12 timp de citire
Urinări Frecvente (Polakiuria):Cauze, Tratament, Prevenție
Revizuit de Catalin Tantareanu
Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.
Urinarea frecventă se mai numește și poliurie iar uneori se mai folosește și termenul de polakiurie, denumiri ce se referă la o problemă care poate apărea ocazional sau poate fi un simptom al unei probleme de sănătate.
Este vorba de o creștere a frecvenței urinărilor sau de nevoia de a urina mai des decât este normal. O astfel de problemă poate apărea în egală măsură în cazul bărbaților și al femeilor iar în același timp poate afecta și copiii.
În cazul femeilor însărcinate această problemă apare frecvent pe măsură ce sarcina evoluează, în timp ce bărbații prezintă un risc mai sporit de urinări frecvente după vârsta de 50 de ani, când prostata începe să crească în volum.
De asemenea, urinările frecvente constituie un simptom specific al diabetului – o afecțiune cu o incidență în continuă ascensiune de mai mulși ani, care deja a fost supranumită boala secolului. Există și alte afecțiuni care pot cauza urinări frecvente, pe care le vom menționa mai târziu, iar tratamentul pentru o astfel de problemă care devine tot mai supărătoare se stabilește în funcție de cauza generatoare.
Spuneam că urinările frecvente devin supărătoare întrucât ajung să afecteze activitățile zilnice și calitatea vieții. Pentru că se manifestă inclusiv pe timpul nopții urinările frecvente au un efect negativ și asupra calității somnului care la rândul se răsfrânge și asupra activităților zilnice.
Din acest motiv, atunci când urinarea frecventă apare fără un motiv cunoscut și persistă timp de mai multe zile este recomandat un consult medical pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului adecvat.
Ce este polakiuria ?
Polakiuria afectează procesul de micțiune prin care organismul elimină în mod natural urina acumulată în interiorul vezicii urinare. Evacuarea urinei se face prin intermediul unui canal numit uretră, care pornește de la baza vezicii urinare și se deschide spre exteriorul corpului.
Procesul de micțiune este unul complex ce implică atât aparatul excretor câr și sistemul nervos dar și mușchii netezi din pereții vezicii urinare iar orice disfuncție în acest mecanism poate cauza urinări frecvente sau polakiurie.
În mod normal o persoană urinează în medie de 7-8 ori pe zi iar cantitatea de urină eliminată la fiecare micțiune este cuprinsă între 250 și 400 de ml.
Vezica urinară are capacitatea de a stoca între 500 și 800 de ml de urină iar din acest motiv senzația de urinare nu apare de obicei în timpul somnului, fiind totuși considerat normal să te trezești din când în când o dată pe noapte pentru a urina.
Este normal să urinezi mai des și chiar să te trezești de mai multe opri pe timpul nopții dacă ai consumat cantități mari de lichide sau alimente ori băuturi cu efect diuretic.
În astfel de cazuri nu se poate vorbi de polakiurie întrucât urinarea frecventă este temporară și se datorează aportului crescut de lichide sau stimulării funcției excretoare de către substanțele cu efect diuretic.
În schimb, dacă nu există astfel de cauze, polakiuria se caracterizează prin urinări frecvente care depășesc constant media de 7-8 pe zi dar și prin nevoia frecventă de a urina însoțită de eliminarea unor cantități mici de urină.
De asemenea, despre polakiurie se poate vorbi și în cazul persoanelor care se trezesc de mai mult de două ori pe noapte pentru a urina, în cazurile severe trezirile cauzate de această necesitate având loc la interval de jumătate de oră.
Cauzele urinărilor frecvente
Urinările frecvente pot avea mai multe cauze, unele de natură medicală, altele asociate cu diferiți factori de risc ce pot afecta procesul de micțiune.
În continuare vom face o scurtă trecere în revistă a principalelor cauze care pot determina această problemă neplăcută.
Afecțiuni ale aparatului urinar
Aparatul urinar este un sistem complex format din rinichii care produc urina, ureterele prin care urina ajunge în vezica urinară ce are rolul dea o stoca si a o evacua prin uretra care se deschide spre exteriorul corpului.
Rolul său este acela de a filtra sângele prin intermediul rinichilor și a reține substanțele reziduale care sunt apoi eliminate prin urina produsă tot în rinichi și evacuată în final prin uretră.
Aparatul urinar este predispus unor afecțiuni specifice care pot cauza urinări frecvente, iar cele mai bune exemple sunt:
- Infecțiile urinare
- Cistita interstițială/sindromul durerii vezicii urinare
- Sindromul vezicii urinare hiperactive
- Prolapsul uretral
- Cancerul de vezică urinară sau alte tipuri de tumori pelviene
- Litiaza renală/ pietrele la rinichi
- Îngustarea uretrei.
Sarcina
Urinările frecvente sunt o problemă comună în timpul sarcinii și se datorează schimbărilor firești ce au loc în organism pe parcursul acestei perioade.
Pe măsură ce sarcina evoluează, uterul crește în volum și începe să preseze vezica urinară. Sub influența presiunii exercitate de uter, vezica se umple mai ușor și astfel este firesc ca nevoia de a urina să apară mai des.
De obicei, debutul polakiuriei are loc intre a 10-a și a 13-a săptămână de sarcină, când uterul începe să preseze vezica urinară.
Urinările și nevoia de a urina devin tot mai frecvente pe măsură ce sarcina se apropie de termen iar uterul continuă să crească și să exercite o presiune tot mai mare asupra vezicii urinare.
Diabetul
Diabetul este o afecțiune cronică metabolică ce afectează modul în care organismul transformă glucoza din alimente în energie.
Glucoza este furnizată de carbohidrații din alimente și este absorbită în celule sub acțiunea unui hormon numit insulină, care este produs de pancreas. Acesta activează niște receptori de la nivelul membranei celulare care determină celulele să absoarbă glucoza pe care o transformă în energie.
Diabetul apare pe fondul scăderii sensibilității acestor receptori de insulină sau al scăderii producției de insulină de către pancreas. Astfel, crește nivelul de glucoză din sânge, iar când acesta ajunge să depășească în mod constant limita normală se declanșează diabetul.
Urinările frecvente constituie un simptom specific al diabetului și se explică prin faptul că organismul încearcă să elimine prin urină excesul de glucoză din sânge.
De asemenea, diabetul generează o predispoziție mai mare pentru infecții deorice tip, printre care și infecțiile urinare pe care le-am menționat mai devreme ca potențiale cauze ale urinărilor frecvente.
Prostata mărită
Prostata este o glandă sexuală masculină de mărimea unei nuci, situată sub vezica urinară și străbătură longitudinal de uretră.
După vârsta de 45-50 de ani prostata începe să-și mărească dimensiunea iar acest lucru se poate întâmpla și ca efect al unei infecții care provoacă inflamație sau ca urmare a formării unor tumori maligne sau benigne.
Indiferent de cauză, prostata mărită începe să preseze canalul uretral care trece prin mijlocul său iar în acest mod afectează procesul de micțiune.
Astfel, din cauza constricției uretrei nu se elimină întreaga cantitate de urină din vezică iar în acest mod este normal ca nevoia de a urina să apară mai frecvent, inclusiv pe timpul nopții.
Alte cauze
Există și alți factori care pot cauza urinări frecvente iar dintre aceștia mai trebuie să menționăm:
- Expunerea prelungită la frig
- Fibromialgia
- Leziunile măduvei spinării
- Accidentul vascular cerebral
- Consumul de alcool sau băuturi care conțin cofeină
- Administrarea unor medicamente cu efect diuretic
- Radioterapia în zona pelviană.
Diagnostic
Dacă urinările frecvente apar și persistă fără vreo cauza explicabilă cum ar fi anumite tratamente, expunerea la frig sau perioada sarcinii, este recomandată o vizită la medicul urolog.
În primă fază, acesta va face anamneza, ce constă într-o discuție cu pacientul în privința simptomelor și a istoricului medical, după care urmează examenul fizic pentru depistarea indiciilor ce pot ajuta la stabilirea diagnosticului.
În funcție de particularitățile fiecărui caz poate fi necesară și o analiză de urină cu ajutorul căreia pot fi depistate infecțiile urinare sau o analiză de sânge care oferă informații asupra glicemiei și altor indicatori necesari în stabilirea diagnosticului.
De asemenea, pot fi necesare și anumite investigații de specialitate precum cistoscopia ce permite examinarea interiorului vezici și ureterelor, ecografia renală sau vezicală și examenul RMN.
Tratamentul urinărilor frecvente
Așa cum am precizat și mai devreme, urinările frecvente se tratează în funcție de cauzele care stau la originea lor iar din acest motiv este importantă stabilirea unui diagnostic exact. Principalele opțiuni terapeutice sunt:
Administrarea de antibiotice
Este recomandată în tratarea infecțiilor urinare, cauzate de bacterii în marea majoritate a cazurilor. Antibioticele se prescriu in funcție de severitatea infecțiilor și tipul bacteriilor identificate. Astfel, principalele antibiotice prescrise împotriva infecțiilor urinare sunt:
- Fosfomicina
- Penicilina
- Cefalosporina
- Amoxicilina.
Medicamente pentru micșorarea prostatei
Dacă urinarea frecventă este cauzată de o prostată mărită, tratamentul vizează readucerea glandei la dimensiunile normale, astfel încât să fie redusă constricția la nivelul uretrei.
În general se folosesc două tipuri de medicamente, respectiv alfa-blocantele ce relaxează mușchii prostatei și inhibitori ai 5-alfa reductazei ce reduc secreția unui hormon care stimulează creșterea celulelor prostatice.
Medicamente pentru vezica hiperactivă
Vezica hiperactivă este o afecțiune caracterizată de contracții necontrolate ale mușchilor vezicii urinare, care generează nevoia frecventă de a urina.
În acest caz tratamentul vizează fie blocarea receptorilor pentru blocarea contracțiilor involuntare, fie relaxarea mușchilor netezi din vezică, pentru a-i mări elasticitatea și volumul.
Managementul diabetului
În cazul in care urinările frecvente sunt cauzate de diabet se impune o schimbare a stilului de viață constând în trecerea la o alimentație sănătoasă, fără excese, și la mai multă mișcare, în scopul reducerii excesului ponderal care este un factor de risc major în diabet.
În funcție de stadiul bolii, poate fi necesară și administrarea unor medicamente sau administrarea de insulină pentru a ține sub control nivelul glicemiei.
Când trebuie să mergi la un consult ?
E recomandat să consulți un medic urolog imediat ce îți dai seama că ai o problemă în ceea ce privește frecvența urinării.
De obicei, urinarea frecventă este însoțită și de alte simptome care trebuie să-ți dea de gândit iar acestea sunt următoarele:
- Dureri de spate sau in părțile laterale ale spatelui
- Senzația de arsură sau usturime în timpul urinării
- Urină închisă la culoare și/sau urât mirositoare
- Prezența sângelui în urină
- Oboseală persistentă
- Febră însoțită sau nu de frisoane
- Senzația persistentă de sete
- Creșterea apetitului
- Scădere bruscă în greutate
- Grețuri și vărsături.
Măsuri de prevenire a urinărilor frecvente
Polakiuria nu poate fi prevenită în proporție de sută la sută, însă există câteva măsuri de precauție ce reduc considerabil riscul apariției unei astfel de probleme, pe care ți le prezentăm în cele ce urmează.
- Hidratarea corespunzătoare – organismul are nevoie de apă pentru a produce urina, iar un aport insuficient poate afecta funcționarea aparatului urinar. Este important să consumi zilnic doi litri de lichide evitând însă băuturile cu cofeină, alcoolul, sucurile acidulate și cele cu zahăr adăugat.
- Alimentația echilibrată – evită consumul excesiv de dulciuri, grăsimi și alimente cu un conținut caloric ridicat, care favorizează excesul ponderal și apariția diabetului. De asemenea, citricele, ciocolata, condimentele picante și alte alimente acide consumate în exces pot irita vezica urinară.
- Igiena zonei intime – este importantă întrucât previne dezvoltarea bacteriilor care pot pătrunde cu ușurință în uretră, provocând infecții urinare. Din același motiv este la fel de important și sexul protejat.
- Evitarea stresului – stresul cronic poate amplifica nevoia stringentă de a urina, crescând disconfortul asociat cu polakiuria și chiar frecvența urinărilor.
- Menținerea la o greutate normală – stratul de țesut adipos care se acumulează în zona abdomenului și taliei poate pune presiune asupra vezicii urinare, generând nevoia mai frecventă de a urina. Mai mult de atât, excesul ponderal este una din principalele cauze ale diabetului, care la rândul său cauzează urinari frecvente. În afară de alimentația echilibrată de care am amintit mai sus, este important să faci și mișcare pentru a determina organismul să ardă mai multe calorii și să topească astfel grăsimea acumulată în exces.
- Tonifierea musculaturii pelvine – este vorba de musculatura ce susține organele pelvine și care, printre altele, controlează și procesul de micțiune. Așadar, cu cât acești mușchi sunt mai tonifiați, cu atât riscul de a dezvolta probleme legate de urinare este mai redus. Cea mai eficientă metodă de tonifiere a mușchilor pelvini o constituie exercițiile Kegel.
- „Antrenarea” vezicii urinare – pentru a reduce riscul de urinări frecvente este important și ca vezica urinară să fie obișnuită cu un anumit program, fapt ce o va ajuta să își regleze mai bine funcțiile. În acest scop este recomandat să te obișnuiești să urinezi zilnic la ore fixe, chiar dacă nu întotdeauna vei simți nevoia dea face acest lucru la momentul respectiv. În scurt timp vezica se va obișnui să lucreze după acest program ceea ce va permite un mai bun control al urinării.