentos și/sau intervențional, împotriva urinărilor frecvente pot fi folosite și anumite remedii naturiste care se bazează pe utilizarea unor elemente naturale, cum ar fi plantele care conțin diferite substanțe benefice pentru organism, în speță împotriva problemelor legate de urinare.

De asemenea, anumite tehnici și obiceiuri sănătoase pot fi de ajutor în tratarea problemelor de sănătate care generează urinări frecvente, însă de fiecare dată este imperios necesar să te consulți cu medicul înainte să apelezi la astfel de remedii naturiste sau alte metode considerate eficiente în astfel de situații.

În același timp, chiar dacă ai acordul medicului, remediile naturiste nu trebuie să înlocuiască tratamentul prescris de acesta, ci să fie utilizate ca tratament adjuvant.

În cele ce urmează îți prezentăm principalele leacuri naturiste și tehnici cu ajutorul cărora poți reduce frecvența urinărilor, inclusiv disconfortul generat de nevoia de a merge des la toaletă.

1.Consumă lichide cu moderație

Menținerea unei hidratari adecvate este o recomandare comună în majoritatea ghidurilor de sănătate.

Cu toate acestea, pentru persoanele cu vezică hiperactivă, noțiunea de creștere a aportului de apă poate părea contraintuitivă sau chiar intimidantă, deoarece ar putea duce la urinare mai frecventă sau scurgeri urinare. În ciuda acestei preocupări, hidratarea adecvată este esențială și poate aduce beneficii celor care se confrunta cu urinari frecvente.

Consumul constant de apă pe tot parcursul zilei este una dintre cele mai eficiente modalități de a susține sănătatea vezicii urinare.

Cheia este să consumați cantități mici de apă la intervale regulate, mai degrabă decât cantități mari deodată. Această hidratare treptată ajută la prevenirea supraîncărcării vezicii urinare.

De asemenea, este esențial să acordăm prioritate apei ca sursă primară de lichide. Băuturile precum băuturile răcoritoare, băuturile energizante și băuturile cu cofeină pot exacerba iritația vezicii urinare din cauza adaosului de zaharuri, cofeinei sau ingredientelor artificiale.

2. Antrenează-ți mușchii pelvieni

Mușchii pelvieni sunt o grupă de mușchi situați la baza pelvisului, care fac parte din planșeul pelvian și îndeplinesc mai multe roluri. În primul rând susțin organele din zona pelviana printre care se numără și vezica urinară, prostata (în cazul bărbaților) și uterul (în cazul femeilor).

De asemenea, aceiași mușchi controlează funcționarea sfincterelor care permit procesul de urinare și defecația, sunt implicați și în funcțiile sexuale iar în cazul femeilor joacă un rol important în susținerea sarcinii și aducerea pe lume a copiilor.

Nu în ultimul rând, mușchii pelvieni contribuie la menținerea echilibrului în timpul mișcărilor trunchiului.

Întărirea acestor mușchi ajută la un mai bun control al urinării, iar în acest scop poți să apelezi la un set de exerciții Kegel, pe care ți le vom descrie în continuare pas cu pas.

Cum se practică întări mușchii pelvieni pentru incontinență urinară ?

1. Indentificarea mușchilor pelvieni

Mai întâi trebuie să identifici mușchii pelvieni iar acest lucru îl poți face foarte simplu întrerupând jetul de urină în timpul urinării. Mușchii care se contractă în acest proces sunt mușchii pelvieni, iar după relaxarea acestora procesul de urinare se reia până la golirea completă a vezicii.

De altfel, exercițiile Kegel se efectuează cu vezica golită pentru a evita nevoia de urina în timpul antrenării mușchilor.

2. Alegerea poziției

Trebuie să te așezi într-o poziție confortabilă, în picioare, șezând sau culcat, după care mușchii pelvieni se contractă și se mențin așa 3-5 secunde. Apoi se relaxează pentru alte 3-5 secunde iar la o sesiune de antrenament se fac 10-15 astfel de repetări.

Este de preferat ca zilnic să faci 3 astfel de sesiuni – una în picioare, alta în poziție șezând și ultima în poziție culcat, în ordinea în care dorești.

3. Repetarea

Poți începe cu reprize scurte (3 secunde) de contractare și relaxare urmând ca pe parcurs, pe măsură ce mușchii se întăresc să crești durata acestora la 5 secunde sau chiar mai mult.

Rezultatele nu vor apărea imediat însă după 3-4 săptămâni este de așteptat să apară o îmbunătățire în ceea ce privește controlul vezicii.

3. Adoptarea unui regim alimentar

Dieta are la rândul său un rol important în gestionarea urinărilor frecvente, având în vedere faptul că există alimente cu un efect pozitiv asupra acestor simptome și alimente cu impact negativ.

Așadar, contează foarte mult și ce pui pe masă, iar pentru a-ți face alegerea mai ușoară îți vom arăta care alimente sunt recomandate și care nu.

Alimente benefice în controlul urinărilor frecvente

Alimentele recomandate persoanelor care se confruntă cu urinări frecvente trebuie să conțină multă apă spre a preveni hidratarea, să fie ușor digerabile și chiar să îmbunătățească digestia pentru a preveni presiunea exercitată de stomac asupra vezicii urinare, să fie bogate în vitamine și minerale și să aibă un aport caloric redus, pentru a preveni excesul ponderal și creșterea glicemiei.

Cele mai bune alimente pentru urinările frecvente sunt:

  • Fructele și legumele (mai puțin roșiile și citricele, care au aciditate)
  • Cerealele integrale
  • Carnea albă și peștele
  • Lactatele degresate.

Alimente nerecomandate persoanelor cu urinări frecvente

De cealaltă parte, sunt de evitat alimentele cu aciditate crescută, care pot irita vezica urinară, cele care conțin mult zahăr sau alți îndulcitori artificiali, cele procesate industrial întrucât conțin conservanți și aditivi care solicită ficatul și rinichii, alcoolul și băuturile care conțin cofeină.

Lista alimentelor nerecomandate în cazul persoanelor care suferă de urinari frecvente include:

  • Citricele de orice fel
  • Murăturile
  • Salatele acrite cu oțet sau zeamă de lămâie
  • Conservele în oțet
  • Mezelurile
  • Produsele tip fast-food
  • Ardeiul iute și orice condimente picante
  • Dulciurile, inclusiv cel cu îndulcitori artificiali
  • Carnea roșie cu multă grăsime
  • Cafeaua
  • Ceaiul verde și ceaiul negru
  • Băuturile energizante și cele carbogazoase.

4. Utilizarea tehnicilor de control al vezicii urinare

Îmbunătățirea controlului vezicii urinare se poate face și prin câteva tehnici simple de antrenament, care cresc capacitatea acesteia de a menține urina mai mult timp.

O astfel de tehnică presupune să îți faci un program de mers la toaletă pe care să-l respecți zilnic, chiar dacă uneori nu simți nevoia de a urina la momentul respectiv.

Un astfel de program ajută la reglarea funcționării vezicii, care se va obișnui să rețină urina în intervalele de timp dintre orele de mers la toaletă și astfel nevoia de a urina va fi mai puțin intensă.

De asemenea, o altă tehnică este întârzierea urinărilor pentru perioade scurte de timp, care se prelungesc treptat pe măsură ce vezica se obișnuiește să rețină mai mult urina. În acest mod nevoia de urinare va fi mai puțin frecventă și totodată mai puțin intensă.

5. Încearcă suplimente alimentare pentru urinări frecvente

Suplimentele alimentare sunt produse care conțin în cantități mai mari vitamine, minerale și alte substanțe necesare organismului care în mod natural se găsesc în alimente.

Rolul lor este acela de a completa dieta cu un plus de substanțe nutritive atunci când organismul are nevoie de cantități mai mari sau când apar deficite nutriționale pe fondul unei alimentații sărace în anumiți nutrienți.

Unele suplimente alimentare sunt benefice și în tratarea urinărilor frecvente acționând asupra anumitor cauze care duc la apariția acestora.

Astfel, suplimentele alimentare cu extract din planta saw palmeto au proprietăți antiinflamatori care acționează în special asupra prostatei mărite, care este o problemă comună în rândul bărbaților peste 50 de ani și  una din cauzele principale pentru urinările frecvente în rândul acestora.

Același efect îl au și suplimentele alimentare pe bază de extract de semințe de dovleac, ce reduc dimensiunile prostatei mărite sau inflamate și totodată presiunea pe care aceasta o exercită asupra uretrei.

Uricontrol

Unul dintre suplimentele alimentare cu o eficiență sporită împotriva urinărilor frecvente este Uricontrol – un produs sub formă de capsule care conține nu mai puțin de 7 ingrediente naturale.

Astfel, pe lângă extractul de semințe de dovleac, capsulele de Uricontrol mai conțin acid boric, licopen, extract de palmier pitic, extract din scoarță de Pygeum Africanum, germeni de soia și beta-sitosterol.

Se iau câte două capsule pe zi – una dimineața și una seara – atât pentru tratarea urinărilor frecvente, cât și a incontinenței urinare ce constă în pierderi involuntare de urină. Totodată, Uricontrol contribuie la creșterea eficienței tehnicilor de control al vezicii despre care am amintit mai devreme.

Alte metode de tratament ale urinarilor frecvente

Pentru că urinările frecvente sunt asociate în majoritatea cazurilor cu o serie de probleme de sănătate, tratamentul este unul mai complex ce presupune administrarea anumitor medicamente precum și efectuarea unor proceduri specifice.

Iată ce metode mai sunt folosite pentru tratarea urinărilor frecvente, în funcție de cauze:

  • Administrarea de antibiotice – În astfel de situații, prima opțiune terapeutică este administrarea de antibiotice, care sunt medicamente ce conțin substanțe care distrug bacteriile sau le împiedică să se înmulțească, devenind astfel ușor de neutralizat de celulele imunitare ale organismului.
  • Medicamente pentru micșorarea prostatei – este un tratament ce se prescrie doar bărbaților în cazul în care urinările frecvente sunt cauzate de mărirea prostatei. Este vorba de o glandă sexuală masculină aflată sub vezica urinară și traversată de canalul uretral prin care se evacuează urina.
  • Medicamente pentru vezica hiperactivă – mușchii netezi din pereții vezicii urinare pot avea contracții necontrolate sub forma unor spasme care declanșează nevoia de a urina. Putem vorbi în această situație de vezică hiperactivă – afecțiune care se tratează fie cu medicamente care să blocheze acele contracții necontrolate, fie cu medicamente ce relaxează acești mușchi, conferind vezicii mai multă elasticitate și mai mult volum pentru a reduce frecvența nevoii de a urina.
  • Managementul diabetului – diabetul este o altă cauză a urinărilor frecvente întrucât se caracterizează prin creșterea nivelului de glucoză din sânge, ceea ce determină organismul să încerce să elimine excesul prin urină. În astfel de cazuri, reducerea frecvenței urinărilor presupune un management complex al bolii cu accent pe alimentație, mișcare, scăderea excesului ponderal și controlul nivelului glicemiei.
  • Tratament oncologic – cancerul de prostată, cancerul de vezică precum și alte forme de afecțiuni oncologicele la nivelul aparatului urinar pot genera de multe ori și urinări frecvente fie din cauza tumorilor care presează vezica sau uretra, fie pe fondul afectării mușchilor pelvieni, nervilor sau altor structuri anatomice implicate în procesul de urinare.

Ce trebuie să reții este că urinările frecvente sunt în primul rând o problemă medicală, iar atunci când încep să se manifeste în mod constant trebuie să te adresezi fără întârziere unui medic urolog.

În urma unei consultații și pe baza unor investigații suplimentare – dacă este cazul – acesta stabilește undiagnostic pe baza căruia prescrie și tratamentul adecvat.

Acest tratament reprezintă principala opțiune terapeutică de care trebuie să ții cont, iar dacă vrei să apelezi și la remediile pe care ți le-am prezentat în acest articol, trebuie să ceri tot sfatul medicului.

Așadar, urmează întotdeauna sfatul medicului inclusiv în privința remediilor naturiste și nu renunța la tratamentul prescris de acesta pentru a urma exclusiv terapia naturistă.

Scris de

Catalin Tantareanu

Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.