9 timp de citire
Nivelul Crescut al PSA: Cauze, Simptome & Tratament
Revizuit de Catalin Tantareanu
Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.
Cancerul de prostată poate fi depistat în faze incipiente cu ajutorul unei simple analize de sânge, care măsoară nivelul unei proteine secretate de glandele prostatice. Este vorba de testul PSA, pe care bărbații trecuți de 50 de ani ar trebui să și-l facă în mod regulat, pentru că de la această vârstă crește riscul apariției afecțiunilor de prostată, implicit al cancerului prostatic, ce reprezintă a doua cauza de mortalitate datorată bolilor oncologice, în rândul populației masculine.
Testul PSA indică nivelul antigenului specific al prostatei, adică al unei proteine secretate de glandele prostatice pentru a reduce vâscozitatea lichidului seminal și a facilita ejacularea. Este normal ca o parte din aceste proteine să ajungă în sânge, iar atât timp cât nu depășesc un anumit nivel, nu există niciun motiv de îngrijorare.
În cazul cancerului de prostată, celulele afectate secretă mai mult PSA, ceea ce duce și la o creșterea nivelului acestui antigen în sânge. Așadar, un nivel al PSA peste limitele normale este un semn ce poate indica prezența cancerului de prostată, înainte ca acesta să devină simptomatic.
Cancerul de prostată poate fi tratat cu succes iar șansele de vindecare sunt foarte mari dacă acest tratament este început în faze incipiente, iar din acest motiv efectuarea testului PSA la intervale regulate poate salva viața unui bărbat care dezvoltă o astfel de afecțiune.
Ce înseamnă un nivel crescut de PSA ?
Este normal ca în sânge să existe o anumită cantitate de antigen specific al prostatei, iar atât timp cât aceasta se menține sub valorile de referință nu sunt indicii că la nivelul prostatei ar exista vreo problemă.
Când astfel de probleme apar, crește producția de PSA, implicit nivelul acestui antigen în sânge. De aceea, sunt stabilite anumite praguri care indică gradul de risc în funcție de nivelul de antigen specific prostatei stabilit în urma testului PSA.
În general, se consideră că un nivel al PSA sub limita de 4 nanograme pe mililitru de sânge este una normală, care nu necesită investigații suplimentare în ceea ce privește prostata.
Valoarea normală a PSA se stabilește în funcție de vârstă, astfel că în cazul bărbaților mai tineri se pot recomanda investigații suplimentare dacă nivelul antigenului specific al prostatei depășește 2,5-3 nanograme pe mililitru.
Cauzele unui PSA crescut
În general, testul PSA este considerat o analiză necesară pentru depistarea cancerului de prostată înainte ca acesta să își manifeste primele simptome, însă nu întotdeauna un PSA crescut indică prezența acestei boli.
Există și alte cauze care pot stimula secreție de antigen specific prostatic, după cum urmează:
- Cancerul de prostată – este cea mai gravă afecțiune care poate apărea la nivelul prostatei, constând în formarea unor tumori maligne ca urmare a modificării structurii unor celule. Acestea secretă o cantitate mai mare de PSA decât în mod normal, crescând astfel și nivelul acestui antigen în sânge.
- Vârsta – odată cu înaintarea în vârstă, la nivelul prostatei au loc niște transformări care duc la creșterea acesteia în dimensiuni și la modificarea funcțiilor celulelor prostatice. Astfel, este normal ca bărbații trecuți de 60 de ani să aibă un PSA ușor mai crescut în comparație cu cei mai tineri, iar din acest motiv valorile de referință sunt diferite, în funcție de categoriile de vârstă.
- Infecțiile urinare – sunt datorate pătrunderii unor bacterii în tractul urinar și pot determina inflamația prostatei, care este amplasată în partea superioară a uretrei, de jur-împrejurul acesteia. Agenții patogeni pot ajunge și la nivelul prostatei prin intermediul canalelor care asigură legătura dintre această glandă și uretră, folosite pentru evacuarea lichidului seminal. Procesul inflamator declanșat duce astfel la creșterea secreției de PSA și a nivelului acestei proteine în sânge.
- Leziuni ale prostatei – traumatismele puternice la nivelul abdomenului, intervențiile chirurgicale sau biopsiile prostatice pot genera leziuni la nivelul acestei glande, care vor determina o secreție mai abundentă de PSA până la momentul vindecării. De asemenea, și prostatita, care este o afecțiune caracterizată de inflamarea prostatei ca urmare a unei infecții, determină o secreție sporită de PSA, care poate fi constatată prin intermediul testului specific.
- Hormonul paratiroidian – este un hormon secretat de glandele parotide, având rolul de a controla nivelul de calciu din organism. S-a constatat că un nivel crescut al acestui hormon determină și creșterea nivelului PSA, prin faptul că stimulează creșterea celulelor prostatice și totodată crește permeabilitatea capilarelor prostatice, ducând la o eliberare crescută de PSA în sânge.
- Ejacularea – antigenul specific al prostatei este implicat în formarea lichidului seminal, având totodată rolul de a dizolva cheagurile de proteine ce pot împiedica evacuarea acestuia. Este așadar firesc ca nivelul PSA să crească după ejaculare, dat fiind faptul că celulele prostatice secretă mai mult antigen în astfel de situații. Nivelul PSA poate crește temporar cu 0,5-1 nanogram pe mililitru și de aceea se recomandă evitarea oricărei activități sexuale cu 48 de ore înainte de recoltarea probelor de sânge pentru test.
Cât de comun este cancerul de prostată la un nivel crescut de PSA ?
Un nivel crescut de PSA nu este întotdeauna echivalent cu un diagnostic de cancer de prostată, dat fiind faptul că există și alți factori care pot stimula secreția de antigen prostatic.
De asemenea, testul PSA nu diagnostichează cancerul de prostată ci oferă un indiciu referitor la posibilitate existenței unei astfel de afecțiuni.
Această posibilitate este exprimată în procente, în funcție de anumite niveluri crescute ale PSA.
- PSA între 3 și 4 nanograme pe mililitru indică 15% șanse de existență a cancerului de prostată mai ales în cazul bărbaților cu vârste până în 40 de ani.
- PSA este cuprins între 4 -10 nanograme pe mililitru, aceasta este considerată o valoare crescută, existând 25% șanse ca pacientul să sufere de cancer de prostată.
- PSA care depășește 10 nanograme pe mililitru, caz în care șansele de cancer de prostată sunt de peste 50%.
Orice rezultat care indic o valoare peste limita normală trebuie urmat imediat de o investigație mai amănunțită pentru stabilirea cu exactitate a unui diagnostic.
Simptomele unui PSA crescut
De multe ori, creșterea nivelului PSA în sânge este asimptomatică și tocmai din acest motiv se recomandă ca astfel de analize să se facă în mod regulat, fiind singura modalitate de a descoperii în faze incipiente eventuale afecțiuni ale prostatei.
Atunci când există, simptomele se datorează cauzei care determină creșterea nivelului PSA și nu faptului că în sânge există o cantitate mai mare de antigen specific prostatic. Aceste simptome se pot manifesta în diverse moduri, după cum urmează:
- Urinări frecvente, mai ales pe timpul nopții
- Senzație emergentă de a urina
- Dificultăți la începerea urinării
- Presiune scăzută a jetului de urină
- Urinare cu întreruperi
- Senzația de golire incompletă a vezicii urmată la scurt timp de nevoia de a urina din nou
- Durere în timpul urinării
- Durere la ejaculare
- Dureri în zona lombară sau pelviană
- Prezența sângelui în urină sau în lichidul seminal.
De obicei, problemele de urinare se datorează creșterii în dimensiuni a prostatei, care ajunge astfel că exercite presiune asupra uretrei – canalul prin care este evacuată urina. Durerile și prezența sângelui în urină sau în lichidul seminal pot indica anumite leziuni, inflamații sau prezența unor formațiuni tumorale la nivelul prostatei, care pot fi benigne sau maligne.
Tratamentul pentru PSA mărit
În situațiile enumerate mai sus, reducerea nivelului PSA nu reprezintă o prioritate, preocupările medicilor fiind concentrate asupra înlăturării cauzelor ce au dus la această creștere.
Nivelul PSA este doar un indicator pentru o posibilă afecțiune la nivelul prostatei, iar prin diagnosticarea și tratarea corespunzătoare a acesteia, valorile antigenului vor reveni de la sine în limitele normale. În funcție de cauzele identificate, opțiunile de tratament pnetru PSA mărit pot fi următoarele:
- Îndepărtarea chirurgicală a prostatei – intervenția chirurgicală se numește prostatectomie și poate fi radicală sau parțială. Prostatectomia radicală presupune excizia în totalitate a prostatei, în timp ce prostatectomia parțială constă în îndepărtarea unei părți a prostatei. În cazurile de cancer de prostată se apelează la prostatectomia totală pentru a evita riscul unei recidive, în timp ce alte afecțiuni precum adenomul benign de prostată sau hiperplazia benignă permit excizia parțială, doar a zonelor afectate de boală.
- Radioterapia – presupune iradierea prostatei cu raze X, în scopul reducerii tumorilor maligne care nu pot fi operate și pentru a preveni extinderea acestora. Razele X distrug celulele canceroase, ducând uneori la dispariția tumorilor sau aducându-le la dimensiuni ce permit excizia acestora pe cale chirurgicală.
- Brahiterapia – este tot o formă de radioterapie, având aceleași scopuri, însă de această dată procedura constă în introducerea în țesutul tumoral a unor mici capsule radioactive care emit radiații ce distrug celulele canceroase din apropierea lor. Tratamentul este eficient în cazul tumorilor de dimensiuni mici și medii, care sunt astfel distruse din interior.
- Crioterapia – metoda presupune utilizarea de azot sau argon lichid pentru înghețarea țesuturilor tumorale și distrugerea celulelor canceroase prin criogenare. Se folosește o sondă specială cu ajutorul căreia se pulverizează substanțele criogenante asupra tumorilor, în timp ce țesuturile sănătoase din apropiere sunt protejate cu ajutorul altor substanțe. Metoda minim invazivă este ghidată imagistic, cu ajutorul unei camere montate în capătul sondei.
- Tratamentul hormonal – nivelul crescut de testosteron constituie una din cauzele cancerului de prostată, iar în astfel de situații terapia hormonală poate fi o bună soluție de tratament. Aceasta presupune reducerea secreției de testosteron – principalul hormon sexual masculin, care stimulează dezvoltarea celulelor canceroase din postată – iar în acest mod este încetinită sau stopată evoluția bolii, intervenindu-se ulterior pentru îndepărtarea tumorilor.
Depistarea unui nivel crescut al PSA nu este întotdeauna echivalentă cu stabilirea diagnosticului de cancer de prostată, semnalând anumite probleme la nivelul acestei glande care pot fi și de natură oncologică, dar pot avea și alte cauze mai puțin grave.
Este necesar ca aceste analize să fie efectuate cu regularitate după vârsta de 40-50 de ani, iar rezultatele care indică un nivel crescut al PSA să fie urmate cât mai curând de o vizită la medicul urolog.