Livrare Gratuită peste 150 Lei

Actualizat: noiembrie 26, 2024

Ce sunt Suplimentele Alimentare și Cum să le Alegi ?

Suplimentele alimentare constituie la acest moment cea mai eficientă metodă de a corecta carențele nutriționale sau de a susține organismul cu un plus de substanțe nutritive atunci când acest lucru este necesar.

Sunt disponibile atât  în farmacii, cât și în magazine naturiste sau de produse nutriționale, dat fiind faptul că pot fi procurate fără prescripție medicală. În ceea ce privește formele de prezentare, poți alege dintr-o gamă variată de produse începând cu suplimentele alimentare sub formă de tablete  și continuând cu cele sub formă de pulbere, drajeuri, soluții lichide, tablete efervescente sau masticabile.

Nu forma de prezentare este cea mai importantă, ci substanțele pe care le conțin, iar acesta este criteriul de bază după care se clasifică suplimentele alimentare, urmând ca pe parcursul acestui material să îți prezentăm și principalele tipuri.

În general, suplimentele alimentare sunt considerate sigure pentru consum – dovadă și faptul că se eliberează fără prescripție medicală – însă administrarea lor trebuie să se facă după o consultare prealabilă cu un medic și respectând recomandările acestuia în ceea ce privește dozele necesare și durata tratamentului.

Înainte de a pătrunde mai profund în subiect trebuie să mai precizăm că suplimentele alimentare nu îngrașă întrucât conțin preponderent substanțe nutritive și un număr redus de calorii, însă consumul lor în exces poate cauza un oarecare exces ponderal. 

Ce sunt suplimentele alimentare ?

Suplimentele alimentare sunt produse menite să completeze alimentația, aducând un aport suplimentar de substanțe nutritive față de cele conferite în mod natural de alimentele consumate. În mod normal conțin o cantitate mai mare de nutrienți în comparație cu alimentele obișnuite, fiind produse concentrate.

Rolul lor este acela de a determina o creștere rapidă a cantității de nutrienți din organism în condițiile unor carențe nutriționale sau atunci când alimentația normală nu poate acoperi necesarul  de anumite substanțe nutritive.

Este foarte important de reținut că suplimentele alimentare se administrează doar în completarea dietei și în niciun caz nu trebuie să înlocuiască anumite alimente, în ideea renunțării la caloriile pe care acestea le conțin. Așadar, suplimentele alimentare nu trebuie privite ca un substitut pentru o dietă normală, ci ca o soluție complementară pentru a satisface nevoile nutriționale ale organismului în anumite situații.

Tipuri de suplimente alimentare

Așa cum spuneam, suplimentele alimentare se clasifică în special în funcție de elementele nutritive pe care le conțin, iar din acest punct de vedere putem vorbi de următoarele tipuri:

Suplimente alimentare cu vitamine

Vitaminele sunt substanțe organice naturale de care organismul uman are nevoie în cantități mici, dar pe care nu și le poate produce singur. Există 13 vitamine dintre care 12 sunt prezente în diferite alimente iar una – vitamina D – este sintetizată la nivelul pielii sub acțiunea razelor solare.

Suplimentele alimentare cu vitamine conțin unul sau mai mulți nutrienți esențiali din această categorie, iar cele mai des utilizate sunt cele pentru întărirea imunității dar și cele cu vitamine din complexul B.

Primele conțin vitaminele A, C, D și E care sunt importante pentru sistemul imunitar, în timp ce suplimentele alimentare cu vitamine din complexul B conțin nutrienți prezenți preponderent în produsele de origine animală, astfel că sunt recomandate în mod special celor care țin o dietă vegetariană sau vegană.

Suplimente alimentarea cu minerale

Mineralele sunt a doua categorie de nutrienți esențiali pe care organismul îi absoarbe din alimente. De această dată vorbim de substanțe naturale anorganice existente în soluri și roci, de unde ajung în organismele plantelor și animalelor care devin alimente folosite în hrana umană.

Suplimentele alimentare pot conține macrominerale – adică minerale de care organismul are nevoie în cantități mai mari –  și microminerale – minerale necesare în cantități mai mici. Mai exact, suplimentele alimentare cu macrominerale conțin calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu iar cele cu microminerale au în compoziție ier, zinc, cupru sau iod.

Suplimente alimentare cu proteine ​​și aminoacizi

Despre proteine putem spune că sunt molecule care îndeplinesc  o serie de funcții specifice în organism, fiind totodată structuri de bază ale țesuturilor. Pe lângă formarea și repararea țesuturilor, proteinele contribuie la transportul a diferite substanțe prin corp și au rol de catalizator  în diferite reacții chimice.

În ceea ce privește aminoacizii, aceștia sunt molecule organice de dimensiuni mai mici care se combină și formează diferite tipuri de proteine.

Cele mai bune surse de proteine și aminoacizi sunt tot produsele de origine animală, în special carnea, astfel că suplimentele alimentare care conțin aceste elemente nutritive sunt recomandate celor cu o dietă vegetariană sau vegană însă sunt adesea administrate și pentru creșterea masei musculare.

Suplimente alimentare cu acizi grași esențiali

Acizii grași esențiali sunt grăsimi nesaturate indispensabile organismului, care intră în structura fiecărei celule, ajută la absorbția vitaminelor liposolubile, controlează procesul inflamator, secreția de hormoni și contribuie la reducerea nivelului de colesterol. Cei mai importanți sunt acizii grași Omega 3 și Omega 6, care se găsesc în peștele gras, uleiurile vegetale, fructele de avocado, nuci și semințe.

În general, suplimentele alimentare cu acizi grași esențiali conțin Omega 3 și Omega 6, fiind importante pentru sănătatea inimii, a sistemului nervos pielii și articulațiilor.  

Suplimente alimentare cu prebiotice și probiotice

Sunt suplimente alimentare destinate îmbunătățirii digestiei, care acționează prin îmbogățirea florei bacteriene intestinale. Această floră este alcătuită din bacterii benefice numite probiotice, care contribuie la descompunerea alimentelor în cadrul procesului digestiv.

De cealaltă parte, prebioticele sunt fibre solubile care servesc ca sursă de hrană pentru bacteriile probiotice, contribuind la menținerea florei intestinale. Astfel, suplimentele alimentare cu probiotice îmbogățesc flora intestinală cu bacterii benefice iar cele cu prebiotice asigură o sursă de hrană pentru aceste bacterii.

Suplimente alimentare pentru culturism

Este o categorie specială de suplimente alimentare destinată celor care doresc să își dezvolte masa musculară, să-și îmbunătățească randamentul la antrenamente și totodată să se recupereze mai rapid. În acest scop, suplimentele alimentare pentru culturism conțin un mix de vitamine, minerale proteine și aminoacizi în proporții diferite, existând diferite sortimente care se administrează înainte sau după antrenamente.

Suplimente alimentare fito-botanice

Sunt considerate produse bio, având în vedere faptul că se obțin doar pe bază de extracte din plante. După cum spuneam, vitaminele și mineralele provin din surse naturale care sunt alimentele de origine vegetală și animală însă unele dintre ele pot fi produse și în laborator.

Suplimentele alimentare fito-botanice nu conțin însă astfel de elemente obținute sintetic, toate substanțele din compoziția lor fiind naturale, extrase din plante prin procese ce nu implică folosirea de substanțe chimice.

Cum să alegi suplimentele alimentare potrivite ?

În primul rând este important să te asiguri că ai într-adevăr nevoie de un supliment alimentar, iar în acest sens este de preferat să te consulți cu un medic sau un nutriționist.

Apoi trebuie să folosești strict suplimentul ce conține elementele nutritive de care ai nevoie, respectând recomandările făcute de specialist. În alegerea produsului potrivit e bine să ai în vedere următoarele aspecte:

Citește eticheta și prospectul

Pe eticheta unui supliment alimentar trebuie să fie menționat numele producătorului, ingredientele din compoziția produsului și concentrația acestora precum și recomandări privind dozajul.

De asemenea, orice produs de calitate trebuie să fie însoțit de un prospect în care să fie menționate instrucțiunile de utilizare, posibilele reacții adverse și contraindicațiile.

Alege un brand cunoscut

Înainte de a cumpăra un produs documentează-te în privința sa studiind recenziile lăsate de alți utilizatori și diferite materiale informative cu referire la brandul respectiv și producător. Astfel de informații pot fi găsite cu ușurință în mediul online iar absența lor trebuie să-ți ridice un semn de întrebare, la fel și recenziile foarte elogioase.

Verifică legalitatea produsului

Pentru a putea fi comercializat legal, orice supliment alimentar trebuie să dețină o autorizație de punere pe piață. În cazul brandurilor foarte cunoscute o astfel de autorizație există în mod cert, însă dacă găsești un produs mai puțin cunoscut trebuie să te interesezi și asupra legalității acestuia.

Și astfel de informații sunt ușor de găsit, iar lipsa unei autorizații de punere pe piață nu prezintă nicio garanție în ceea ce privește calitatea și siguranța produsului, așa că e mai bine să te orientezi către altceva.