8 timp de citire
Viață Sexuala după operația de Tiroidă
Reluarea activității sexuale după operația de tiroidă trebuie să fie abordată cu atenție. Consultarea medicului este esențială pentru a evalua starea de sănătate și recuperarea. Dezechilibrele hormonale pot afecta dorința și performanța sexuală, dar cu tratament adecvat, viața sexuală poate reveni la normal.
Revizuit de Catalin Tantareanu
Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.
Operația de tiroidă, adică tiroidectomia, reprezintă îndepărtarea chirurgicală parțială (un singur lob tiroidian) sau totală a glandei tiroide. De obicei, medicul poate recomanda tiroidectomia ca parte a tratamentului anumitor boli, cum ar fi cancerul tiroidian, gușa tiroidiană, prezența unor noduli tiroidieni suspecți sau tiroidei hiperactive (hipertiroidismul).
Pe lângă faptul că o astfel de operație are potențial curativ, prezintă și efecte secundare. Operația de tiroidă poate avea un impact semnificativ asupra vieții sexuale a pacienților, printre altele. Glanda tiroidă joacă roluri vitale în reglarea tuturor hormonilor din organism, inclusiv a celor care susțin funcția sexuală.
Atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul, sunt patologii care se asociază disfuncției sexuale, cum ar fi disfuncția erectilă la bărbați, dispareunia (durerea în timpul raportului sexual) la femei și libidoul scăzut (atât la bărbați, cât și la femei).
Conform studiului Impact of Thyroid Disease on Sexual Dysfunctio arată că între 46-63% dintre pacienții cu hipotiroidism și 44-78% dintre cei cu hipertiroidism experimentează disfuncții sexuale, într-un grad sau altul. Dincolo de implicațiile directe asupra hormonilor cu rol asigurarea sănătății și plăcerii sexuale, persoanele cu afecțiuni tiroidiene tind să aibă un nivel scăzut de energie, iar acest lucru afectează, indirect, și viața sexuală.
Ce este glanda tiroidă?
Glanda tiroidă este un organ mic, în formă de fluture, situat în partea anterioară a gâtului, acolo unde se află și formațiunea osoasă numită „mărul lui Adam”.
Această glandă joacă un rol foarte important asupra metabolismului energetic al organismului, prin producerea de hormonilor T3 și T4. Acești hormoni influențează și modulează aproape toate funcțiile organismului, inclusiv:
- Ritmul cardiac
- Temperatura corporală
- Metabolismul glucidic, proteic și lipidic
- Echilibrul hormonal general.
Probleme sexuale specifice după operația de tiroidă
Operația de tiroidă poate duce postoperator la o serie de probleme și disfuncții sexuale, în mod obișnuit ca urmare a dezechilibrelor hormonale care apar. Printre cele mai frecvente probleme sexuale asociate tiroidectomiei se numără libidoul scăzut, disfuncția erectilă, însă și ejacularea precoce (prematură).
Libido scăzut
Libidoul scăzut, cunoscut și sub numele de apetit sexual scăzut, se referă la scăderea interesului sau a dorinței de activitate sexuală. Poate fi influențată de diverși factori, inclusiv probleme fizice, psihologice și probleme legate de stilul de viață.
Scăderea apetitului sexual este frecvent întâlnită la persoanele care au avut operație de tiroidă, în special dacă echilibrul hormonal nu este restaurat corespunzător postoperator. Hormonii din glanda tiroidă, T3 și T4, joacă un rol important în menținerea libidoului. După operație, apar și fluctuații ale acestora, ceea ce poate duce la scăderea libidoului.
Disfuncție erectilă
Disfuncția erectilă este incapacitatea de a obține sau de a menține o erecție suficientă pentru o performanță sexuală satisfăcătoare. Disfuncția erectilă poate să apară din cauza dezechilibrelor hormonale și a reducerii circulației sanguine către penis, ambele fiind influențate de funcția tiroidiană.
Hormonii tiroidieni susțin, printre altele, și funcționarea normală a sistemului cardiovascular, iar dezechilibrele hormonale pot afecta indirect capacitatea de a obține și/sau menține erecția după operația de tiroidă.
Ejaculare precoce (prematură)
Ejacularea precoce (EP) este o disfuncție sexuală caracterizată prin apariția ejaculării mai devreme decât se dorește, fie înainte, fie la scurt timp după penetrarea sexuală
Ejacularea precoce este o altă posibilă problemă cu care se pot confrunta bărbații care au trecut printr-o operație de tiroidă. Aceasta poate fi influențată de schimbările hormonale asociate. Mai mult decât atât, poate fi vorba și despre stresul psihologic cauzat de operație în sine și de nevoia recuperării postoperatorii. Hormonii tiroidieni influențează și sistemul nervos, iar dezechilibrul poate duce la un control redus asupra momentului ejaculării.
Tratamente specifice pentru problemele sexuale de după operația de tiroidă
După operația de tiroidă, medicul poate prescrie anumite tratamente celor care se confruntă cu probleme sexuale și disfuncție sexuală.
Terapia de substituție cu testosteron
Pentru bărbații care se confruntă cu disfuncție erectilă severă sau libido scăzut după intervenția chirurgicală de îndepărtare a tiroidei, terapia de substituție cu testosteron poate fi benefică.
La femei, terapia hormonală este de asemenea benefică. Totuși, această formă de terapie presupune supraveghere și monitorizare medicală constantă, deoarece poate avea efecte secundare.
Terapia cu inhibitori PDE5
Medicamentele din clasa inhibitorilor fosfodiesterazei de tip 5 (PDE), cum ar fi sildenafilul sau tadalafilul, vardenafilul, pot fi utilizate pentru a trata disfuncția erectilă. Acestea acționează în principal prin creșterea fluxului sanguin către corpii cavernoși ai penisului, ceea ce facilitează obținerea și menținerea unei erecții ferme.
Terapie cu antidepresive și anxiolitice
Pentru persoanele care experimentează probleme sexuale asociate stresului psihologic de după operație, cum ar fi depresia sau anxietatea, antidepresivele și anxioliticele pot fi foarte eficiente. De asemenea, terapia cognitiv-comportamentală s-a dovedit a fi eficientă la femeile care aveau libido scăzut.
O combinație între ședințe de terapie și medicamente s-a dovedit a avea eficiență mult mai mare decât tratamentul izolat (tratament medicamentos sau ședințe de terapie). Pe de altă parte, se recomandă ca medicamentele să fie administrate cu prudență și, regulat, să se facă un consult la medicul psihiatru, deoarece unele pot avea efecte secundare nedorite.
Sfaturi pentru îmbunătățirea sănătății sexuale după operația de tiroidă
După operația de tiroidă, este foarte important să se respecte întocmai indicațiile medicului, în special în ceea ce privește tratamentul hormonal necesar. Alte aspecte care pot crește eficiența terapeutică și ajuta la îmbunătățirea sănătății sexuale după operația de tiroidă sunt:
Importanța monitorizării TSH și a hormonilor tiroidieni
După operația de tiroidă, este vital să se monitorizeze regulat nivelurile mai multor hormoni:
- Nivelul TSH-ului (hormonul de stimulare tiroidiană);
- Nivelul hormonului T3 (triiodotironina);
- Nivelul hormonului T4 (tiroxina) sau FT4 (tiroxina liberă).
Fluctuațiile acestor hormoni pot avea un impact direct negativ asupra funcției sexuale. Așadar, stabilirea unui echilibru hormonal adecvat, prin ajustarea dozei de levotiroxină (un medicament uzual recomandat ca substitut hormonal sintetic), este primul pas în tratarea disfuncției sexuale postoperatorii.
Ajustarea la nevoie a tratamentului hormonal
Medicul endocrinolog va determina doza necesară de hormon tiroidian pentru fiecare pacient, având în vedere simptomele și rezultatele analizelor. Uneori, poate fi necesar un tratament care se ia combinat, cu hormoni sintetici T3 și T4, pentru a se redobândi echilibrul hormonal optim.
Consilierea psihologică
În cazul în care disfuncția sexuală afectează viața de cuplu, terapia sexuală poate ajuta deosebit de mult cuplurile să abordeze problemele sexuale existente prin comunicare sau diferite tehnici comportamentale. Un terapeut specializat poate împărtăși partenerilor strategii pentru a rezolva problemele de performanță sexuală sau care, cel puțin, consolidează intimitatea dintre cei doi.
Consilierea psihologică este esențială pentru persoanele care, după operația de tiroidă, acuză și simptome de depresie, anxietate sau alte probleme emoționale legate de starea postoperatorie. Terapia cognitiv-comportamentală este foarte eficientă în abordarea acestor aspecte.
Schimbări ale stilului de viață
Anumite schimbări în stilul de viață zilnic pot îmbunătăți viața sexuală după operația de tiroidă:
- Dieta și nutriția: se recomandă adoptarea unei diete bogate în vitamine și minerale esențiale, alimente bogate în zinc, seleniu și iod (deosebit de benefice pentru funcția tiroidiană și cea sexuală);
- Exerciții fizice: activitatea fizică regulată ajută la îmbunătățirea circulației sanguine, dar și a funcției cardiovasculare, ambele fiind esențiale pentru asigurarea sănătății sexuale;
- Somn și odihnă: somnul este esențial pentru asigurarea sănătății generale. S-a evidențiat că persoanele care dorm mai mult și au un somn de calitate au un libido mai crescut și chiar o performanță sexuală mai satisfăcătoare;
- Reducerea stresului: stresul poate agrava disfuncția sexuală. Din acest motiv, se recomandă practicarea unor tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi meditație, yoga, diferite tehnici de respirație;
- Abordarea multilaterală cu diferiți profesioniști din domeniul sănătății: consultul medicilor endocrinologi, urologi și ginecologi, dar și consilierea din partea terapeuților sexuali, se pot dovedi eficiente în a depăși cu succes disfuncția sexuală resimțită după operația de tiroidă.
Problemele sexuale după operația de tiroidă pot fi complexe și deosebit de deranjante. Însă, cu o abordare integrată și personalizată, pacienții își pot îmbunătăți foarte mult calitatea vieții, cel puțin din punct de vedere sexual.
Respectarea tratamentului indicat de către medic și consultul periodic ar trebui să fie îndeajuns de suficiente pentru îmbunătățirea funcției sexuale. Totuși, și micile schimbări din stilul de viață pot face diferențe semnificative din acest punct de vedere.