10 timp de citire
Disuria (durerea la urinare): Cauze, Tratament, Preventie
Revizuit de Catalin Tantareanu
Expert în redactarea articolelor medicale, cu peste 20 de ani de experiență.
Disuria, este unul din simptomele comune ale problemelor urinare, care se manifestă prin durere, usturime sau senzația de arsură sau orice alt fel de disconfort simțit în timpul urinării.
Atât femeile cât și bărbații se pot confrunta cu o astfel de problemă indiferent de vârstă, însă disuria afectează cu preponderență femeile, care au o predispoziție mai mare spre a dezvolta infecții urinare din cauza anatomiei specifice a aparatului genital. De asemenea o altă cauză frecventă care provoacă disurie în cazul femeilor este pe perioada sarcinii.
În ceea ce-i privește pe bărbați, cauzele disuriei sunt un general afecțiunile specifice prostatei, da și uretrita, care este o afecțiune inflamatorie a uretrei, adică a canalului prin care este evacuată urina acumulată în vezica urinară.
Așadar, disuria poate avea cauze diverse, iar în funcție de acestea se alege și tratamentul potrivit, care poate consta în administrarea de antibiotice sau evitarea pentru o perioadă a folosirii unor produse de îngrijire cu substanțe care pot provoca iritații sau pot declanșa reacții alergice.
În continuare îți vom prezenta principalele cauze care determină disuria și metodele de tratament, însoțite de câteva sfaturi pentru prevenirea unei astfel de probleme.
Cauzele durerii la urinare (disurie)
Urina formată în rinichi ajunge în vezica urinară prin intermediul a doua tuburi numite uretere, iar când vezica se umple se declanșează reflexul de urinare.
Procesul în sine presupune relaxarea unor grupe de mușchi ce permit evacuarea urinei printr-un canal numit uretră, care pornește de la baza vezicii urinare și comunică direct cu exteriorul corpului.
În cazul femeilor, acest canal este mai scurt, iar în cazul bărbaților este înconjurat la capătul superior de o glandă specific masculină numită prostată.
Infecții ale tractului urinar
Infecțiile tractului urinar constituie o cauză comună care duce la apariția durerii la urinare atât în cazul femeilor cât și al bărbaților. Se datorează pătrunderii de bacterii în tractul urinar, care pot ajunge chiar și până la nivelul rinichilor.
Aceste bacterii pătrund din mediul exterior prin uretră, iar femeile suferă mai des infecții urinare din cauză faptului că în cazul lor canalul uretral este mai scurt, iar astfel agenții patogeni ajung mai ușor în vezică, de unde pot urca până în rinichi prin uretere.
În mod normal, organismul elimină aceste bacterii prin urină însă uneori acestea se înmulțesc într-un ritm rapid și astfel dau naște infecțiilor. Pe lângă disurie, alte simptome ale infecțiilor urinare sunt:
- Urinări frecvente
- Nevoia emergentă dea urina
- Modificarea culorii și aspectului urinei
- Reducerea cantității de urină eliminată
- Durere în zona pelviană.
Infecții cu transmitere sexuală
Mecanismul de apariție a infecțiilor cu transmitere sexuală este același ca în cazul infecțiilor urinare, doar că de această dată agenții patogeni se transmit prin contact sexual.
Este vorba de bacterii și virusuri specifice, care dau naștere unor afecțiuni la nivel genital precum gonoreea, sifilisul, herpesul genital, chlamydia dar și boli mai grave precum cancerul de col uterin sau infecția cu HIV/SIDA.
Toate aceste probleme afectează într-o anumită măsură și tractul urinar, iar din acest motiv disuria este o manifestare frecventă în cazul bolilor cu transmitere sexuală. Alte simptome pot fi:
- Scurgeri uretrale
- Iritații sau mâncărimi în zona genitală
- Dureri în timpul actului sexual
- Sângerări
- Dureri în zona inferioară a abdomenului saula nivelul organelor genitale.
Iritații cauzate de produsele de igienă
Igiena zonei intime este o rutină care trebuie respectată zilnic, printre altele și pentru a evita infecțiile despre care am vorbit mai sus. Cu toate acestea, folosirea unor anumite produse de igienă poate cauza disurie în cazul în care conțin substanțe chimice ce provoacă iritații.
Uretra este foarte sensibilă, iar atunci când sunt folosite astfel de produse de igienă, acestea pătrund în canalul uretral unde produc iritații și astfel apar acele senzații neplăcute la urinare. Iritațiile datorate produselor de igienă neconforme ai pot provoca simptome precum:
- Erupții cutanate însoțite sau nu de mâncărime
- Piele uscată
- Sensibilitate crescută în zona genitală
- Inflamații ale organelor genitale
- Scurgeri uretrale.
Pietre la rinichi
Pietrele la rinichi se mai numesc și calculi biliari, iar afecțiunea specifică este litiaza renală. Calculii renali sunt niște depuneri de minerale care se găsesc în urină și care formează fragmente solide în rinichi, adică acele „pietre”.
Cele de dimensiuni mici ajung în vezică, iar de aici sunt eliminate prin urină, însă acest proces este extrem de neplăcut. Aceasta pentru că pietrele respective zgârie pereții uretrei și uneori obturează acest canal, ceea ce dă naștere la disurie.
Durerile ce însoțesc urinarea în cazul persoanelor cu litiază renală sunt atroce, fiind caracterizate de mulți drept cele mai intense dureri ce pot fi simțite. În afară de acestea, litiaza renală se mai manifestă prin:
- Prezența sângelui în urină
- Durere fluctuantă în zona inferioară a abdomenului
- Urinări frecvente
- Grețuri ș vărsături
- Febră și frisoane.
Chisturi ovariene
Evident, de această dată vorbim de o problemă specifică femeilor, care apare cu preponderență înainte de menopauză. Se estimează că 20% din femeile cu vârstă fertilă au chisturi ovariene, care uneori dispar de la sine, alteori trebuie îndepărtate printr-o intervenție chirurgicală realizată de obicei laparoscopic.
Chisturile ovariene sunt acumulări de lichid care se formează pe pereții interiori ai ovarelor, sub forma unor mici săculeți. De obicei, sunt formațiuni benigne și dispar în câteva luni, fiind cauzate de anumite dereglări hormonale, infecții, sarcină sau endometrioză. Alte simptome în afară de disurie sunt:
- Durere în zona abdominală sau pelviană
- Senzație de presiune intraabdominală
- Sângerări vaginale în afara perioadei de menstruație
- Dureri în timpul actului sexual
- Abdomen umflat.
Probleme ale prostatei
Și bărbații au problemele lor specifice care cauzează disuria, în cazul lor fiind vorba de afecțiunile prostatei. Acestea apar după vârsta de 45-50 de ani, iar una dintre manifestările comune pentru oricare din afecțiuni este creșterea în dimensiuni a prostatei.
Astfel, aceasta ajunge să comprime uretra care o străbate longitudinal și dă naștere unor probleme de urinare printre care se numără și disuria. Problemele de urinare sunt caracteristice pentru oricare din afecțiunile prostatei, iar acestea se mai manifestă prin:
- Urinări frecvente
- Nevoia emergentă de a urina
- Dificultăți în inițierea procesului de micțiune
- Jet urinar slab sau întrerupt
- Senzația de golire incompletă a vezicii urinare.
Cancerul de vezică
Cancerul de vezică este una din cele mai grave afecțiuni ale aparatului excretor, apărând cu preponderență după vârsta de 60 de ani.
Infecțiile sau iritațiile frecvente la nivelul vezicii urinare, bolile cu transmitere sexuală și expunerea prelungită la substanțe chimice periculoase constituie principalii factori de risc pentru cancerul de vezică, la care mai putem adăuga fumatul, dar și istoricul familial.
Dacă este diagnosticat în stadii incipiente, cancerul de vezică urinară poate fi vindecat, însă pentru aceasta nu trebuie ignorate primele simptome care se manifestă prin disurie și:
- Prezența sângelui în urină
- Urinări frecvente
- Nevoia urgentă de a urina
- Dureri în partea inferioară a abdomenului sau spatelui
- Dificultăți de urinare.
Cum se tratează disuria ?
Disuria este unul din simptomele care îi determină pe mulți pacienți să meargă la medic, pentru că disconfortul creat e greu de suportat și totodată provoacă multă îngrijorare.
După un consult și un set de investigații se stabilește un diagnostic, iar în funcție de cauzele identificate se recomandă și tratamentul adecvat.
Tratarea infecțiilor tractului urinar cu antibiotice
Este cea mai folosită metodă de tratament, datorită faptului că infecțiile urinare constituie principala cauză pentru cele mai multe cazuri de disurie.
Tratamentul presupune administrarea de medicamente eficiente împotriva bacteriilor care au provocat infecția. Evident, e vorba de antibiotice, care sunt eficiente doar împotriva bacteriilor și se eliberează doar pe bază de prescripție medicală.
Tratarea prostatitei cu antibiotice
Prostatita este una din afecțiunile prostatei și constă în infamarea acestei glande, ca urmare a unei infecții bacteriene. De cele mai multe ori, bacteriile provin din tractul urinar sau din zona rectului cu care prostata se învecinează, iar procesul inflamator determină mărirea glandei.
Așa cum am spus mai devreme, principala armă împotriva bacteriilor care provoacă infecții în organism o constituie antibioticele, astfel că medicamentele din această gamă sunt folosite și de această dată ca principală soluție de tratament.
Evitarea produselor iritante
Dacă disuria a fost generată de folosirea unui săpun, gel de duș, lubrifiant sau orice alt produs de îngrijire a zonei intime care a provocat iritații, principala recomandare este de a se evita utilizarea produsului respectiv și a se căuta o alternativă fără substanțe chimice puternice.
În general, nu se recomandă folosirea de produse excesiv de parfumate sau în culori vii, pentru că acestea conțin de obicei substanțe chimice carele conferă astfel de particularități.
Când trebuie să mergi la medic ?
Disuria este o problemă de competența unui medic urolog, iar în urma examinării medicale acesta poate îndruma pacientul și către un oncolog sau un ginecolog, în funcție de problema identificată.
Este recomandat să mergi la medic încă din primul moment când simți cel mai mic disconfort la urinare, pentru că un diagnostic precoce te poate scuti de multe complicații, iar în cazul cancerului chiar îți poate salva viața.
Pe lângă disurie, alte semne care trebuie să te pună în alertă sunt:
- Dificultățile de urinare
- Nevoia frecventă de a urina
- Urinări nocturne dese (cel puțin două pe noapte)
- Modificări ale aspectului și mirosului urinei
- Prezența sângelui în urină
- Dureri la nivelul pelvisului sau al organelor genitale
- Pierderile involuntare de urină (incontinență urinară)
- Imposibilitatea de urina
- Disfuncții sexuale
- Durere în timpul actului sexual
- Iritații sau senzații neplăcute în zona genitală.
Cum se poate preveni disuria ?
Măsurile de prevenție în ceea ce privește disuria vizează în principal evitarea infecțiilor căilor urinare, dat fiind faptul că acestea sunt cea mai frecventă cauză.
Aceasta presupune evitarea pătrunderii sau formării de bacterii în tractul urinar, măsurile de prevenire bazându-se pe regulile elementare de igienă, pe care ți le reamintim în cele ce urmează:
- Spălarea zilnică a zonei genitale pentru îndepărtarea bacteriilor și împiedicarea formării de astfel de agenți patogeni.
- Folosirea de produse de îngrijire intimă cât mai prietenoase cu pielea, fără mirosuri sau arome puternice, care sunt date de substanțe chimice.
- Purtarea de lenjerie din bumbac, care lasă pielea să respire și nu reține transpirația care ar putea crea un mediu propice apariției bacteriilor și ciupercilor.
- Golirea completă a vezicii urinare pentru a preveni formarea bacteriilor în vezică.
- Urinarea după actul sexual pentru a elimina eventualii agenți patogeni pătrunși în tractul urinal.
- Sexul protejat în special cu persoanele necunoscute, pentru a preveni bolile cu transmitere sexuală.
- Consumul de lichide, care are efect diuretic stimulând urinarea și favorizând „spălarea” frecventă a uretrei în care pot fi bacterii.
În același timp, renunțarea la obiceiuri nesănătoase precum fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul și alimentația bogată în grăsimi saturate contribuie în bună măsură la prevenirea unor afecțiuni severe cum ar fi cancerul de vezică sau cancerul de prostată, care se manifestă și prin disurie.