7 timp de citire
Test PSA: Ce este, Recomandări & Interpretare Analize
Revizuit de Catalin Tantareanu
Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.
Testul PSA este o analiză de sânge care oferă detalii relevante despre sănătatea prostatei, fiind folosit cu precădere pentru evaluarea riscului de cancer de prostată.
În mod normal, acest test trebuie să facă parte din setul de analize anuale în cazul bărbaților trecuți de 50 de ani, iar dacă în familie există un istoric de cancer de prostată, e recomandat ca testul PSA să înceapă să fie făcut după vârsta de 40 de ani.
Procedura este simplă și constă în recoltarea unei probe de sânge, care este supusă apoi analizelor de laborator.
În afară de recomandările obișnuite de care trebuie să țină cont orice persoană care își face analizele, în cazul testului PSA mai există câteva reguli de care trebuie să ții cont în zilele premergătoare, pentru ca rezultatul să fie unul relevant.
Despre aceste reguli dar și despre alte detalii importante referitoare la testul PSA îți vom vorbi pe larg în cele ce urmează.
Ce este testul PSA ?
Testul PSA (Antigenul specific al prostate) este o investigație pe care toți bărbații ar trebui să și-o facă în mod regulat pentru a monitoriza starea sănătății prostatei și pentru a da medicilor posibilitatea să depisteze în faze incipiente primele semne ale cancerului de prostată.
Denumirea testului este un acronim care înseamnă „prostate specific antigen”, în traducere „antigen specific de prostată”. Aceasta este denumirea unei proteine pe care o secretă în mod normal celulele prostatice, care a are rolul de a reduce gradul de vâscozitate a lichidului seminal și totodată acela de a dizolva cheagurile de proteine ce pot obstrucționa evacuarea acestuia în timpul ejaculării.
Această proteină ajunge și în sânge, iar nivelul său este măsurat prin testul PSA. Atunci când în prostată s-au format celule canceroase, crește producția acestui antigen, implicit nivelul prezent în sânge, iar în acest mod testul TSA ajută la depistarea din timp a cancerului de prostată.
Pregătirea pentru testul PSA
Pentru testarea nivelului de PSA este nevoie de o probă de sânge, care se recoltează dimineață, pe stomacul gol.
Așadar, nu trebuie să mănânci nimic în dimineața respectivă și totodată nu este recomandat să fumezi cu cel puțin două ore înainte de recoltarea probelor și nici să bei cafea, energizante, ceai negru și alte băuturi care conțin cofeină. Este interzis și consumul de alcool cu cel puțin 24 de ore înainte, iar la cina din ziua precedentă trebuie să consumi alimente ușoare.
Acestea sunt recomandări general valabile pentru orice tip de analize, însă în cazul testului PSA, există și câteva reguli specifice.
Prima din ele impune evitarea oricărei activități sexuale cu cel puțin 48 de ore înainte de recoltarea probelor de sânge, pentru că procesul de ejaculare poate determina o creștere a nivelului PSA în sânge, care va reveni la normal dar poate genera rezultate fals ridicate și motive de îngrijorare neîntemeiate. Recomandarea nu se referă doar la contactul sexual, ci și la masturbare.
De asemenea, tot cu 48 de ore înainte este recomandat să eviți să mergi pe bicicletă și în același timp să nu faci exerciții fizice intense sau să faci efort prelungit, pentru că și astfel de activități pot determina o creștere temporară a nivelului de PSA în sânge, prin stimularea celulelor prostatice.
Nu în ultimul rând, trebuie să ții cont și că anumite medicamente pot scădea sau crește nivelul PSA, denaturând rezultatele analizelor, astfel că trebuie neapărat să anunți medicul dacă urmezi vreun tratament în perioada respectivă.
Când este recomandat testul PSA ?
În cazul bărbaților care nu au avut probleme cu prostata și nici rude de sânge care să fi suferit de cancer de prostată, primul test PSA trebuie făcut după împlinirea vârstei de 50 de ani, dar nu mai târziu de 55, după cum recomandă și medicul.
Aceasta, pentru că după 40 de ani crește cu 50% riscul de a dezvolta afecțiuni ale prostatei, iar la fiecare 10 ani, acest risc se sporește cu 20%. Din acest motiv, testul PSA trebuie repetat în mod regulat, cu ocazia controalelor și analizelor periodice pe care oricare dintre noi e bine să le facem, mai ales după o anumită vârstă.
Riscul de cancer de prostată și alte afecțiuni ale acestei glande se transmite și ereditar, iar din acest motiv bărbații care au în istoricul familial antecedente de cancer ori alte boli ale prostatei, trebuie să înceapă să își facă testul PSA mai devreme, la vârsta de 40 de ani.
Mai exact, dacă o persoană are tatăl sau un frate cu cancer de prostată sau dacă au existat cel puțin două astfel de cazuri în istoricul familial, trebuie s-și facă testul PSA mai devreme, pentru că prezintă un risc mai ridicat de a face cancer de prostată.
Mai trebuie spus că bărbații de culoare au o predispoziție mai mare pentru această boală, fiind vorba de o particularitate specifică populațiilor din zona Africii și bărbaților afro-americani.
Interpretarea analizelor PSA
După recoltare, probele de sânge sunt trimise către un laborator specializat, unde nivelul PSA este stabilit prin proceduri specifice. Rezultatele testului sunt apoi transmise pacientului sau medicului, menționându-se nivelul antigenului specific al prostatei, precum și valorile de referință.
Valori normale ale PSA
Valorile normale ale PSA se stabilesc în funcție de vârstă, însă în general acestea nut trebuie să depășească 4 nanograme pe mililitru de sânge.
Dacă nivelul PSA se situează în intervalul 4-10 nanograme pe mililitru indică un risc de 25% ca pacientul să sufere de cancer de prostată, iar valorile care depășesc 10 miligrame pe mililitru indică un risc de cel puțin 50%.
Valorile PSA liber și PSA total
În interpretarea rezultatelor analizelor se iau în considerare două valori ale PSA, care pot fi diferite între ele. Astfel valoarea PSA liber se referă la o fracțiune a acestui antigen, care circulă liber prin sânge fără a fi legată de alte proteine. De cealaltă parte, PSA total se referă la valoarea totală a antigenului prostatic din sânge, indiferent cacă circulă liber sau este legat de alte proteine.
Un procent mai mare de PSA liber în raport cu PSA total sugerează un risc mai scăzut de cancer de prostată, dat fiind faptul că celulele canceroase tind să producă în special PSA legat de alte proteine, în timp ce afecțiunile benigne precum prostatita cresc adesea nivelurile de PSA liber.
Cât costă un test PSA ?
Testul PSA nu presupune proceduri complicate și nici dotări speciale, astfel că este disponibil în majoritatea laboratoarelor de analize medicale, iar prețul este unul destul de accesibil pentru orice buzunar.
Mai mult de atât, testul PSA este inclus în pachetul de analize de bază, decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, astfel că asigurații îl pot face gratuit cu ocazia analizelor anuale.
Am studiat puțin și piața consultând ofertele celor mai cunoscute laboratoare de analize medicale din România și am constatat că prețurile rotunjite pentru testul PSA variază între 45 și 60 de lei.
Cel mai ieftin test poate fi făcut în laboratoarele Synevo, la un cost de 44,80 de lei, redus de la 56 de lei. La MedLife, un test PSA total costă 57 de lei iar un test PSA liber costă 56 de lei, în timp ce laboiratoarele Regina Maria percep cel mai scump tarif, de 59 de lei.
Mai trebuie că precizăm că testul PSA este o analiză importantă pentru bărbații trecuți de 40-50 de ani, întrucât permite diagnosticarea precoce a cancerului de prostată înaintea apariției simptomelor și crește astfel șansele de succes ale tratamentului, garantând vindecarea.