6 timp de citire
Metode de Tratament Prostatită
![](https://coltdesanatate.ro/wp-content/uploads/2024/08/275971682_10224767111499428_4254345960055975759_n.jpg)
Revizuit de Catalin Tantareanu
Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.
![](https://coltdesanatate.ro/wp-content/uploads/2024/11/tratament-prostatita.png)
Prostatita este o afecțiune caracterizată de inflamarea prostatei – o glandă sexuală masculina de dimensiunea unei nuci, situată sub vezica urinară și străbătură longitudinal de uretră.
Inflamarea prostatei poate avea mai multe cauze în funcție de care se face și o clasificare a acestei boli. Astfel, putem vorbi de două tipuri de prostatita bacteriană – acută și cronică – de o formă cronică ce poate fi sau nu de natură inflamatorie și de o formă asimptomatică ce deseori trece fără a fi diagnosticată.
În funcție de tipul de prostatită, implicit de cauza care stă la originea bolii, se stabilește și tratamentul adecvat care poate include administrarea de antibiotice, medicamente menite să relaxeze mușchii netezi ai prostatei, antiinflamatoare, precum și diferite remedii naturiste sau suplimente alimentare care au scopul de a ameliora simptomele neplăcute.
1. Antibiotice
Antibioticele sunt medicamente eficiente doar împotriva bacteriilor, având rolul de a neutraliza acești agenți patogeni și de a combate infecțiile pe care le cauzează. După cum spuneam, două din cele patru tipuri de prostatită sunt de natură bacteriană ceea ce înseamnă că inflamarea prostatei este determinată de o infecție cauzată de bacterii.
Acestea ajung la nivelul prostatei prin rect sau tractul urinar, iar aici încep să se înmulțească, declanșând infecția și procesul inflamator asociat. Antibioticele combat acești patogeni fie prin distrugerea efectivă fie prin diferite mecanisme care îi împiedică să se înmulțească, limitând infecția și ajutând sistemul imunitar să lupte împotriva sa.
Antibioticele se prescriu doar în tratamentul prostatitei bacteriene acute sau cronice iar cele mai des utilizate sunt următoarele:
Amoxicilina
Este un antibiotic din clasa penicilinelor, care omoară bacteriile prin distrugerea peretelui celular al acestora. La rândul lor, bacteriile dispun de un mecanism de apărare prin intermediul căruia secretă o substanță numită beta-lactamază ce poate degrada moleculele de amoxicilină. Din acest motiv antibioticul se administrează împreună cu un inhibitor al beta-lactamazei, folosindu-se de obicei acid clavulanic.
Este eficientă împotriva multor specii de bacterii, inclusiv a celor care pot cauza infecții ale prostatei, fiind folosită totodată și împotriva infecțiilor urinare sau genitale, care se pot extinde și la prostată.
Tavanic
Aceasta este denumirea comercială atribuită unui alt medicament din categoria antibioticelor, care conține o substanță activă numită levofloxacina. Aceasta acționează la fel ca amoxicilina, omorând bacteriile care cauzează infecțiile. Este disponibil sub formă de comprimate filmate care se administrează pe cale orală conform recomandărilor medicului, înainte sau după masă precum și între mese.
De obicei, în tratamentul infecțiilor prostatei se administrează câte un comprimat pe zi fie de 250 de miligrame fie de 500 de miligrame, în funcție de gravitatea infecției și în special de recomandările medicului.
Cefalosporinele
Este o clasă de antibiotice cu o structură asemănătoare penicilinelor dar cu un spectru de acțiune mai larg. Totodată, cefalosporinele sunt mai rezistente la schimbările de temperatură și la modificările pH-ului, calități care în anumite condiții le fac mai eficiente decât penicilinele. Datorită acestor proprietăți sunt utilizate frecvent în tratamentul infecțiilor urinare precum și al protstatitelor bacteriene.
2. Alfa blocante
Pentru a înțelege cum acționează aceste medicamente trebuie să îți explicăm sumar ce se întâmplă cu prostata inflamată.
În structura prostatei intră mușchi netezi specifici și altor organe precum și vaselor de sânge, iar atunci când glanda este inflamată acești mușchi se contractă creând mai multă presiune asupra uretrei și îngreunând astfel urinarea. Mușchii netezi sunt controlați de niște receptori numiți receptori alfa-andregenici care sub acțiunea unor anumiți stimuli determină contracția acestora.
Medicamentele alfa-blocante conțin substanțe active care blochează acești receptori, implicit controlul pe care îl au asupra mușchilor netezi din prostată.
Astfel, mușchii rămân relaxați reducându-se tensiunea în interiorul glandei și presiunea exercitată asupra uretrei. În acest mod, alfa blocantele contribuie la ameliorarea dificultăților de urinare asociate cu prostatita.
3. Agenți antiinflamatori
Aceste medicamente acționează împotriva procesului inflamator, care este o reacție normală a organismului în cazul infecțiilor, traumatismelor, sau a acțiunii altor factori cere lezează țesuturile.
Inflamația face parte din răspunsul imunitar al organismului și se explică prin creșterea volumului de sânge și celule imunitare direcționate în zona afectată, precum și prin pierderile de lichide din țesuturile lezate.
Inflamația determină creșterea în volum a prostatei, care începe să preseze uretra, iar medicamentele antiinflamatoare reduc procesul inflamator și ajută glanda să revină la dimensiunea normală.
4. Remedii naturiste
În tratamentul prostatitei poți să apelezi și la remedii naturiste pentru ameliorarea simptomelor și grăbirea vindecării, însă întotdeauna trebuie să ții cont în primul rând de tratamentul prescris de medic.
Astfel, consumul de ceaiuri cu efect antiinflamator cum ar fi ceaiul de coada calului sau de urzică ajută la reducerea inflamației și au totodată efect diuretic ce ajută le eliminarea mai ușoară a urinei din vezică.
De asemena, o alimentație sănătoasă bogată în zinc și acizi grași Omega 3 susține sănătatea prostatei iar cele mai bune exemple sunt iaurtul, chefirul, nucile și semințele, uleiul din semințe de dovleac, ouăle, peștele gras și ciupercile.
Suplimente alimentare pentru prostată
O categorie aparte de remedii naturiste sunt suplimentele alimentare – produse care conțin substanțe beneficie în concentrații mai mari decât alimentele obișnuite. Spre deosebire de antibiotice și beta-blocante, se eliberează fără prescripție medicală iar pentru tratarea prostatitei îți recomandăm două produse.
1. ProstaMan
Este un produs destinat îmbunătățirii sănătății prostatei și ameliorării disconfortului urinar asociat cu inflamarea acesteia sau cu creșterea în dimensiuni pe măsura înaintării în vârstă.
În acest scop, ProstaMan conține 11 compuși naturali cu efecte benefice dovedite asupra sănătății prostatei. Este disponibil sub formă de capsule de 0,68 de grame care se administrează câte două pe zi, una până la prânz iar cealaltă seara.
Dincolo de ameliorarea simptomelor neplăcute ProstaMan are și efect afrodiziac, crescând libidoul și îmbunătățind funcția sexuală care este deseori afectată în cazurile de prostatită.
2. Uricontrol
UriControl alt supliment alimentar alcătuit 100% din ingrediente naturale, care are scopul de a reduce frecvența urinărilor și totodată de a ameliora intensitatea nevoii de a urina, unul dintre simptomele cele mai neplăcute ale prostatitei.
Totodată, prin efectul său îmbunătățește și calitatea somnului pentru că nevoia de a urina persistă inclusiv pe timpul nopții, cauzând treziri dese pentru a merge la baie.
O altă calitate a acestui produs constă în faptul că îmbunătățește controlul vezicii și previne astfel pierderile involuntare de urină.