9 timp de citire
Bubițe Penis: Tipuri, Cauze & Metode de Tratament
Revizuit de Catalin Tantareanu
Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.
Apariția de bubițe în zona genitală sau uneori direct pe penis este o problemă destul de frecventă în rândul bărbaților deoarece poate avea o serie de cauze mai mult sau mai puțin serioase. Cel mai adesea, nu este nimic grav și de aceea mulți bărbați nu acordă importanță acestor bubițe care de obicei dispar de la sine în câteva zile, fără niciun fel de tratament.
Totuși, dacă acestea încep să apară tot mai frecvent, fără un motiv cunoscut, se înmulțesc pe zi ce trece sau persistă o perioadă îndelungată pot fi o manifestare a unei probleme de sănătate care să necesite un control medical urmat de administrarea unui tratament adecvat.
De cele mai multe ori tratamentul constă în aplicarea de creme sau unguente topice cu substanțe antibiotice, antiinflamatoare sau antihistaminice iar în alte cazuri poate fi suficient ca pacientul să urmeze doar recomandările medicului.
Din păcate există și situații în care cauzele acestor simptome sunt mai serioase iar tratamentul este unul complex, putând fi necesare chiar și intervenții chirurgicale sau alte proceduri.
În cele ce urmează îți vom dezvălui care sunt cauzele cele mai frecvente ale apariției de bubițe în zona genitală sau pe penis, metodele de tratament recomandate și măsurile de prevenite pentru a evita astfel de probleme.
Tipuri de bubițe pe penis
După cum spuneam, cauzele apariției de bubițe penis sunt variate, la fel și modul în care aceste simptome se manifestă. În funcție de acest criteriu, astfel de simptome pot fi împărțite în doua categorii, după cum urmează.
Bubițe albe pe penis
Se prezintă sub forma unor mici puncte sau pete de culoare albicioasă sau gălbuie, uneori cu roșeață în jurul lor. Apar pe pielea penisului, pe scrot dar și în zona genitală, iar în funcție de cauze pot conține puroi sau lichid și pot fi însoțite de simptome precum mâncărime, durere, usturime sau iritație. Astfel de bubițe albe pe penis pot fi asociate cu:
- Apariția de coșuri
- Infecție la rădăcina firelor de păr
- Fire de păr crescute pe sub piele
- Papule peniene
- Pete Fordyce
- Infecții fungice
- Balanită
- Negi genitali (infecție cu HPV)
- Herpes genital
- Molluscum contagiosum (infecție virală a pielii).
Bubite roșii pe penis
Variază ca aspect, dimensiune și zonă de manifestare, putând fi mici, de dimensiunea unor puncte, sau având aspectul unor pete. De asemenea, pot fi izolate sau grupate în formațiuni mai numeroase iar ca aspect pot fi de un roșu aprins sau cu o tentă rozalie, cu suprafață netedă sau aspră. Cel mai adesea sunt simptome specifice bubițelor de culoare roșie in zona intimă sunt:
- Eczemă genitală
- Herpes genital
- Psoriazis genital
- Balanită
- Sifilis
- Scabie
- Tinea cruris (infecție fungică)
- Molluscum contagiosum
- Papuloză bowenoidă
- Reacții adverse la tratamente medicamentase.
Cauze comune pentru bubițele pe penis
Dacă în capitolul anterior am trecut în revistă cele mai frecvente cauze ale apariției de bubițe pe penis, în continuare vom face o scurtă prezentare a acestora.
Chisturi
Chisturile sunt mici săculeți umpluți cu lichid sau sebum, care se formează sub piele sau în profunzimea țesuturilor.
În anumite condiții pot apărea și la nivelul penisului, fiind formațiuni inofensive însă cauzând uneori iritații sau infectându-se, caz în care la suprafața pielii pot apărea bubițe.
Papule perlate peniene
Papulele perlate peniene nu reprezintă un simptom al unei boli anume, ci sunt mici excrescențe inofensive care apar la baza glandului din vârful penisului. Sunt rotunde sau ușor alungite, cu dimensiuni între 1 și 3 milimetri, de colare albă, rozalie sau cu aspect translucid.
Se formează circular pe unul sau mai multe rânduri, formând un cerc ce înconjoară baza glandului. Nu se răspândesc în alte zone ale corpului, nu se transmit prin contact sexual și nu afectează cu nimic funcționalitatea penisului.
Puncte Fordyce
Punctele Fordyce sunt formațiuni normale care sunt mai vizibile decât papulele perlate peniene întrucât apar pe pielea penisului. Sunt mici excrescențe cu dimensiuni milimetrice asemănătoare unor puncte albicioase, gălbui roșiatice sau de culoarea pielii. Sunt specifice doar pielii penisului iar uneori pot apărea și pe scrot.
Nu se extind, nu sunt periculoase, nu se transmit prin contact sexual și nu necesită niciun fel de tratament, fiind considerate formațiuni normale.
Foliculită
Este o inflamație a foliculilor, adică a acelor mici săculeți din care cresc firele de păr. La baza firelor pot pătrunde bacterii sau fungi care declanșează infecții ce duc la inflamarea foliculilor și apariția foliculitei.
De asemenea, procesul inflamator poate fi cauzat de frecarea constantă în condițiile purtării unei lenjerii intime prea strâmte sau de epilarea ori raderea părului pubian.
Limfocel
Și în acest caz ne referim la o problemă de sănătate minoră, care foarte rar cauzează complicații. Limfocelul se formează sub piele sau în țesuturi atunci când apare un blocaj la nivelul unui vas limfatic iar limfa nu se mai poate drena normal.
Acumularea de limfă formează un limfocel care poate fi vizibil la nivelul pielii sub forma unei umflături moi. În general, limfocelul se resoarbe de la sine în câteva săptămâni iar în cazuri rare devine dureros sau necesită excizie chirurgicală.
Herpes genital
Herpesul genital este o infecție cauzată de virusul herpes simplex (HSV) car,e printre altele, se manifestă și sub forma unor vezicule cu lichid ce apar pe penis sau în zona genitală. Înainte ca aceste vezicule să se formeze, în zona respectivă apare o senzație persistentă de arsură sau mâncărime.
Lichen scleros
Este o afecțiune dermatologică în formă cronică ale cărei cauze nu sunt încă pe deplin cunoscute și care se manifestă preponderent în zona genitală. Pielea în zonele afectate se îngroașă și capătă un aspect albicios, iar pe suprafața sa apar crăpături. Durerea intensă și mâncărimea sunt alte simptome comune iar din cauza apariției fisurilor apar frecvent infecții ale zonei afectate.
Molluscum contagiosum
De această dată cauza apariției bubițelor pe penis este o infecție virală datorată unui virus din familia Poxviridae. Infecția determină apariția unor bubițe rotunde între 2 și 5 mm, cu aspect roșiatic și cu un punct albicios sau gălbui in mijloc, plin cu lichid.
Alte simptome sunt mâncărimea și iritația iar in majoritatea cazurilor boala se vindecă de la sine dar este foarte contagioasă.
Boli cu transmitere sexuală
Evident, sunt boli dobândite in urma contactului sexual cu o persoană infectată iar simptomele se manifestă preponderent în zona genitală. Chlamydia, gonoreea, sifilisul, herpesul genital și lichenul scleros sunt cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală.
Cancer penian
Deși foarte rară, este una din cele mai grave cauze ale bubițelor pe penis, care apar în faza incipientă a bolii. Aceasta întrucât cancerul penian debutează la nivelul pielii, cauzând modificări vizibile precum leziuni, umflături, apariția de vezicule sau ulcerații.
Diagnostic
Dacă bubițele apărute pe penis nu se vindecă de la sine în decurs de câteva zile sau dacă sunt însoțite de alte simptome precum durere, inflamație, usturime, mâncărime intensă ori modificarea aspectului pielii, este recomandat să mergi la un cabine de boli dermato-venerice pentru un consult.
Aici medicul te va chestiona în privința simptomelor, a istoricului medical și a activității sexuale din ultima vreme, după care va urma examinarea fizică.
În cazul în care nu obține suficiente indicii pentru stabilirea unui diagnostic, poate recomanda un set de analize de sânge și totodată poate preleva probe biologice pentru alte investigații de laborator.
Tratament
În cazul în care diagnosticul stabilit impune un tratament, există mai multe opțiuni terapeutice, în funcție de cauze. Iată care sunt acestea:
Unguente
Unguentele sunt produse farmaceutice care se aplică direct pe piele sub formă de creme, geluri sau paste, conținând una sau mai multe substanțe active, uleiuri, grăsimi sau ceară, care formează baza preparatului, și diferite substanțe auxiliare.
Unguentele pentru iritatiile din zona intima se aplică pe pielea curată și uscată în zona afectată iar efectul tratamentului se datorează substanțelor active pe care le conține.
Un unguent foarte eficient împotriva mâncărimii, usturimii și iritațiilor în zona genitală este Intimo Protect.
Acesta conține doar ingrediente naturale atent selectate și testate. Este vorba de nu mai puțin de 24 de ingrediente cu efecte benefice asupra pielii, căreia îi asigură protecție te tot timpul zilei. Este destinat utilizării zilnice cu recomandarea de a fi aplicat dimineața pentru a-și pune în valoare beneficiile pe parcursul zilei.
Antibiotice
Antibioticele sunt o clasă de medicamente destinate tratării infecțiilor bacteriene. Conțin diferite substanțe active care sunt eficiente doar împotriva bacteriilor, de aceea nu sunt recomandate in tratamentul infecților de altă natură. Principalele antibiotice recomandate în tratarea problemelor dermato-venerice sunt:
- Doxiciclina
- Azitromicina
- Moxifloxacina
- Ceftriaxona
- Penicilina.
Antihistaminice
Dacă bubițele pe penis sunt cauzate de o reacție alergică, tratamentul poate consta în administrarea de antihistaminice. Acestea sunt medicamente care blochează o substanță numită histamină, produsă de celulele imunitare în contact cu alergenii.
Această substanță determină apariția reacțiilor alergice iar antihistaminicele blochează receptorii de histamină prevenind sau ameliorând aceste reacții. Pentru tratarea alergiilor se prescriu de obicei:
- Clorfeniramină
- Hidroxyzina
- Cetirizina
- Levocetirizina.
Intervenție chirurgicală
Este o soluție la care se apelează foarte rar, în cazuri grave care impun excizia unor părți de țesuturi, corectarea unor malformații sau tratarea unor infecții severe.
Prevenție
Apariția bubițelor pe penis nu poate fi prevenită în proporție de 100% , mai ales că unele dintre cauze sunt normale iar altele țin de rutina de zi cu zi.
Totuși există câteva recomandări de care trebuie să ții cont pentru a reduce riscul apariției afecțiunilor despre care am aminti mai sus. Iată care sunt acestea:
- Menținerea igiene intime adecvate
- Utilizarea produselor naturale de igienă, fără alcool și alte substanțe chimice
- Folosirea prezervativului în timpul actului sexual
- Evitarea lenjeriei intime și a hainelor prea strâmte
- Evitarea epilării frecvente in zona inghinală.