Livrare Gratuită peste 150 Lei

9 timp de citire

Prostatectomia: Ce este, Riscuri, Efecte Secundare & Preț

Revizuit de Catalin Tantareanu

Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.

Există situații în care cea mai bună variantă terapeutică în cazul unor afecțiuni ale prostatei constă în excizia glandei în totalitate sau parțial. Această procedură se realizează chirurgical și poartă numele de prostatectomie, fiind folosită cel mai frecvent în cazul cancerelor de prostată.

În astfel de cazuri se intervine chirurgical pentru extirparea tumorii, iar dacă aceasta a depășit o anume dimensiune se elimină împreună cu prostata. De asemenea, prostatectomia poate fi realizată și în scop preventiv, dacă există șanse mari de recidivă a cancerului.

În cazuri mai rare, prostatectomia se impune și atunci când prostata este hiper inflamată și afectează grav procesul de urinare, iar tratamentele clasice nu au dat niciun rezultat.

Prostatectomia clasică implică o operație deschisă, ce presupune efectuarea unei incizii în partea inferioară a abdomenului prin care este extrasă prostata, însă în prezent majoritatea intervențiilor se fac prin intermediul laparoscopiei.

Aceasta este o metodă minim invazivă, care implică mai puține riscuri și permite pacientului o recuperare mult mai rapidă. Procedura se realizează cu ajutorul unor instrumente subțiri care se introduc în corp prin câteva incizii de dimensiuni milimetrice, fiind ghidate prin intermediul unei camere ce transmite imagini pe un monitor. De asemenea, operația laparoscopică poate fi realizată și cu ajutorul unui robot chirurgical special programat pentru astfel de intervenții.

Ca orice operație, prostatectomia nu este lipsită de riscuri, în cazul acesta fiind vorba de incontinență urinară, disfuncție erectilă și hemoragie în timpul intervenției sau post-operator.

În general, pacienții se recuperează complet într-un interval de 10 săptămâni după operație, perioada fiind mai scurtă în cazul celor operați laparoscopic. Este firesc ca la aproximativ o lună după o astfel de intervenție nivelul antigenului specific de prostată (PSA) din sânge să scadă dramatic și să atingă valori minime.

Ce este Prostatectomia ?

Prostatectomia este o intervenție chirurgicală efectuată în scopul îndepărtării totale sau parțiale a prostatei – acea glandă sexuală masculină situată imediat sub vezica urinară, în jurul părții superioare a uretrei.

Se folosește uneori ca ultimă opțiune terapeutică în cazurile severe de hiperplazie benignă de prostată sau de prostatită, când glanda este foarte inflamată și nu răspunde la alte tratamente, însă cel mai adesea se apelează la prostatectomie în cazurile de cancer de prostată.

În funcție de scopul intervenției și de modul de abordare chirurgicală există mai multe tipuri de prostatectomie, după cum urmează:

  • Prostatectomie simplă
  • Prostatectomie radicală
  • Prostatectomie radicală cu abord perineal
  • Prostatectomia laparoscopică
  • Prostatectomie asistată robotic.

Ce se întâmplă înainte de operație ?

Alegerea tipului de intervenție aparține medicului, care poartă în prealabil o discuție cu pacientul, iar dacă sunt posibile mai multe opțiuni, va decide împreună cu acesta. Pacientului îi sunt prezentate apoi toate etapele intervenției, oferindu-i-se informații și despre riscuri, perioada de recuperare și consecințele pe termen lung ale unei astfel de operații.

După ce pacientul a fost pus la curent cu toate detaliile necesare și i s-a obținut acordul pentru efectuarea operației, acesta este supus unui examen medical general în cursul căruia îi vor fi măsurate semnele vitale (tensiunea arterială, pulsul și temperatura corporală). Dacă nu sunt constatate alte probleme majore în urma acestui examen, pacientul este pregătit apoi pentru operație, urmând o serie de proceduri specifice.

Ce se întâmplă înainte de operație ?

Prostatectomia se efectuează de obicei sub anestezie generală, astfel că mai întâi pacientul este anesteziat și se așteaptă câteva minute pentru ca anestezicul să-și facă efectul. În acest timp, pacientul este monitorizat permanent de medicul anestezist iar monitorizarea acestuia va continua și pe tot parcursul intervenției chirurgicale.

În funcție de tipul de intervenției, chirurgul va realiza apoi incizia largă la nivelul abdomenului, sau va realiza inciziile de câțiva milimetri pentru introducerea instrumentelor laparoscopice.

Procedura în sine presupune înlăturarea prostatei  în întregime sau, după caz, a unei părți a acesteia. Se înlătură totodată și porțiuni de grăsime și țesut din jurul prostatei sau a părții excizate, iar dacă este vorba de cancer, pot fi excizate și alte părți atinse de tumoră.

Astfel, pot fi înlăturate odată cu prostata și veziculele seminale implicate în procesul de ejaculare precum și nodulii limfatici din vecinătate,  scopul fiind împiedicarea răspândirii celulelor canceroase. După ce toate țesuturile afectate au fost eliminate, se suturează vasele de sânge mari pentru a preveni apariția hemoragiilor, se curăța bine zona după care, în final se efectuează sutura plăgii operatorii.

Ce se întâmplă după operație ?

Odată încheiată operația, pacientul aflat încă sub anestezie este transferat la Terapie Intensivă, unde va mai rămâne o perioadă pentru a fi monitorizat îndeaproape. Monitorizarea începe încă din momentul transferului, pacientul fiind supravegheat când își revine din anestezie și ulterior.

Este posibil ca odată cu revenirea din anestezie pacientul să acuze dureri, mai ales dacă intervenție a fost una clasică, ce a presupus efectuarea unei incizii largi în zona inferioară a abdomenului. În cazul intervențiilor laparoscopice sau asistate de roboți chirurgicali, inciziile sunt foarte mici, astfel că și durerea postoperatorie este mai redusă iar uneori chiar lipsește cu desăvârșire.

În funcție de intensitatea durerii, pacientul primește tratament cu analgezice, iar în primele 24 de ore vai fi hrănit și hidratat prin intermediul perfuziilor.

Ulterior, în următoarele 1-2 zile, pacientul trebuie să consume preponderent supe, după care poate trece la piureuri, revenind apoi treptat la alimentele solide. În acest fel, organismul este mai puțin solicitat și se poate recupera mai ușor după operație.

În interval de 1-3 zile, pacientul este transferat din secția de Terapie Intensivă într-un salon cu regim normal, iar dacă evoluția sa este una favorabilă poate fi externat în decurs de 24 de ore.

Mai trebuie spus că în primele zile ale perioadei de recuperare, pacientul este încurajat să se dea jos din pat și să facă plimbări scurte prin salon, fiind susținut dacă este nevoie, de personal medical. În acest mod se previne formarea cheagurilor de sânge, se îmbunătățește circulația în zona în care a avut loc operația și se evită o serie de complicații.

Riscuri și efecte secundare

Orice intervenție chirurgicală presupune și anumite riscuri sau efecte secundare, iar prostatectomia nu face excepție. Aceasta poate fi urmată de:

  • Incontinență urinară – constă în scurgeri involuntare de urină datorate pierderii controlului vezicii urinare. Pierderile de urină pot apărea brusc sau treptat, iar cantitățile variază de la caz la caz. Astfel de probleme apar frecvent după prostatectomia radicală, întrucât prostata este implicată în oarecare măsură și în controlul urinării, iar cu timpul se pot remedia, pe măsură ce organismul se adaptează noilor condiții.
  • Disfuncție erectilă – este incapacitatea de a obține sau a menține o erecție satisfăcătoare astfel încât să poată fi întreținut un act sexual și se manifestă în aproximativ 85% din cazurile de prostatectomie radicală. Explicația constă în faptul că nervii sau vasele sanguine implicate în funcția erectilă pot fi afectate în timpul intervenției chirurgicale. În cazurile cele mai fericite, disfuncția erectilă este doar un efect secundat temporar, însă de multe ori se întâmplă ca acesta să rămână definitivă.

Remedii pentru disfuncția erectilă postoperatorie

O astfel de problemă poate avea serioase consecințe și pe plan psihic astfel că în timp au fost dezvoltate și câteva soluții pentru a rezolva cumva acest inconvenient.

  • Medicamente – există o categorie specială de medicamente pentru tratarea disfuncției erectile, numite generic „inhibitori ai fosfodiesterazei de tip 5 (PDE5)”. Acestea conțin substanțe active ce inhibă temporar acțiunea enzimei PDE5, care îngreunează creșterea fluxului de sânge direcționat către penis. De asemenea, rezultate bune poate da și terapia hormonală, bazată pe medicamente cu testosteron, precum și administrarea unor suplimente alimentare.
  • Implantul penian – presupune o nouă intervenție chirurgicală, de această dată la nivelul organului genital, pentru montarea unui dispozitiv special cu ajutorul cărora poate fi obținută și menținută o erecție. Se apelează la implantul penian dacă tratamentul medicamentos nu a dat rezultatele scontate. Există două tipuri de implanturi la care se poate apela, respectiv cele maleabile și cele gonflabile.

Cât costă operație de prostatectomie ?

Prețul unei astfel de operații depinde în principal de complexitatea intervenției și de metoda folosită. Alți factori care influențează costurile unei prostatectomii sunt gradul de pregătire și experiența medicului care efectuează intervenția precum și adaosurile practicate de fiecare clinică în parte.

La Regina Maria, o prostatectomie cu limfodisecție costă, 46.300 de lei, o prostatectomie radicală costă 37.200 de lei, iar o prostatectomie radicală realizată cu ajutorul unui robot chirurgical costă 63.300 de lei, conform tarifelor afișate pe site-ul clinicii.

La clinicile MedLife tarifele variază în funcție de medicii care efectuează intervenția, iar ca prețuri informative, o prostatectomie laparoscopică poate costa între 12.908 lei și 20.470 de lei, iar o prostatectomia radicală poate să coste între 16.942 de lei și 20.470 de lei.

Important de precizat este și faptul că în spitalele de stat și în clinicile aflate sub contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prostatectomiile în cazul pacienților oncologici sunt decontare din fondul asigurărilor de sănătate prin Programul Național de Cancer. În astfel de cazuri, intervenția nu presupune niciun fel de costuri pentru pacienți, cu condiția ca aceștia să fie asigurați.

Așadar, prostatectomia este o procedură chirurgicală folosită cel mai adesea în tratamentul cancerului de prostată, constând în excizia totală sau parțială a prostatei odată cu masa tumorală și țesuturile învecinate la care aceasta s-a extins.

Sunt preferate în general procedurile minim invazive, care sunt mai precise, presupun mai puține riscuri și permit o perioadă de recuperare mult mai scurtă în comparație cu intervențiile clasice, efectuate prin incizie la nivelul abdomenului.

Scris de

Catalin Tantareanu

Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.