9 timp de citire
Masajul prostatic: Beneficii, Efecte Secundare, Contraindicații
Revizuit de Catalin Tantareanu
Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.
Masajul prostatic este o procedură medicală folosită în scop terapeutic pentru stimularea prostatei, ca parte a tratamentului unor afecțiuni ale acestei glande. Prostata este situată in fața rectului, imediat sub vezica urinară, înconjurând partea superioară a uretrei.
Această poziționare permite masajul terapeutic al prostatei prin orificiul anal – procedură care poate fi efectuată de o altă persoană sau de către pacient. De obicei masajul, prostatic este efectuat de medicul urolog, care este și singurul ce poate decide dacă o astfel de procedură este sau nu necesară.
În general, medicii nu recomandă masajul prostatic dacă nu este neapărat nevoie de această procedură pentru a trata anumite probleme ale prostatei. Cu toate acestea, există multe cazuri în care bărbații apelează la masajul prostatic din proprie inițiativă sau ca parte a unor activități erotice. În acest din urmă caz, sunt folosite adesea jucării sexuale iar stimularea prostatei duce deseori la apariția orgasmului.
Procedura mai este denumită și mulsul prostatei, având beneficii atât în ceea ce privește sănătatea acestei glande, cât și funcțiile sexuale, însă trebuie să ții cont că există și o serie de contraindicații și riscuri asociate, acesta fiind un alt motiv pentru care procedura trebuie lăsate în seama specialiștilor.
Beneficiile masajului prostatic
Masajul prostatic era frecvent folosit în trecut pentru tratarea problemelor prostatei, în lipsa altor alternative terapeutice. Cu timpul, pe măsură ce medicina a progresat, au fost găsite metode nai noi și eficiente, renunțându-se treptat la masajul prostatic, mai ales că studiile efectuate asupra acestei metode sunt neconcludente în ceea ce privește beneficiile.
Cu toate acestea, masajul prostatic este acceptat ca metodă complementară de terapie, putând aduce unele îmbunătățiri în ceea ce privește sănătatea prostatei și putând contribui la grăbirea vindecării. Iată care sunt principalele posibile beneficii ale acestei proceduri:
Îmbunătățirea procesului de urinare
Problemele legate de prostată sunt asociate de cele mai multe ori cu dificultățile de urinare, dar fiind faptul că glanda se inflamează și comprimă uretra care trece prin mijlocul ei și care este canalul prin care urina este evacuată din vezica urinară.
Retenția de urină este una din simptomele caracteristice afecțiunilor prostatei, datorată faptului că vezica nu se golește complet în timpul urinării, ceea determină nevoia frecventă și emergentă de a urina.
Un studiu realizat în 2006 efectuat asupra unui eșantion de bărbați vârstnici cu retenție urinară cauzată de inflamarea prostatei a demonstrat că masajul prostatic combinat cu terapie atimicrobiană și un tratament cu alfa-blocante a dat rezultate favorabile în cazul tuturor participanților la studii. Mai exact, s-a redus inflamația prostatei, implicit presiunea pe care aceasta o exercita asupra uretrei, ceea ce a dus la o îmbunătățire a fluxului urinar și dispariția retenției de urină.
Tratarea prostatitei
Prostatita este o afecțiune caracterizată de inflamarea prostatei, fie pe fondul unei infecții bacteriene, fie din alte cauze care uneori rămân necunoscute. De cele mai multe ori, boala are o formă cronică, în sensul că durează cel puțin trei luni, după care simptomele se ameliorează pentru a reveni ulterior, iar ciclurile se repetă periodic.
Tot în anul 2006, un alt studiu a vizat eficiența masajului prostatic în tratarea prostatitei cronice, fiind consemnate ameliorări semnificative în cazul unor pacienți, în timp ce în cazul altora, procedura nu a avut niciun efect.
La final, autorii studiului nu au putut spune cu certitudine că masajul prostatic este eficient în tratarea prostatitei cronice, consemnând că au fost constatate anumite îmbunătățiri ale simptomelor însă este nevoie de cercetări mai amănunțite în această direcție.
Ameliorarea disfuncției erectile
Sunt foarte puține studii care să ateste faptul că masajul prostatic îmbunătățește funcția erectilă în cazul bărbaților care se confruntă cu probleme de acest gen. Cauzele fiziologice ale disfuncției erectile sunt reprezentate cel mai adesea de problemele circulatorii sau neurologice iar prostata nu face parte din aceste mecanisme implicate în obținerea erecției.
Scopul său este acela de a produce lichidul seminal și de a contribui la procesul de ejaculare, asociat cu orgasmul. De aceea stimularea prostatei poate induce o senzație de plăcere similară cu cea dată de orgasm, iar în acest mod ar putea crește gradul de excitație care să determine obținerea unei erecții.
Cel mai elocvent exemplu în acest sens este un studiu de caz din 2004 efectuat asupra unui bărbat de 69 de ani cu o afecțiune a prostatei, asociată cu disfuncție erectilă. Tratamentul a inclus și masajul prostatic în combinație cu alte metode specifice de tratament, iar la finalul terapiei medicii au consemnat și o îmbunătățire a funcției erectile ce poate fi datorată acestei proceduri.
Efecte secundare ale masajului prostatic
De regulă, masajul prostatic nu are niciun fel de efecte secundare, putând fi oarecum inconfortabil pentru pacient dar în același timp și plăcut, având în vedere că poate induce orgasmul.
Este nevoie însă de atenție sporită din partea persoanei care aplică procedura, întrucât țesuturile care căptușesc canalul anal și cele care protejează prostata sunt foarte sensibile și pot fi ușor lezate. Astfel pot apărea iritații, fisuri sau chiar rupturi la nivelul acestor țesuturi, ceea ce crește riscul apariției unor infecții provocate de bacteriile care colonizează acea zonă anatomică.
De asemenea, un masaj prea energic creează presiune sporită asupra prostatei, ceea ce poate genera disconfort sau chiar durere pacientului, iar acestea sunt alte motive întemeiate pentru care procedura trebuie lăsată doar în seama specialiștilor.
Contraindicații masajului pentru prostată
Nu orice problemă a prostatei poate fi tratată cu ajutorul masajului, existând totodată și anumite condiții medicale ce nu recomandă folosirea acestei proceduri. Iată care sunt principalele contraindicații legate de masajul prostatic:
Prostatita bacteriană acută
Așa cum spuneam mai devreme, prostatita este o inflamație a prostatei provocată de o infecție bacteriană, iar în fazele acute se manifestă, printre altele, prin dureri pelviene, dureri de spate și dificultăți de urinare.
În aceste condiții, masajul prostatic este foarte inconfortabil pentru că amplifica durerea și totodată poate amplifica inflamația, întârziind astfel vindecarea și agravând simptomele.
Fisuri anale
Fisurile anale sunt mici crăpături sau rupturi la nivelul mucoasei care căptușește canalul anal ce face legătura între anus și rect.
În astfel de situații, procedurile specifice masajului prostatic pot duce la lărgirea acestor leziuni și apariția de perforații la nivelul mucoasei.
Hemoroizi
În cazul hemoroizilor e vorba de vene inflamate aflate la nivelul anusului și rectului inferior, care prezintă umflături și de multe ori generează durere, mâncărimi sau o senzație permanentă de disconfort.
În astfel de cazuri, masajul prostatic poate crește presiunea asupra venelor inflamate, existând riscul ruperii acestora. Totodată, procedura poate amplifica disconfortul generat de hemoroizi.
Cancerul de prostată
Cancerul de prostata este cea mai gravă afecțiune ce poate apărea la nivelul acestei glande, iar în astfel de cazuri masajul prostatic nu este recomandat pentru că poate stimula circulația sanguină, favorizând astfel răspândirea celulelor canceroase în corp.
De asemenea, poate provoca durere și disconfort iar în același timp poate modifica textura țesuturilor, făcând mai dificilă diagnosticarea și stabilirea stadiului de evoluție a bolii.
Cum se face masajul prostatic ?
Revenim asupra recomandării ca masajul prostatic să fie făcut doar de un medic urolog sau de o altă persoană specializată și avizată pentru a efectua astfel de proceduri. Etapele sunt simple însă presupun multă atenție și anumite cunoștințe anatomice, iar pașii de urmat sunt următorii:
- Poziționarea pacientului
De regulă, pacientul este așezat culcat pe o parte cu genunchii îndoiți, în poziția numită decubit lateral. De asemenea, poate și poziționat și întins pe spate cu genunchii îndoiți către piept, iar pentru o poziție mai comodă poate fi folosită și o masă ginecologică.
- Aplicarea lubrifiantului
Masajul prostatic se face cu degetul arătător folosind mănuși chirurgicale. Pentru ca degetul să poată fi introdus ușor până la prostată acesta se lubrifiază cu un gel special care nu trebuie să conțină alcool sau alte substanțe iritante.
Mai întâi se aplică lubrifiant în jurul orificiului anal, după care gelul se întinde pe toată lungimea degetului cu care urmează să fie făcută procedura. Evident, înainte de toate mâinile trebuie spălate bine cu apă și săpun, iar mănușile folosite tehuie să fie sterile.
- Localizarea prostatei
După aplicarea lubrifiantului, specialistul îi cere pacientului să se relaxeze, după care introduce ușor degetul în orificiul anal, împingând câțiva centimetri până când la vârf se simte o umflătură de formă rotundă cu suprafața moale. Aceea este prostata, iar în momentul în care a fost atinsă nu se mai forțează pătrunderea degetului mai adânc.
- Masajul propriu-zis
Masajul prostatic se face aplicând presiune ușoară cu vârful degetului asupra glandei timp de câteva minute. Specialistul care efectuează procedura este cel care decide durata masajului, iar atunci când este aplicat ca joc erotic, masajul poate continua până la inducerea orgasmului. Mai este de reținut faptul că pe parcursul procedurii poate fi nevoie se mai aplice lubrifiant, dacă pacientul acuză disconfort.
Masajul prostatic poate fi de ajutor în ameliorarea unor simptome ale afecțiunilor prostatice și totodată poate facilita vindecarea acestora, însă niciodată nu va constitui o metodă de tratament de sine stătătoare. Așadar, masajul prostatic doar diminuează temporar efectele fără a influența în vreun fel cauza și de aceea trebuie privit doar ca un tratament adjuvant.
Pe de altă parte, în anumite situații masajul prostatic poate face mai mult rău decât bine, iar pentru a evita astfel de riscuri trebuie să ceri întotdeauna sfatul unui medic înainte să apelezi la o astfel de metodă.
Există și o componentă erotică legată de masajul prostatic, având în vedere că prin această metodă poate fi indus orgasmul. Cu toate acestea, și în astfel de circumstanțe se recomandă prudență pentru a evita rănirea țesuturilor sau agravarea unor probleme ale prostatei.