9 timp de citire
Nicturia (Urinari Frecvente Noaptea): Cauze, Diganostic, Tratament
Revizuit de Catalin Tantareanu
Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.
Nicturia este o problemă cu care se confruntă aproximativ o treime dintre adulții trecuți de vârsta de 30 de ani, manifestată prin nevoia frecventă de a urina pe timpul nopții. Se poate vorbi de nicturie dacă o persoană se trezește în mod obișnuit de cel puțin 2-3 ori pe noapte pentru a urina, iar cu cât nevoia se manifestă mai des pe timpul nopții, cu atât problema este mai supărătoare.
În mod normal, o persoană sănătoasă poate dormi 7-8 ore fără a simți această nevoie în somn, pentru că organismul intră într-o stare de repaus și produce mai puțină urină pe timpul nopții. E drept că uneori se poate întâmpla să te trezești pe timpul nopții pentru a merge la toaletă, dar dacă această problemă nu îți strică somnul noapte de noapte, nu se poate vorbi de nicturie.
Aceasta este mai frecventă în cazul vârstnicilor, cu o incidență ceva mai crescută în rândul populației masculine, estimându-se că cel puțin jumătate din bărbații trecuți de 70 de ani se trezesc frecvent de 2-3 ori pe noapte pentru a urina.
Cauzele care determină nicturia sunt multiple, iar în funcție de acestea medicul poate recomanda anumite tratamente dar și anumite remedii pentru reducerea frecvenței urinărilor nocturne.
Cauze care generează nicturia
Există mai multe explicații pentru creșterea frecvenței urinărilor pe timpul nopții, iar acestea au legătură cu înaintarea în vârstă, cu anumite particularități anatomice sau probleme de sănătate precum și cu stilul de viață. În continuare îți prezentăm principalele cauze care generează nicturia.
Poliuria
Poliuria este o condiție medicală ce constă în producerea unei cantități mai mari de urină decât în mod normal, ceea ce duce inevitabil la creșterea frecvenței urinării.
În mod normal, un adult produce și elimină 1-2 litri de urină zilnic iar în cazul poliuriei este vorba de o cantitate de urină de cel puțin 3 litri. De altfel, nicturia se mai numește și poliurie nocturnă, pentru că aceasta este cauza pentru 88% din cauzele urinărilor frecvente pe timpul nopții.
Poliuria poate apărea și ocazional pe fondul consumului excesiv de lichide, pentru că este normal ca în astfel de condiții organismul să producă mai multă urină, însă dispare odată cu ce aportul hidric se reduce.
Probleme la nivelul vezicii urinare
Nicturia poate și fi o cauză a unor probleme ale vezicii urinare – acel organ în care se acumulează urina produsă în rinichi, pentru a fi eliminată printr-un canal numit uretră. Iată care pot fi aceste probleme:
- Prostata mărită – în cazul bărbaților, canalul uretral trece prin mijlocul unei glande numite prostată, care începe de obicei să crească în dimensiuni după vârsta de 45-50 de ani. Hipertrofia benignă de prostată, prostatita, hiperplazia benignă de prostată și cancerul de prostată sunt principalele afecțiuni care determină mărirea acestei glande care ajunge si preseze canalul uretral și să obstrucționeze eliminarea urinei, ceea ce duce la nevoia mai frecventă de a urina, inclusiv pe timpul nopții.
- Capacitatea redusă a vezicii urinare – la unele persoane vezica urinară poate avea o capacitate mai mică în raport cu cantitatea de urină pe care o produc rinichii, iar din acest motiv se umple mai ușor. Umplerea vezicii declanșează nevoie de a urina, iar dacă aceasta se umple mai des cu urină este evident că și urinările vor fi mai frecvente. Acest lucru se poate întâmpla și pe timpul nopții, chiar dacă producția de urină scade, iar persoanele cu o astfel de problemă sunt nevoite să se trezească de cel puțin două ori pentru a urina.
- Vezica hiperactivă – este un sindrom al vezicii urinare manifestat prin urinări frecvente, nevoia emergentă de a urina și chiar incontinență urinară. Cauzele pot fi slăbirea mușchilor pelvieni, probleme neurologice ale nervilor ce controlează vezica, afecțiunile renale și constipația frecventă.
- Strictura uretrală – este o îngustare canalului uretral prin care se evacuează urina, ce poate apărea ca urmare a unor leziuni, infecții, intervenții chirurgicale dar și ca urmare a creșterii dimensiunii prostatei, după cum am explicat mai sus.
Tulburări de somn
Și calitatea scăzută a somnului poate fi o cauză pentru nicturie, întrucât o persoană care nu poate dormi profund va simți mai ușor nevoa de a urina, în comparație cu una care are un somn profund. Există o serie de tulburări ale somnului care afectează calitatea acestuia, iar dintre acestea menționăn:
- Insomnia
- Apneea în somn
- Sindromul picioarelor neliniștite.
Tulburările de ritm circadian
Ritmul circadian descrie ciclul biologic pe care îl parcurge organismul pe parcursul celor 24 de ore ale unei zile. Printre factorii care fac parte din acest ciclu se numără și alternanță stării de veghe cu cea de somn.
În mod normal, starea de somnolență apare la sfârșitul zilei și ajută organismul să se refacă pe timpul nopții, însă în cazul tulburărilor de ritm circadian, această stare nu este la fel de intensă ori lipsește cu desăvârșire.
Apar și în acest caz tulburări de somn care pot fi însoțite de urinări frecvente pe timpul nopții pentru că rinichii continuă să lucreze și să producă mai multă urină decât ar fi normal.
Sarcina
Nicturia este o problemă obișnuită în timpul sarcinii, a cărei frecvență crește pe măsură ce fătul se dezvoltă. Explicația este simplă și constă în faptul că pe măsură ce sarcina evoluează, cavitatea uterină crește în dimensiuni și ajunge astfel să comprime vezica urinară.
Din cauza presiunii asupra vezicii apare mai des senzația de urinare, iar acest lucru se întâmplă și pe timpul nopții. De asemenea, funcționarea vezicii poate fi afectată și de schimbările hormonale ce au loc în organism în perioada sarcinii.
Stilul de viață
Persoanele sedentare sunt mai predispuse către această problemă în comparație cu cele care au un stil de viață mai activ și alocă zilnic cel puțin 30 de minute exercițiilor fizice de intensitate moderată. Totodată, consumul frecvent de alimente sărate determină retenția de apă ce poate crește ulterior frecvența urinărilor inclusiv pe timpul nopții.
Evident, și consumul sporit de lichide mai ales seara, cu puțin timp înainte de culcare, contribuie la apariția nicturiei. O mențiune specială în acest sens trebuie făcută în cazul cafelei și a altor băuturi care conțin cofeină.
Dincolo de faptul că alungă somnul, această substanță are și efet diuretic, astfel că e de așteptat să provoace urinări frecvente pe timpul nopții. Nu în ultimul rând, și alcoolul este diuretic, de aceea nu este recomandat să se consume seara.
Diferite afecțiuni medicale
În afară de problemele specifice prostatei pe care deja le-am menționat, nicturia mai poate fi determinată și de alte afecțiuni medicale ce influențează într-un fel sau altul funcționarea aparatului excretor. Lista problemelor de sănătate asociate cu nicturia include:
- Diabetul zaharat
- Insuficiența cardiacă congestivă
- Infecțiile urinare
- Boala Parkinson
- Cancerul de vezică
- Cancerul uterin
- Scleroza multiplă
- Bolile colile cronice renale sau hepatice.
Cum este diagnosticată nicturia ?
Nicturia nu este o boală în sine, ci o consecință a unuia sau mai multora din factorii enumerați în capitolul anterior, iar diagnosticul presupune stabilirea cauzelor exacte.
Dacă pacientul se trezește din somn de cel puțin două ori pe noapte pentru a urina, iar acest lucru se întâmplă în mod frecvent, este un indiciu esențial în stabilirea diagnosticului de nicturie.
Așa cum spuneam, este important de stabilit cauza, iar în acest sens medicul poate adresa pacientului următoarele întrebări:
- Când ați început să aveți probleme cu urinările nocturne ?
- De câte ori pe noapte trebuie să urinați ?
- Produceți mai puțină urină decât înainte ?
- Aveți pierderi accidentale de urină pe timpul nopții ?
- Există factori care agravează problema ?
- Aveți și alte simptome ?
- Ce medicamente luați ?
- Aveți un istoric familial de probleme ale vezicii urinare sau diabet ?
Bineînțeles, această discuție este urmată de un examen clinic, iar dacă este cazul medicul poate recomanda anumite analize și alte investigații specifice.
Tratamentul nicturiei
Stabilirea diagnosticului este importată, pentru că în funcție de cauzele identificate se alege varianta optimă de tratament după cum urmează:
Tratament medicamentos
Presupune administrarea unor medicamente pentru reducerea frecvenței urinărilor nocturne și totodată pentru înlăturarea cauzelor determinante. În general sunt recomandate medicamente precum:
- Alfa-blocante
- Medicamente pentru inhibarea secreției de hormon diuretic
- Medicamente pentru relaxarea mușchilor vezicii urinare
- Estrogen vaginal local.
Schimbarea stilului de viață
Nicturia poate fi ameliorată și prin intermediul anumitor schimbări ale stilului de viață, ce presupun eliminarea factorilor care favorizează urinările nocturne frecvente. Aceste schimbări presupun:
- Renunțarea la sedentarism și un program de cel puțin 30 de minute de mișcare zilnic
- Adoptarea unui program de odihnă care să includă 7-8 or de somn, cu respectarea unor ore fixe de culcare și trezire
- Evitare consumului de băuturi care conțin cofeină, mai ales seara
- Reducerea consumului de alcool
- Eliminarea surplusului ponderal cu ajutorul unei diete echilibrate si al mișcării.
- Întărirea mușchilor pelvieni cu ajutorul exercițiilor Kegel,
Măsuri de prevenție
În multe situații nicturia nu poate fi prevenită, întrucât vine ca o consecință a unor factori imposibil de controlat așa cum ar fi înaintarea în vârstă, vezica hiperactivă sau cu o capacitate redusă a acesteia.
Cu toate acestea, modificările stilului de viață despre care tocmai am vorbi pot fi folosite și ca metodă de prevenție împotriva unor factori care pot fi evitați, cum ar fi tulburările de ritm circadian, tulburările de somn, infecțiile urinare sau retenția de apă.
De asemenea, și anumite boli care provoacă nicturia pot fi prevenite prin astfel de schimbări, iar aici ne referim în special la diabet, care apare pe fondul excesului ponderal datorat alimentației nesănătoase și lipsei de activitate fizică. Totodată, evitarea consumului de alcool previne în mod direct nicturia și totodată afectarea ficatului, ce poate determina acest simptom.