Livrare Gratuită peste 150 Lei

8 timp de citire

Oxidul Nitric:Beneficii, Efecte Secundare & Surse Naturale

Oxidul nitric este o moleculă care acționează ca un vasodilatator, relaxând vasele de sânge și îmbunătățind fluxul sanguin. În ultimii ani, suplimentele cu oxid nitric au devenit din ce în ce mai populare pentru potențialele beneficii pentru sănătate.

Revizuit de Catalin Tantareanu

Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.

Oxidul nitric (NO) este un gaz incolor, cu formula chimică NO, produs în mod natural în organism și joacă un rol crucial în multe procese fiziologice. Este sintetizat din aminoacidul L-arginină prin intermediul enzimelor numite sintetaze de oxid nitric (NOS).

Printre beneficiile notabile ale oxidului nitric se numără ameliorarea simptomelor disfuncției erectile, reducerea tensiunii arteriale, îmbunătățirea performanței sportive și gestionarea diabetului de tip 2.

Oxidul nitric facilitează fluxul sanguin adecvat, ameliorând disfuncția erectilă și ajutând la reducerea tensiunii arteriale prin dilatarea vaselor de sânge. În sport, crește performanța prin îmbunătățirea transportului de oxigen către mușchi și accelerarea recuperării. În cazul diabetului de tip 2, poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și sănătatea vasculară.

Totuși, suplimentele de oxid nitric pot avea efecte secundare, cum ar fi dureri de cap și greață, și există contraindicații pentru anumite persoane, în special cele cu afecțiuni cardiace sau care iau medicamente pentru tensiune.

Surse naturale de oxid nitric includ sfecla, spanacul, rucola, rodia și usturoiul, care conțin nitrați și nitriți convertiți în NO în organism, oferind o modalitate naturală de a beneficia de efectele sale pozitive.

Beneficiile oxidului nitric

Suplimentarea de oxid nitric oferă multe beneficii pentru sănătate, susținute de cercetări științifice și opinii ale experților.

Iată cele 4 beneficii ale oxidului nitric pentru sănătatea umană:

1. Poate ameliora disfuncția erectilă și susține tratamentul acesteia

Disfuncția erectilă definește incapacitatea de a obține și/sau susține erecția penisului, în vederea întreținerii raportului sexual normal.

Conform studiului „Oral L-citrulline supplementation improves erection” efectuat în 2011 pe 24 de bărbați cu disfuncție erectilă moderată sau ușoară a constatat că suplimentarea orală cu citrulină a fost un tratament eficient în îmbunătățirea scorurilor de duritate a erecției și a satisfacției sexuale generale.

Potrivit unui studiu mai recent publicat în revista Andrology, un număr semnificativ de persoane cu disfuncție erectilă este probabil să aibă un deficit de L-citrulină, unde au fost evaluat 122 de pacienți cu diferite cauze ale disfuncției erectile.

După strângerea și examinarea datelor, ei au descoperit că mulți pacienți cu disfuncție erectile au niveluri scăzute de arginină și niveluri scăzute de citrulină. Această deficiență este mai probabilă la pacienții cu disfuncție erectilă cu o etiologie legată de funcția arterială.

Argon Potent

Argon Potent

99 LEI

COMANDA ACUM
  • Transport Rapid & Discret
Vigo Forte

Vigo Forte

89 LEI

COMANDA ACUM
  • Transport Rapid & Discret

2. Ajută la tratarea și reducerea hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială (HTA) este o afecțiune medicală în care presiunea pe care o manifestă sângele asupra pereților arteriali în timpul curgerii este prea mare, ceea ce duce la probleme de sănătate majore, cum ar fi bolile cardiovasculare. HTA este un factor de risc și pentru alte tipuri de afecțiuni, cum ar fi disfuncția erectilă.

Într-un studiu controlat cu placebo a evaluat efectele administrării pe cale orală a unei pastile care generează oxid nitric în cavitatea bucală , unde 30 de pacienți cu hipertensiune arterială clinică au fost recrutați și înrolați într-un studiu clinic într-un cadru ambulatoriu. Tensiuna arterială medie inițială la 30 de pacienți a fost de 144±3/91±1 mm Hg.

Suplimentarea cu oxid nitric a dus la o scădere semnificativă de 4 mm Hg a tensiunii arteriele sistolică în repaus și o scădere semnificativă de 5 mm Hg a tensiunii arteriele diastolică față de valoarea inițială. În plus, a existat o reducere suplimentară semnificativă statistic cu 6 mm Hg atât a presiunii sistolice, cât și a presiunii diastolice după 60 de minute. După o jumătate de oră de administrare a unei singure doze, a existat o îmbunătățire semnificativă a complianței vasculare măsurată prin indicele de augmentare și, după 4 ore, o îmbunătățire semnificativă statistic a funcției endoteliale măsurată de EndoPAT (Itamar Medical, Franklin, MA).

O singură administrare a unui supliment oral de oxidului nitric activ pare să scadă tensiune arterială, să îmbunătățească complianță vasculară și să restabilească funcția endotelială la pacienții cu hipertensiune arterială.

3. Îmbunătățește performanța sportivă și reduce durerile musculare

Oxidul nitric joacă un rol crucial în performanța atletică la nivel celular, acesta afectează modul în care mușchii funcționează și răspund în timpul activităților fizice intense. Unul dintre beneficiile cheie ale oxidului nitric în sport este capacitatea sa de a îmbunătăți oxigenarea musculară.

În timpul exercițiilor, livrarea eficientă de oxigen către mușchi este vitală pentru menținerea performanței, iar oxidul nitiric facilitează acest lucru prin creșterea fluxului sanguin, care la rândul său asigură o aprovizionare mai eficientă cu oxigen a mușchilor care lucrează. Acest lucru este deosebit de benefic în sporturile de anduranță, unde eficiența oxigenului poate avea un impact semnificativ asupra capacității unui atlet de a menține performanța pe perioade mai lungi.

Într-un studiu al Universității din Exeter, cercetătorii au concluzionat că creșterea producției de oxid nitric ar putea permite oamenilor să se antreneze cu până la 20% mai mult. Ceea ce este interesant aici este că cercetătorii au observat că îmbunătățirile nu sunt rezervate doar pentru exercițiile de intensitate scăzută și durată lungă – există, de asemenea, o îmbunătățire de până la 20% a toleranței la exercițiile de ‘intensitate ridicată’.

4. Poate ajuta la gestionarea diabetului de tip 2

Diabetul de tip 2 este o afecțiune metabolică complexă care apare ca urmare a fenomenului de rezistență la insulină, combinat cu disfuncția celulelor pancreatice. Cu alte cuvinte, pentru a-și îndeplini funcțiile fiziologice hipoglicemiante, este necesară sintetizarea unei cantități mai mari de insulină decât în mod normal iar hiperglicemia din diabet duce la reducerea producției interne de oxid nitric.

Studiu Effect of a long-term oral l-arginine supplementation on glucose metabolism din 2012 efectuat pe 144 de persoane a analizat efectele L-argininei asupra prevenirii sau întârzierii progresiei diabetului de tip 2.

Deși L-arginina nu a împiedicat oamenii să dezvolte diabet, a crescut sensibilitatea la insulină și a îmbunătățit nivelul zahărului din sânge . Cu toate acestea, alte cercetări nu au găsit niciun efect al L-argininei asupra nivelului de zahăr din sânge și asupra controlului zahărului din sânge la persoanele cu diabet.

Prin urmare, până când vor fi disponibile mai multe cercetări, este prematur să se recomande administrarea de suplimente de L-arginină pentru a trata sau gestiona diabetul.

Efectele secundare ale oxidului nitric

În general, suplimentele cu precursori ai oxidului nitric sunt considerate sigure, dar pot apărea efecte secundare ca urmare a administrării excesive. Spre exemplu, conform unor studii, dozele de peste 10 grame de L-arginină pot duce la simptome gastrointestinale precum disconfortul și diareea. Alte posibile efecte ale administrării excesive sunt:

  • Dureri de cap
  • Greață și vărsături
  • Posibile reacții alergice.

Interacțiuni cu alte medicamente

Suplimentele cu L-arginină și L-citrulină pot interacționa cu anumite medicamente. Astfel, este întotdeauna recomandat să se consulte medicul specialist înainte de administrare, mai ales dacă persoana respectivă se află deja sub tratament medicamentos pentru o anumită afecțiune:

  • Medicamente antihipertensive: suplimentele cu NO, deși nu interacționează în mod direct cu medicamentele antihipertensive, pot scădea și mai mult tensiunea arterială, ceea ce poate duce în timp la hipotensiune.
  • Anticoagulante: anticoagulantele, administrate în cazul coagulopatiilor, pot interacționa cu NO, deoarece acest compus acționează prin dilatarea vaselor de sânge. După dilatare, crește și fluxul sanguin, ceea ce ridică riscul de sângerare.
  • Diuretice: NO poate interacționa cu diureticele și, astfel, poate afecta echilibrul electrolitic.

Suplimentarea ar trebui să se facă doar conform indicațiilor medicului specialist, în primul rând în ceea ce privește dozajul și perioada de administrare.

Surse naturale de oxid nitric

Creșterea nivelului de NO din organism poate fi susținută de consumul alimentelor care conțin cantități mari de aminoacizi precursori (L-arginina, L-citrulina) și administrarea suplimentelor cu acești aminoacizi.

Surse alimentare

  • Sfecla roșie: este bogată în nitrați care sunt transformați, în organism, în oxid nitric.
  • Verdețuri cu frunze, cum ar fi spanacul și rucola, foarte bogate în nitrați.
  • Rodii: bogate în antioxidanți, care cresc nivelurile de oxid nitric din organism.

Suplimente alimentare

  • Suplimente pe bază de L-arginină: aminoacid care este convertit în oxid nitric.
  • Suplimente pe bază de L-citrulină: precursor al L-argininei care, prin creșterea nivelului de L-arginină, crește și nivelul de oxid nitric din organism.

Oxidul nitric este un compus care joacă un rol esențial în asigurarea sănătății vasculare și, mai mult decât atât, în susținerea funcțiilor fiziologice normale. Are implicații terapeutice în multe afecțiuni, cum ar fi disfuncția erectilă, hipertensiunea arterială și diabetul de tip 2. Suplimentele cu L-arginină sau L-citrulină îmbunătățesc nivelurile de oxid nitric din organism și contribuie, astfel, la promovarea sănătății și susținerea tratamentului anumitor afecțiuni.

Scris de

Catalin Tantareanu

Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.