9 timp de citire
Iritație la Nivelui Penisului: Cauze, Tratament & Prevenție
Revizuit de Catalin Tantareanu
Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.
Iritația la nivelul penisului este una din cele mai frecvente probleme genitale cu care majoritatea bărbaților se confruntă cel puțin odată în viață. Se manifestă în moduri diferite de la caz la caz și poate avea diverse cauze, însă de fiecare dată simptomele sunt cel puțin supărătoare și nu pot fi trecute cu vederea.
Când vorbim de iritație la nivelul penisului ne referim de fapt la un termen generic ce denumește o serie de simptome precum mâncărime, roșeață, inflamație însoțită sau nu de durere – ca să amintim doar cele mai frecvente manifestări.
De asemenea, cauzele care generează iritație la nivelul penisului acoperă o plajă largă de factori, de la cei mai banali până la afecțiuni severe. Spre exemplu, o igienă intimă precară poate cauza o astfel de iritație întrucât favorizează dezvoltarea de bacterii și fungi care declanșează mici infecții în zona genitală. Bolile cu transmitere sexuală sunt o altă cauză frecventă, având la bază tot acțiunea unor agenți patogeni.
În același timp, persoane alergice pot dezvolta iritații la nivelul penisului ca urmare a contactului cu alergenii, cum ar fi latexul din prezervative. Chiar și în cazul persoanelor fără alergii astfel de iritații pot apărea în urma contactului cu substanțe iritante precum cele din anumite săpunuri, geluri de duș sau alte produse de îngrijire personală.
Există și afecțiuni severe care pot genera astfel de reacții iar un exemplu este cancerul de penis.
În cele ce urmează îți vom prezenta pe larg toate informațiile relevante despre iritația la nivelul penisului, incluzând simptomele, cauzele, metodele de diagnostic și tratament precum și măsurile preventive.
Simptome
Iritația la nivelul penisului se poate manifesta în moduri diferite în funcție de cauze și de severitatea acestora dar și de răspunsul organismului la factorii declanșatori.
În funcție de acest ultim aspect, simptomele pot diferi ca intensitate și chiar mod de manifestare de la un caz la altul, chiar dacă factorul declanșator este același. Iritația se poate manifesta atât pe organul sexual cât și în alte regiuni ale zonei genitale. Principalele simptome care însoțesc o astfel de iritație sunt următoarele:
- Roșeață la nivelul penisului
- Usturime penis
- Bubite pe penis
- Apariția de erupții cutanate
- Mancarimi si pete rosii in zona genitala la barbati
- Descuamarea pielii și/sau apariția unor pete de culoare diferită
- Inflamarea penisului sau a zonelor adiacente
- Senzația de arsură la atingere sau în timpul urinării
- Durere sau sensibilitate crescută
- Secreții anormale
- Miros neplăcut.
Cauze
Cauzele care pot genera iritație la nivelul penisului sunt multiple și diverse, iar în funcție de acestea diferă și simptomele specifice pe care în capitolul anterior le-am menționat la modul general.
În continuare, îți vom prezenta principalele cauze ale iritațiilor la nivelul penisului, împreună cu simptomele pe baza cărora pot fi recunoscute.
Boli cu transmitere sexuală
Așa cum se poate deduce ușor din denumirea lor, sunt boli care se transmit prin contact sexual de la un partener infectat la unul sănătos. Aceasta întrucât contactul sexual favorizează transmiterea de bacterii, virusuri sau fungi care declanșează infecții numite generic boli cu transmitere sexuală.
Din această categorie Chlamydia, gonoreea, sifilisul și herpesul genital sunt bolile care afectează cel mai des bărbații, cauzând printre altele și iritație la nivelul penisului. Principalele manifestări sunt secrețiile anormale, mâncărimea persistentă, apariția de ulcerații pe piele, durere la urinare și inflamație testiculară.
Infecții fungice
Fungii sunt ciuperci parazite care în anumite condiții se înmulțesc excesiv pe piele și provoacă infecții fungice.
De regulă, acestea se manifestă doar la nivel cutanat prin roșeață, mâncărime, modificarea aspectului pielii, formarea de scuame și senzația de arsură.
Leziuni fizice
Leziunile fizice în zona genitală apar cel mai frecvent în urma frecării excesive pe fondul purtării de lenjerie sau haine prea strâmte, a raporturilor sexuale frecvente, masturbării excesive sau a utilizării unor accesorii precum jucăriile sexuale. Durerea, roșeața și uneori inflamarea zonei afectate sunt principalele simptome.
Igienă intimă precară
Zona genitală trebuie spălată zilnic cu apă și săpun și tot zilnic se recomandă schimbarea lenjeriei intime, care trebuie să fie din materiale naturale care nu rețin umezeala.
Nerespectarea acestor reguli simple favorizează înmulțirea bacteriilor sau fungilor, care se numără printre cele mai frecvente cauze ale iritațiilor la nivelul penisului.
Mirosul neplăcut este un prim semn al unei astfel de probleme, însoțit de înroșirea pielii, usturime sau senzația de arsură, mâncărime și uneori inflamație.
Reacții alergice
Sunt reacții nefirești ale sistemului imunitar, care declanșează mecanismele de apărare împotriva unor elemente inofensive pe care le percepe eronat ca fiind agenți patogeni.
Aceste elemente se numesc alergeni iar in contact cu organismul declanșează acele reacții anormale care pot genera și iritații la nivel cutanat. În cazul reacțiilor alergice, cele mai frecvente simptome sunt roșeața, mâncărimea și inflamația.
Cancer de penis
Este o formă rară de cancer însă foarte gravă, care trebuie tratată cu maximă seriozitate încă de la primele simptome.
Acestea constau în apariția de leziuni persistente, secreții anormale cu miros neplăcut, durere în zona genitală și formarea unor noduli care pot fi simțiți la palpare.
Diagnostic
Dacă astfel de simptome persistă mai mult de câteva zile este recomandat un consult medical fără întârziere pentru stabilirea cauzelor și a soluțiilor terapeutice.
Cel mai avizat pentru a da un diagnostic este un medic specializat în boli dermato-venerice care în primă fază va purta o discuție cu pacientul în privința simptomelor, a perioadei de când acestea au apărut, a istoricului medical și a stilului de viață al pacientului.
Această etapă se numește anamneză și este urmată de examinarea fizică. Protocolul de diagnostic mai include și efectuarea unui set de analize precum și a unor teste de laborator, pentru stabilirea cauzelor exacte.
Tratament
În funcție de diagnosticul astfel stabilit se stabilește și tratamentul, îndreptat în special împotriva cauzei identificate.
De asemenea, se poate administra și tratament pentru ameliorarea simptomelor și prevenirea complicațiilor. Iată în continuare principalele opțiuni terapeutice în astfel de situații:
Remedii naturiste
Pentru a reduce inflamația și intensitatea durerii sau usturimii se recomandă aplicarea de comprese reci pe zona afectată.
De asemenea, în cazul leziunilor fizice, recomandarea este ca acestea să fie curățate cu alcool pentru a preveni infectarea. Nu în ultimul rând, băile călduțe cu sare au un efect antiinflamator și calmant la nivelul pielii.
Unguente antifungice
Sunt cele mai des utilizate remedii împotriva infecțiilor fungice, cu aplicare direct pe piele în zona afectată.
Un astfel de produs cunoscut datorită eficienței sale este Intimo Protect – un produs 100% natural, care nu conține alcool sau alte substanțe ce ar putea irita pielea.
Toate ingredientele folosite sunt naturale, iar dintre acestea amintim mușețelul, propolisul, uleiul de măsline și cel de cocos, aloe vera, cimbrul, salvia și uleiurile esențiale de lavandă și mentă.
Antihistaminice
Antihistaminicele sunt medicamente recomandate persoanelor alergice, pentru a preveni și limita reacțiile nedorite cauzate de contactul cu alergenii. Cele mai cunoscute antihistaminice împotriva reacțiilor alergice cutanate sunt:
- Clorfeniramină
- Hidroxyzina
- Cetirizina
- Levocetirizina.
Antibiotice
Antibioticele sunt singurele medicamente eficiente împotriva bacteriilor, așadar în cazul de față se recomandă pentru tratarea infecțiilor bacteriene care afectează zona genitală și pot genera iritații. Principalele antibiotice recomandate în astfel de situații sunt:
- Doxiciclina
- Azitromicina
- Moxifloxacina
- Ceftriaxona
- Prnicilina.
Prevenție
Iritațiile la nivelul penisului sunt destul de ușor de evitat întrucât aceasta presupune respectare unor măsuri preventive simple și de bun simț, la îndemâna oricui, pe care le prezentăm în lista de mai jos.
- Igiena corespunzătoare – presupune spălarea zilnică a zonei genitale cu apă caldă și săpun, precum și schimbarea cu aceeași regularitate a lenjeriei intime;
- Sexul protejat – folosirea prezervativului reduce riscul de a contracta boli cu transmitere sexuală, mai ales în cazul contactului sexual cu partener necunoscut;
- Produsele de îngrijire personală din ingrediente naturale – folosește săpunuri și geluri de duș simple, din ingrediente naturale, întrucât acestea nu conțin substanțe chimice care să le confere un parfum mai puternic sau o culoare mai atractivă și totodată un efect iritant asupra pielii.
- Lenjerie din bumbac – spre deosebire de materialele sintetice, bumbacul lasă pielea să respire și nu reține transpirația, evitând astfel formarea unui mediu propice dezvoltării bacteriilor și fungilor care cauzează infecții genitale.
Alte boli care pot afecta penisul
Organul sexual masculin poate fi afectat de o serie de alte boli specifice dintre care cele mai frecvente sunt următoarele:
- Balanita – inflamație a glandului penisului;
- Fimoza – îngustarea prepuțului;
- Boala Peyronie – formarea de plăci fibroase în țesuturile penisului, ceea ce duce la curbarea anormală a acestuia;
- Priapismul – o erecție prelungită care se produce de multe ori în lipsa unor stimuli sexuali și persistă o perioadă îndelungată, cauzând durere la nivelul organului sexual;
Disfuncția erectilă – incapacitatea de a obține sau a menține o erecție suficientă pentru a putea duce la bun sfârșit un act sexual.