Pielea crăpată în zona intimă constituie în primul rând un factor generator de disconfort, rareori fiind asociată cu o problemă serioasă de sănătate. Cu toate acestea, crăpăturile pielii în zona intimă la bărbați nu trebuie ignorate total întrucât pot cauza complicații și un disconfort mai mare decât în faza inițială.
De cele mai multe ori, crăpăturile pielii în zona genitală apar în urma purtării unei lenjerii neadecvate, a folosirii unor produse de îngrijire personală care conțin substanțe iritante, după epilarea părului pubian, sau pot fi o consecință a neglijării igienei intime. În general, aceste crăpături sunt asociate cu iritații, eczeme sau leziuni și cauzează usturime, durere, senzația de arsură sau disconfort timpul mersului.
Dacă nu se vindecă de la sine în decurs de câteva zile, crăpăturile pielii în zona intimă trebuie să fie văzute de un medic dermatolog, care stabilește cauza iar în funcție de aceasta prescrie tratamentul adecvat.
În acest articol iți vom spune care sunt cele mai frecvente cauze ale crăpăturilor pielii în zona intimă la bărbați, în ce constă tratamentul atunci când este cazul, care sunt semnele ce trebuie să te îngrijoreze și cum poți preveni astfel de neplăceri.
Cauze
Există multe cauze care pot duce la apariția crăpăturilor pielii în zona intimă iar în majoritatea cazurilor acestea nu constituie un motiv de îngrijorare dar nici un fapt care să poată fi trecut cu vederea. Iată care sunt aceste cauze și mecanismele prin care duc la apariția crăpăturilor:
Uscăciune și lipsa de hidratare
Pielea uscată devine mai sensibilă și mai fragilă pentru că în lipsa unei hidratări corespunzătoare slăbește bariera naturală care o protejează.
Astfel, uscarea pielii duce adesea și la apariția de crăpături iar factorii determinanți pot fi hidratarea insuficientă, expunerea la temperaturi scăzute, lipsa igienei sau, din contră, spălarea excesivă care face ca apa fierbinte și uleiurile din săpunuri sau gelurile de duș să afecteze stratul protector al pielii.
Leziunile prin frecare
Leziunile prin frecare la nivelul zonei intime la bărbați apar cel mai adesea ca rezultat al activităților sexuale intense sau al masturbării excesive.
Pe această temă a fost făcut și un studiu în anul 2017, care a relevat faptul că bărbații cu penisul circumcis sunt predispuși unui risc mai scăzut de a suferi leziuni prin frecare în urma actelor sexuale, dat fiind faptul că pielea se retractează mai ușor, ceea ce reduce frecarea.
De asemenea, purtare unei lenjerii intime neadecvate poate produce leziuni prin frecare în timpul mersului sau activităților zilnice, precum și lenjeriile din materiale ce rețin umezeala și astfel devin ușor abrazive.
Epilarea în zona intimă
Epilarea în zona intimă a devenit o practică tot mai frecventă și în rândul bărbaților, fiind privită în primul rând ca o măsură de igienă. Îndepărtarea firelor de păr pubian poate cauza iritații ale pielii – care este mai sensibilă în zona genitală – și totodată poate cauza leziuni produse de lamă sau orice alt dispozitiv folosit.
Specialiștii Academiei Americane de Dermatologie au întocmit o statistică în acest sens, conform căreia un sfert dintre persoanele care se epilează în zona genitală se rănesc in timpul acestui proces, cel mai adesea provocându-și tăieturi.
Balanita
De această dată vorbim de o problemă ceva mai serioasă, pentru că balanita este o afecțiune constând în inflamarea glandului. Adesea inflamația afectează și pielea care acoperă glandul și formează prepuțul, iar in astfel de cazuri apariția de crăpături este ceva firesc.
Procesul inflamator este însoțit de roșeață la nivelul zonei afectate, mâncărime, usturime sau durere, secreții anormale cu miros neplăcut și dificultăți de urinare.
La rândul său balanita este cauzată de diferiți factori, dintre care cei mai importanți sunt:
- Igiena deficitară sau excesivă
- Infecțiile fungice sau bacteriene
- Iritațiile sau reacțiile alergice
- Bolile cu transmitere sexuală
- Diabetul zaharat.
Candidoza
Și în acest caz problema trebuie tratată cu toată seriozitatea pentru că este vorba de o infecție fungică, ce se poate extinde și se poate agrava.
Este cauzată de o ciupercă parazită numită Candida, care trăiește în mod normal pe piele însă în anumite condiții se poate înmulți excesiv, declanșând infecția numită candidoză. Poate apărea in diferite zone ale corpului dar în cazul de față vorbim de candidoză genitală sau candidoză peniană.
Aceste forme se manifestă prin:
- Iritație și roșeață la nivelul pielii
- Mâncărime intensă
- Secreții sau depuneri albicioase
- Apariția de crăpături în pielea afectată.
Infecții cu transmitere sexuală
Se mai numesc boli venerice și sunt afecțiuni care se transmit prin raport sexual de la o persoană infectată la alta sănătoasă.
Sunt cauzate de virusuri, bacterii, paraziți sau fungi iar cele mai răspândire sunt gonoreea, chlamydia, sifilisul, herpesul genital și candidoza, de care tocmai am vorbit. În afară de apariția crăpăturilor în piele, alte simptome ale infecțiilor cu transmitere sexuală sunt:
- Ulcerații
- Vezicule cu lichid sau puroi
- Durere
- Usturime
- Mâncărime
- Dificultăți de urinare
- Secreții anormale urât mirositoare.
Tratament
Cauzele care pot să provoace crăpături ale pielii în zona intimă sunt diverse, astfel că nu se poate vorbi de un tratament universal pentru o astfel de problemă. Acesta se stabilește în funcție de cauze și în general constă în aplicarea de unguente, creme sau geluri, direct pe piele în zonele afectate.
După caz, aceste produse topice pot conține substanțe active din categoria antibioticelor sau antifungicelor, substanțe antiinflamatoare sau cu efect calmant pentru atenuarea mâncărimii.
De asemenea, unguentele cu antihistaminice sunt recomandate în cazul în care crăpăturile în piele sunt cauzate de o reacție alergică iar pentru pielea uscată se folosesc creme hidratante.
Totodată, este importantă evitarea factorilor care au generat apariția crăpăturilor în piele, iar dacă este cazul poate fi necesară și abstinența sexuală până la vindecare.
Prevenție
Cunoscând posibilele cauze ale crăpăturilor în piele de la nivelul zonei intime este ușor de intuit și care sunt măsurile preventive de care trebuie să ții cont pentru a evita astfel de neplăceri. Iată care sunt acestea:
- Hidratarea pielii prin consumul suficient de lichide și folosirea de creme sau săpunuri hidratante;
- Utilizarea produselor de igienă cu ingrediente naturale, fără substanțe chimice care pot irita pielea;
- Folosirea de geluri lubrifiante în timpul actului sexual;
- Spălarea zilnică a zonei intime cu apă călduță și un săpun blând cu pielea;
- Purtarea de lenjerie intimă din bumbac, nu foarte mulată;
- Utilizarea prezervativului mai ales în raporturile sexuale cu parteneri necunoscuți;
- Schimbarea zilnică a lenjeriei intime.
Când sa vezi un medic specialist
În majoritatea cazurilor crăpăturile apărute în piele se vindecă de la sine în decurs de câteva zile, fără a fi nevoie de un tratament anume și doar de menținerea zonei curate și protejarea de contactul cu substanțe iritante.
Dacă aceste crăpături devin tot mai pronunțate în loc să se vindece și dacă nu se constată nicio ameliorare timp de 4-5 zile este posibil ca problema să fie mai serioasă decât pare, așa că e recomandat să mergi la un dermatolog.
Același lucru trebuie să-l faci fără să mai aștepți dacă apariția crăpăturilor este însoțită de durere sau usturime persistentă, mâncărime sau erupții cutanate. De asemenea, sângerările, secrețiile anormale, dificultățile de urinare, febra și inflamarea zonei afectate sunt alte semnale de alarmă care trebuie să te determine să mergi la medic.
Problema poate să nu fie una gravă însă în lipsa unui tratament adecvat e posibil să se devină și să genereze complicații care vor necesita o perioadă mai îndelungată pentru vindecare.